En radiatorskjuler er et populært gør-det-selv-projekt i både huse og lejligheder med radiatorer. Ved at bygge en radiatorskjuler kan du løfte det visuelle udtryk i dit hjem, og samtidig bevare radiatorens gode egenskaber til at varme rummet op.
Det er dog vigtigt, at du bygger en radiatorskjuler, som giver radiatoren mulighed for at frigive varme optimalt – og det kan du se, hvordan du gør i videoen øverst og læse om på denne side.
I denne guide bruges der følgende byggematerialer. Mængden af materialer, du har brug for, kan du få hjælp til i din lokale XL-BYG.
Før du går i gang med at bygge din radiatorskjuler, skal du bestemme bredden, dybden og højden, som skjuleren skal have.
Du kan bruge en linjelaser eller et vaterpas sammen med en tommestok for at foretage præcise målinger. Marker målene med en blyant, så de er tydeligt angivet på både gulvet og væggene. Du kan med fordel sætte malertape på gulvet og væggene, inden du markerer de ydre linjer. På den måde fjernes stregerne, når tapen tages af.
I videoen øverst laves der fire tilsætninger, som fastgøres og placeres mellem lågerne i radiatorskjuleren. Tilsætningerne er en slags kasser eller søjler, som monteres fast til gulvet og/eller væggen, så radiatorskjuleren står stabilt, og så lågerne kan klikkes af og på.
Afhængigt af din radiators størrelse, kan antallet af tilsætninger variere.
Skær tilsætningerne et par centimeter højere, end de endelige mål. Enderne, hvor siderne og fronten mødes, skæres i en vinkel på 45°, så de kan samles på smig. Du skal buge en MDF-plade på 16x1220x2440 mm til indfatningerne. Du kan også bruge en MDF-plade på 12 mm i tykkelse.
Tilsætninger, som ikke støder op mod væggen, skal skæres i den ønskede bredde, mens tilsætninger, som støder op mod væggen, skal skæres ca. 10 cm. Bredere end det forventede mål.
Læg to lange stykker malertape med den tørre side nedad. Læg nu fronten af den første tilsætning ned på tapen, så den klistrer fast i toppen og bunden af pladen.
Læg herefter den eller de sider af tilsætningen på samme måde, så vinklen til samlingen på smig er åben. Fordel trælim langs begge ender, som skal samles.
Vip nu siden eller siderne op, så enderne samles som ønsket. Sæt flere stykker tape rundt om tilsætningen (disse stykker tape skal være stramme), så formen opretholdes, mens limen tørrer.
Gentag samme proces for alle tilsætninger og lad limen tørre som anvist på produktet.
De tørre tilsætninger skal nu tilpasses i forhold til gulvet og væggene. Placer derfor alle tilsætningerne i lod langs den ydre linje, hvor radiatorskjuleren skal gå til, som du tidligere markerede på gulv og vægge i trin 1.
Læg en blyant på gulvet og brug den til at strege op langs bunden af tilsætningerne.
Tilsætninger, som ikke støder op mod væggene, skal kun tilpasses mod gulvet for at sikre den korrekte højde.
Tilsætningerne, som støder op mod væggene, tilpasses ved at markere langs væg og fodlister med samme afstand. I eksemplet i videoen er tilsætningen i den ene side 71 mm for bred. Jacob overfører dette mål hele vejen op langs væggen og skærer efterfølgende langs den markerede linje. På den måde passer tilsætningen efterfølgende perfekt mod både væg og gulv.
Tip: For det mest præcise snit anbefales det at bruge en stiksav.
Montér efterfølgende tilsætningerne ved let brug af fx Fyr forrammetræ med målene 21x43x1200 mm. Du kan fx fastgøre tilsætningerne til den eksisterende vindueskarm eller væggen.
Boliger, og særligt ældre boliger, kan være skæve. Det er derfor nærmest umuligt at måle præcist op til vinduespladen i radiatorskjuleren med tommestok og målebånd. I dette trin skal du derfor skære strimler med en bredde på 3-5 cm ud af en MDF-plade med målene 6x1220x2440 mm.
