XL-BYG logo

Artikel

Affaldssortering i hjemmet

Hvert år producerer danskerne over et halvt ton affald hver, og korrekt affaldssortering er afgørende for, at det kan genanvendes. Miljøstyrelsens krav om at sortere 10 affaldstyper skal være ens i hele landet, men kan stadig variere mellem kommuner og bør derfor tjekkes på Borger.dk. Læs vores guide om sortering af affald i hjemmet og bliv klogere.

Hvorfor skal vi affaldssortere?

Affaldssortering i hjemmet er afgørende af flere årsager; det muliggør blandt andet genanvendelse af materialer såsom papir, plastik og metal, hvilket effektivt reducerer behovet for at udvinde nye ressourcer. Samtidig medvirker genanvendelse af materialer til CO2-reduktion, og så har det økonomiske og miljømæssige fordele.

De 10 affaldstyper

  1. Mad: Madrester som frugt og grønt, æggeskaller, brugt køkkenrulle, kød, te- og kaffefiltre.

  2. Glas: Tomme glasflasker, drikkeglas, konservesglas og glasskår fra disse. Men IKKE vinduesglas, keramik, spejle, elpærer eller ildfast glas.

  3. Papir: Aviser, magasiner, reklamer, kontorpapir, brochurer, kvitteringer og kuverter. Men IKKE gavepapir, bagepapir, bøger og beskidt/vådt papir.

  4. Pap: Papkasser, æggebakker, karton, paprør og skoæsker. Men IKKE pizzabakker, flamingo og plastbelagt pap.

  5. Mad- & drikkekartoner: Kartoner fra mælkeprodukter, drikkevarer, flåede tomater og bønner.

  6. Farligt affald: Affald som batterier, spraydåser, malingrester, elpærer, træbeskyttelse, makeuprester, parfume og lim. Men IKKE trykflasker, fyrværkeri, medicin og skarpe genstande.

  7. Plast: Plastposer, plastlåg, bobleplast, plastemballage fra mad, plastflasker og plastik legetøj uden elektronik. Men IKKE PVC (regntøj, badedyr etc.) og poser fra frostvarer, chips og kaffe.

  8. Metal: Konservesdåser, sodavandsdåser uden pant, søm, skruer, gryder, pander, kapsler, knive, stanniol og foliebakker.

  9. Restaffald: Hygiejneaffald, beskidt papir, bleer, pizzabakker, gavepapir, cigaretskod og støvsugerposer.

  10. Tekstiler: Tekstiler som er hullet, plettet eller slidt som fx tøj, tøjdyr, håndklæder, gardiner, duge og sengetøj. Men IKKE tekstiler med maling/kemikalier på, dyner/puder eller gulvtæpper.

Affaldssystemer og skraldespande i XL-BYG

Det sætter krav til vores skraldespande, at vi skal sortere vores affald i forskellige affaldstyper. Ofte har vi brug for mere end én skraldespand, så vi kan foretage den rette sortering. Hos XL-BYG finder du en række forskellige løsninger, hvor du fx har affaldsudtræk og en 2- eller 3-spandsløsning i dit skraldestativ i køkkenet. Flere af vores systemer med affaldsspande har forskellige farver, så det er nemmere at sortere affaldet.

Sådan kommer du i gang med at affaldssortere

  • Hver spand markeres med piktogrammer/symboler til affaldssortering for hver type affald, der er ens på tværs af alle kommuner.

  • Du kan opnå effektiv affaldssortering ved brug af spande med flere rum. Da mange af affaldstyperne ikke nødvendigvis hober sig op i store mængder hver dag, kan 2-4 spande dække de 10 affaldsfraktioner.

  • Visse affaldstyper, såsom farligt affald, glas og tekstiler, kan evt. sorteres i særskilte spande eller poser.

Affaldssortering i din kommune

Find rundt i affaldssorteringskravene i din kommune ved at besøge Borger.dk, da retningslinjerne fortsat kan variere. Vær opmærksom på opdateringer og tilpas din affaldssortering i overensstemmelse hermed.

ANDRE HAR OGSÅ LÆST



Viser 8 ud af 48 produkter