Gør det selv
Byg en flot pejs i haven
En udendørs pejs er det perfekte samlingspunkt for venner og familie, når der skal hygges i haven. Her får du opskriften på, hvordan du bygger den!
Gør det selv
En udendørs pejs er det perfekte samlingspunkt for venner og familie, når der skal hygges i haven. Her får du opskriften på, hvordan du bygger den!
Pejsen bliver også hurtigt det sted, man trækker sammen om, når solen er gået ned og kulden kommer. Pejsen her er fra Schiedel Isokern og kan bygges på en lang weekend.
Den bliver leveret på din adresse i form af store byggeklodser, fremstillet af naturmaterialet pimpsten - et restprodukt fra islandske vulkanudbrud - og elementerne er lige til at lime sammen som store byggeklodser.
Er du nysgerrig på, hvordan en havepejs ellers kan se ud, kan du se udvalget af havepejse i XL-BYG webshop.
Start med at støbe et solidt fundament til pejsen i 90 cm dybde. Hvis du som her opstiller pejsen på en fliseterrasse - der som regel har fald - kan du rette faldet op ved at bygge en forskalling på størrelse med pejsens bund.
Sæt et piskeris i boremaskinen og bland skorstenslim som angivet på emballagen.
Træk limen på med en grov tandspartel. Sørg for at hele bunden er dækket af et jævnt lag.
Læg de to store bundplader ud på fundamentet og tryk dem godt ned i limen. Tjek med vaterpasset at de er helt vandrette på begge leder.
Læg skorstenslim på de lodrette flader og læg så den smalle midterplade på plads. Den ligger korrekt, når der kun er en (lim)fuge på et par mm.
Nu kan du starte med at samle sider og bagvæg. Tjek brugsanvisningen med hensyn til lim og limning af elementerne, og husk, når du har samlet sider og bagvæg, skal limen hærde et døgn, inden du kan gå videre med opbygningen.
Husk hele tiden at skrabe eventuel overskydende lim af med en murerske.
Efter et døgn kan du fortsætte med opbygningen af røgfanget og toppladen.
Nu er det tid til at samle skorstenen, som består af færdige moduler, der skal limes sammen oven på hinanden, og afsluttes med en afdækning (se den detaljerede byggevejledning).
Skær de ildfaste sten til efter monteringsvejledningen og skærelisten - Læg dem løst op med fugesnor imellem, så du kan sikre dig, at det hele passer.
Træk ildfast mørtel på bunden og mur de ildfaste sten fast.
Husk at anbringe fugesnor efter hver række/skifte af ildfaste sten.
Når bunden er færdig, trækker du ildfast mørtel på en af siderne og fortsætter opmuringen.
Lad den ildfaste mørtel hærde et døgn, inden du fjerner fugesnoren.
Fugning af stenene med den ildfaste mørtel kan med fordel ske ved hjælp af en mørtelpose. Så minimerer du spildet.
Glat de våde fuger med en finger og gør dem rene med en fugtig svamp. Husk, at i bunden er det kun den yderste række (ved forkanten) der skal fuges.
Til sidst kan du pudse hele overfladen med den medfølgende Schiedel Isokern Skorstenspuds. Bland med vand i henhold til brugsanvisningen.
Når du har pudset færdig, kan du umiddelbart foretage en prøveoptænding med en lille smule brænde. Hjælp skorstenen på vej første gang med lidt varme fra fx en ukrudtsbrænder - så kommer pejsen bedre af med røgen fra prøveoptændingen.
Sker der en dag det, at et par af klinkerne inde i ildstedet falder ned, kan du reparere det ganske simpelt.
Du kan anskaffe nogle nye klinker i samme størrelse og tykkelse og så indmure dem med varmfast ler. Husk, at fugerne skal være så tynde, som det er muligt.
Du kan gøre mørtelen stærkere ved at blande leret i forholdet 1:1 med cement og sand, som igen er blandet i forholdet 1:3. Det er et kneb, som ofte benyttes af professionelle murere.
Mørtelen skal være helt tør og gennemhærdet, inden du fyrer op.