Følg denne trin-for-trin guide og byg din egen kompost. Tilpas selv guiden efter målene til din kompost ud fra målene på det træ, du bruger til at bygge med.
*En kapsav er nemmere at bruge til at save lige snit, men en håndsav kan også bruges
I princippet kan du bygge din kompost af lige den type træ, du vil. En kompost står udenfor og skal derfor kunne holde til det danske vejr, og du bør derfor overveje følgende muligheder:
Termotræ er et oplagt valg til økologisk kompost. Varmebehandlingen forbedrer træets holdbarhed betydeligt, fordi det ikke reagerer på ændringer i luftfugtigheden på samme måde som ubehandlet træ gør. Varmebehandlingen består udelukkende af damp fra vand og høje temperaturer, hvilket gør træet 100 % fri for kemikalier, tungmetaller og andre giftstoffer
Hårdttræ er et naturligt, ubehandlet valg, når du skal bygge udendørs. Hårdttræsorter som cumaru, jatoba og mange andre er nemlig både formstabile, slidstærke og æstetiske. Hårdttræ er desuden populært til udendørs terrasser. Eg og lærk er også blandt de træsorter, der holder længere end fx ubehandlet gran og skovfyr
Trykimprægneret træ egner sig ikke til økologisk kompost grundet kemikalierne fra imprægneringen. Trykimprægneret træ er en billigere løsning, der holder længe. Trykimprægneringen gør brædderne modstandsdygtige over for fugtskader. Det er ofte en god idé også at give træet træbeskyttelse for at øge dets holdbarhed.
Inden du bygger din kompost, er det en god idé at have alle materialer klar. Derudover bør du sørge for, at du ved, hvor komposten skal stå – og at der er et fladt underlag. Til sidst skal du måle op, så du er sikker på, at din nye flotte kompost passer ind i din have.
Du kan med fordel placere din kompost et skyggefuldt sted i haven, hvor er der er læ for vinden, så den ikke tørrer ud.
Når du har valgt, hvor bred, dyb og høj din kompost skal være, skal brædderne saves til.
Emma Martiny bruger varmebehandlet thermotræ, hvor et bræt måler 26x115 mm i dybde og bredde. Hendes færdige kompost bliver 155x105x115 cm og indeholder i alt 46 stykker træ med følgende mål:
11 brædder på 150 cm – 10 til bagsiden, 1 til forsiden
9 brædder på 149 cm til forsiden
20 brædder på 100 cm til siderne
4 brædder på 115 cm til hjørnerne
2 brædder på 115 cm med reduceret dybde på 89 mm til forsidekonstruktion (forklaring følger senere)
Her skal du bruge dine 10 brædder til bagsiden samt to af brædderne til hjørnerne.
Læg først de to hjørnebrædder på et fladt underlag
Læg derefter alle bagsidebrædder på tværs af de to hjørnebrædder
Sørg for, at bagsidebrædderne i begge ender har luft svarende til bredden af siderne (i dette tilfælde 26 mm). Brug fx et stykke resttræ til at måle som vist nedenfor
Monter bagsidebrædderne med skruer på hjørnetræet
Her skal du bruge dine 20 brædder til siderne.
Læg først den færdige bagside på jorden eller et andet fladt underlag
Hold sidebrædderne lodret på og skru dem fast i bagsidebrædderne som vist nedenfor
Monter begge sider som anvist
4 – Placer din kompost
Nu er bagsiden og siderne af komposten færdige. Stil komposten op og placer den det ønskede sted. Resten af byggeprocessen foretages, hvor din færdige kompost skal stå.
Her skal du bruge dine sidste to hjørnebrædder. Frontens hjørner skal stabilisere konstruktionen og holde de flytbare frontbrædder på plads.
Stil hjørnebrædderne ud for siderne på komposten, så brædderne flugter med siderne
Monter hjørnebrædderne med skruer ind i enden af sidestykkerne som vist nedenfor
Her skal du bruge det sidste af dine i alt 11 brædder på 150 cm. Monteringen af brættet sikrer, at komposten holder sin form trods de andre flytbare forsidebrædder
Læg brættet ind til bunden af forsidehjørnerne
Sørg for at bundbrættets ender er helt inde i hjørnerne, hvor det også rammer siderne af komposten
Skru bundbrættet fast med skruer
7 – Færdiggør din kompost
Her skal du bruge dine 9 brædder på 149 cm samt dine 2 brædder på 115 cm med reduceret dybde. De to brædder reduceres med en dybde svarende til tykkelsen af kompostens sider (i dette tilfælde 115 mm minus 26 mm = 89 mm). På den måde sikrer du, at fronten får et flot visuelt udtryk.
Monter de to reducerede brædder, ét i hver side, ved at skrue ind i siderne
Gør plads til, at de løse frontbrædder kan sættes i og tages ud – fx med et par mm luft
Læg de løse forsidebrædder i, så fronten lukkes, som vist nedenfor
Din kompost er nu færdig og klar til at rumme haveaffald og andet grønt, indtil det bliver til kompostjord, du kan bruge til at give næring i din have.
Er du i tvivl om mål og materialer? Spørg i din lokale XL-BYG, hvor vi altid giver faglig rådgivning til dit byggeprojekt.
Hvornår bruges kompost?
Er du haveejer, har du typisk flere hundrede kg haveaffald om året. Du kan bruge dit haveaffald til at give energi tilbage til haven, i stedet for at køre det på lossepladsen.
Færdigomsat kompost kan med fordel bruges i foråret, når havens planter er klar til at optage næring. Næringen i kompost er ofte kraftig, og derfor bør du blande din kompost med havejord, hvis du eksempelvis vil bruge din kompost i køkkenhaven.
Du kan få flere råd til god havejord i denne video.