Strimlerne lægges langs de ydre kanter, hvor vinduespladen skal ligge. Strimlerne tilpasses i længde og samles derefter i hjørnerne med en varmlimspistol.
Når limen er tør, skal du flytte den samlede skabelon for vinduespladen over på MDF-plade 16x1220x2440 mm. Sæt nu streger langs skabelonen og skær vinduespladen ud, så den passer med målene i selve vinduet. Du bør bruge både dyksav og stiksav til denne del af byggeprocessen for et præcist resultat.
Inden vindeuspladen monteres, slibes eller høvles siderne, der møder hinanden, hvis der er flere plader. Dette gøres for, at spartelmassen nemmere kan hæfte.
Fordel turbo-tack på overfladen, hvor vinduespladen skal monteres, og læg pladen ned. Tryk til, så pladen ligger jævnt, og fastgør pladen yderligere med skruer, som efterfølgende spartles og slibes for en jævn overflade.
Spartl eventuelle samlinger og slib hele vinduespladen, når spartelmassen er tør.
Skær MDF-plade 19x1220x2440 mm i en ønsket bredde og længde. I dette tilfælde skæres pladen i 5 cm bredde stykker.
Stykkerne samles efterfølgende på den ønskede måde, så de danner en ramme til kløverpladen. Husk, at rammen skal samles med en sænket overligger, så der kan komme varme ud mellem frontens top og vinduespladens bund.
Fronterne samles ved hjælp af trælim og fastgøres derefter med skruer. Sørg for at forbore med et træbor, der er lidt mindre end skruens diameter, for at forhindre træet i at sprække.
Kontroller løbende, at fronterne passer mellem tilsætninger og vinduespladen.
Inden kløverpladerne monteres, males de med spraymaling beregnet til metal på begge sider.
Tilpas kløverpladerne, så de er ca. 1 cm bredere og højere end hullet i fronterne. Det vil sige, at måler en åbning 40x80 cm, skal kløverpladen ca. være 42x82 cm.
Den nemmeste måde at montere kløverpladerne er at fastgøre dem på bagsiden af fronterne.
I dette eksempel giver Jacob dog et tip til en – i hans optik – pænere løsning til radiatorskjuleren.
Fræs langs indersiden af rammen i fronterne, så der kan ligge en kløverplade ”længere inde” i rammen.
Hvor dybt du fræser, afhænger af hvor langt fremme i fronten, du ønsker, at kløverpladen skal ligge.
Jacob fræser 1,2 cm dybt, da dette mål passer med Fyr kvartstafliste 12x12x3300 mm, som han efterfølgende tilpasser og monterer langs indersiden af rammen, så listerne holder fast på kløverpladen.
Når fronterne er samlet og malet, er det tid til at give grunder og maling til vinduespladen og tilsætningerne.
Efterfølgende monteres magnetlåse på både tilsætningerne og fronterne. Dette sikrer, at fronterne sidder fast, men samtidig nemt kan pilles ud, når du skal justere på radiatorens termostat.
Når hele radiatorskjuleren har fået første lag maling, gives en let slibning på alle overflader. Tør støv af med en fugtig klud.
Fordel en fugemasse langs vinduespladen op mod fx vægge og andre kanter, hvor der skal lukkes af.
Når fugen er tør, påføres det sidste lag maling på hele radiatorskjuleren – som kan samles igen, når malingen er tør.
Der kan sommetider være behov for vejledning, når man begiver sig ud i et byggeprojekt. Det ved vi i XL-BYG, og derfor tilbyder vi selvfølgelig rådgivning, der kan hjælpe dig med dit projekt. Vi kan fx hjælpe med beregning af materialebehov.
Når du har foretaget de nødvendige målinger for din radiatorskjuler, er vi klar til at hjælpe dig med at bestille den præcise mængde materialer, der passer til dit projekt. Besøg din lokale XL-BYG forretning og kom godt i gang med dit gør-det-selv-projekt.