Artikel
Brændeovn og stålskorsten
Brændeovn og stålskorsten - en artikel om valg, vedligeholdelse og opstilling af brændeovn og stålskorsten. Læs mere her.
Artikel
Brændeovn og stålskorsten - en artikel om valg, vedligeholdelse og opstilling af brændeovn og stålskorsten. Læs mere her.
Brændeovn og stålskorsten skal opstilles i henhold til Bygningsreglementet. Der skal ikke søges om byggetilladelse, medmindre der er tale om 2-familiehuse eller etagebyggeri.
Her får du en række gode råd til valg af den helt rigtige brændeovn og skorsten samt til korrekt opstilling og vedligeholdelse.
Brændeovnen bør vælges i forhold til det varmebehov, du har. Skal ovnen bruges som primær varmekilde, eller skal den bruges som sekundær varmekilde, altså som supplement til anden varmekilde? Du skal ligeledes vælge en brændeovn af god kvalitet og med god varmefordeling, f.eks. en støbejernsovn med konvektion. Støbejernet giver en jævn og behagelig varme og holder på varmen i lang tid. Desuden er der meget lang holdbarhed på støbejern.
Stålskorstenen skal, som brændeovnen, holde i mange år og bør derfor være udført i rustfrit stål. Det er vigtigt, at det udvendige af skorstenen kan tåle vind og vejr. Det kan en rustfri stålskorsten. Det inderste rør skal være syrefast, så det kan tåle andre brændselstyper end træ; f.eks. kul eller koks. Skorstenen skal matche brændeovnen indvendigt og være pænt udformet udenfor, da en stålskorsten er en meget synlig del såvel inde i huset som udenfor.
Skorstensfejeren renser skorsten og brændeovn 1-2 gange årligt. Desuden bør du selv rense ovnens røgledeplade for sod og aske for at forebygge gennembrænding. Til dette kan du med fordel bruge en askesuger. Overfladen kan på de fleste typer ovne vedligeholdes med Senotherm maling; men læs brugervejledningen grundigt inden du går i gang. Pakningssnore, sten og røgledplade bør ses efter inden fyringssæsonen. Det uisolerede røgrør er som regel malet med den samme type Senotherm maling som brændeovnen.
Hvad skal man pudse brændeovnens rude med?
Det nemmeste og billigste er at rense ruden med fugtigt papir fra køkkenrullen, som dyppes i lidt aske fra ovnen. Den kolde rude gnides ren med den fugtige aske og tørres så af med avispapir.
Er pletten meget genstridig, kan det være nødvendigt med mere kemisk hjælp, og så er ovnrens en mulighed. Men hvis brændeovnen ofte soder til, er det tegn på dårlig forbrænding.
Typisk vil fejlen ligge i, at du fyrer med for fugtigt brænde eller skruer for meget ned for luft til forbrændingen. Hjælper det ikke at justere her, kan alt fra utætte låger til forkert dimensioneret skorsten være årsag – det kan din skorstensfejer ofte hjælpe dig med at finde ud af.
Brændeovnen skal opstilles i henhold til DS/EN-godkendelsen og Bygningsreglementet. Hvis en DS/EN-godkendt ovn skal stå op ad brændbart materiale, træ eller gips, skal afstanden overholde minimum det anførte på etiketten bag på ovnen. Ovne, der ikke er DS/EN-godkendte, skal holde en minimumsafstand på 50 cm til det brændbare materiale.
Ovnen skal stå på et ikke brændbart underlag, f.eks. klinker, stålplade, glasplade o. lign. Underlaget skal dække min. 15 cm til hver af siderne og min. 30 cm foran ovnen. Man kan med fordel vælge at lade underlaget dække min. 50 cm foran ovnen, så vildfarne gløder eller aske fanges. Man skal placere brændeovnen centralt af hensyn til varmefordeling og naturligvis dér, hvor der bygningsmæssigt er mulighed for opstilling af stålskorsten.
Stålskorstene kan opstilles på 2 måder:
Topmonteret så skorstenen går op gennem loft og tag. (De fleste stålskorstene topmonteres.)
Bagudmonteret så skorstenen går ud gennem væggen og derved hænger/støtter udvendigt på huset.
Vær opmærksom på, at brændeovnen er placeret således, at skorstenen kan føres op, uden at der skal skæres i bjælker, spær o. lign. for ikke at svække bygningskonstruktionen. Når brændeovnen er korrekt opstillet, skal centrum af hullet, der skal skæres i loftet, afmærkes. Dette kan gøres ved hjælp af en lodsnor, som skal ramme centrum af røgstudsen på brændeovnen.
Afstanden fra skorstenen til brændbart loft og tagkonstruktion fremgår af skorstenens CE-mærkning. Se i øvrigt skorstenens opstillingsvejledning. Hullet omkring røret i loftet dækkes med en loftskrave.
Hullet i taget skal laves på samme måde som hullet i loftet. Her følger du blot centrum af loftshullet. Når brændeovn og skorsten skal sættes sammen, startes der med et uisoleret røgrør op til min. 22,5 cm under loftet for DS/EN-godkendte ovne; og min. 30 cm for ikke DS/EN-godkendte ovne.
Herfra fortsættes med isolerede skorstenssektioner. Skorstenen skal, hvor der er mulighed for det, støttes med et tagstyr, som spændes rundt om skorstenen og fastgøres til lægter eller spær. Udvendigt på taget dækkes hullet, hvor det isolerede rør går igennem med en taginddækning.
Til eternit, tegl, betontagsten o. lign. bruges specielle inddækninger, der kan formes efter tagpladernes bølger. Ved tagpaptag bruges en flad inddækning af f.eks. aluminium, som er egnet til at brænde tagpap henover. Til sidst sættes skorstenshætten på.
Skorstenen skal have en sådan højde, at trækforholdene er i orden, og røgen ikke generer omgivelserne. Det anbefales, at skorstenen går over tagryg af hensyn til vindturbulens. Alle DS/EN-godkendte ovne er afprøvet på en 4 meter høj skorsten. Er skorstenens frie højde over tag mere end ca. 2 meter, skal den stabiliseres med barduner eller anden form for afstivning.
Det skal være muligt for skorstensfejeren at rense skorstenen. Er skorstenens frie højde over tag mere end 1,8 meter, skal der træffes særlige foranstaltninger for at lette fejning; f.eks. med rensesektion. Ved stor taghældning kan skorstensfejeren forlange tagtrin.
Hvis du ikke ønsker, at skorstenen skal være synlig inde i huset, kan du montere skorstenen udenpå huset. Hullet i væggen skæres efter samme regler, som hvis skorstenen går op gennem loftet. Ved murstensvæg behøver du ikke følge disse regler. Udvendigt skal skorstenen bæres af enten et særligt beslag til muren eller en gulvstøtte. Her startes altid med en speciel isoleret T-sektion med renseforanstaltning.
Herefter sættes isolerede sektioner på, indtil du når den rette højde. På muren skal der monteres en forankring, som fæstner skorstenen for ca. hver 2 meter. Skal skorstenen gå gennem et udhæng, skæres hullet efter samme regler som ved loft, og der dækkes af med en taginddækning. Til sidst sættes skorstenshætten på.