Gør det selv
Byg et flot hegn af armeringsnet
Armeringsnet er også kendt under navnet rio-net. Det bruges normalt til at forstærke og armere betongulve. Men du kan også bruge armeringsnettet til et moderne og stilrent hegn til hus og have.
Gør det selv
Armeringsnet er også kendt under navnet rio-net. Det bruges normalt til at forstærke og armere betongulve. Men du kan også bruge armeringsnettet til et moderne og stilrent hegn til hus og have.
Armeringsnet fås i mange størrelser og overflader. Det består af jerntråd i tykkelser fra 0,5 til 12 mm, der er svejset sammen, så det danner et net med firkantede masker. Maskestørrelsen varierer fra 4 mm og helt op til 50x50 cm.
Vi har valgt at bygge vores hegn af armeringsnet i 6 mm trådtykkelse og med en maskestørrelse på 15 cm. Den galvaniserede udgave egner sig godt til hegnet, både fordi den bevarer sit udseende uden at ruste og fordi den ikke smitter af på træværket. Man kan godt bruge den ”rustne” udgave, men den kan gi’ afsmitning på træet.
Hegnet består i al sin enkelhed af en ramme af 45x97 mm høvlet fyrretræ (reglar), hvor hegnet er monteret i en række huller, så det holdes godt på plads. Du kan fræse en (12 mm) rille til montering af hegnet, men ulempen ved denne metode er, at der nemt samler sig vand i bunden af rammen, og det går ud over træets holdbarhed. Hvis du ønsker et hegn i ”råt”, umalet træ, kan du i stedet vælge at bruge trykimprægneret træ.
Armeringsnettet findes i flere størrelser. Vi har valgt net i dimensionen 100x150 cm, og valgt en rammestørrelse på cirka 100 cm i højden og 150 cm i længden. Det betyder, at nettet udnyttes optimalt.
Brug en boltsaks til at dele og afkorte nettet. Sørg for, at ”spidserne” bliver lige lange, og bor sidenhen huller i trærammen med borestander og dybdestop, så nettet kommer til at sidde i samme højde i alle rammerne. Brug et 7 mm bor, så er der lidt ekstra plads til trådtykkelsen på 6 mm.
Når du har besluttet dig for længden på rammen, saves det første smig i 45 grader. Læg det tilklippede net op på rammen og mål (f.eks. 25 mm) ind fra kanten, så nettet kommer til at ”svæve” 25 mm fra rammen.
Mærk op, 25 mm fra den modsatte trådende og sav det andet smig hér. Brug den første ramme-del som ”model”, når du skal save den modstående side til i længde. De skal være præcis lige lange.
Læg de to rammesider op ved siden af hinanden, læg nettet på, så det er centreret og mærk op på begge sider af hver trådende.
Brug en vinkel og før stregerne over på begge rammesider.
Hullerne til armeringsnettet skal ikke sidde i midten af rammen, men forskydes, fordi nettet består af tråde der er svejset på kryds ”på hver sin side”. Tegn en streg præcis i midten af rammetræet. Herefter yderligere to streger, 3 mm fra hver side af midterstregen. Centrum af hullerne til nettet skal placeres i disse streger, 3 mm fra midterstregen - på samme side i top og bund og modsat i de to sidestykker.
Brug et stregmål, når du skal mærke op til hullerne. Stil stregmålet så det passer med hjælpestregerne 3 mm fra midten og mærk op, så du kan bore hullerne helt præcist med et 7 mm bor.
Du kan ikke bore hullerne uden en borestander. Hvis hullerne ikke er helt lodrette, bliver det meget svært at få nettet på plads. Brug borestanderens dybdestop, så hullerne får tilpas dybde.
Inden rammerne samles, skal de behandles med grundingsolie. Vær især omhyggelig med endetræet - stil det eventuelt ”i blød” i grundingsolien, så det rigtig kan suge til sig. Mal rammesiden med hullerne færdig, inden du monterer nettet.
Som en ekstra sikring mod fugtindtrængning er det en rigtig god ide at fylde en lille klat fugemasse i hullerne. Vi anbefaler MS 522, som kan males over.
Hvis du har boret hullerne præcist, er armeringsnettet lige til at presse ned i hullerne.
Pres armeringsnettet ned i det modstående rammestykke.
Slå sidestykkerne på plads med en gummihammer. Brug en udendørs trælim og sørg for, at samlingerne bliver helt tætte.
Hold hjørnesamlingerne på plads med en skruetvinge, mens du skruer 5x100 mm skruer i. Skru skiftevis på hver side af samlingen og pas på, at samlingen ikke skrider. De færdige rammer monteres på nedgravede, faststøbte stolper (90 cm dybde) ved hjælp af vinkelbeslag.