XL-BYG logo

Guide

Få flotte fuger i badet

Vælg den rigtige fugemasse og få en enkel guide til, hvordan du får flotte fuger i badet.

Fugemassen, som bruges i vådzonen, skal passe specielt til formålet, så risikoen for mug og misfarvning reduceres. Det kan fx være en Bygge og sanitets silikone eller en vådrumssilikone. Silikonefugemassen hæfter på stort set alle materialer, men kan ikke overmales. Den findes dog i en lang række farver, så det er muligt at finde en kulør, der passer til fliserne. Vælg f.eks. denne silikonefugemasse fra Dana Lim i hvid, grå, sort eller transparent. Det er vigtigt, at fugemassen kun hæfter på to sider – ikke i bunden. Hvis fugen er dyb, skal du bruge fugebagstop eller PE tape/sliptape, der forhindrer, at fugemassen hæfter i bunden.

Det skal du bruge til fugearbejdet

Silikonefugemasse
Fugepistol
Fugepind

Trin 1 - Klargør fugepinden

Fugepinden er helt uundværlig, når fugen skal rettes til. Køb gerne et sæt med tre forskellige bredder. Inden brug skal de anbringes et par timer i vand tilsat glittevæske.

Fugepinden er helt uundværlig, når fugen skal rettes til. Køb gerne et sæt med tre forskellige bredder.Inden brug skal de anbringes et par timer i vand tilsat opvaskemiddel.

Trin 2 - Skær fugepistolen til

Skær spidsen af patronen med fugemasse med en skarp hobbykniv. Snittet skal være skråt og en lille smule mindre end fugens bredde.

Skær spidsen af fugepistolen med en skarp hobbykniv. Snittet skal være skråt og en lille smule mindre end fugens bredde.

Trin 3 - Fyld fugen

Inden du fuger, kan du evt. klæbe malertape på hver side af fugen. Fyld fugen op i en glidende bevægelse. Start oppefra og arbejd nedefter. Sørg for, at fugen er fyldt helt op med fugemasse fra starten.

Fyld fugen op i en glidende bevægelse. Start oppefra og arbejd nedefter. Sørg for, at fugen er fyldt helt op med fugemasse fra starten.

Trin 4 - Spray med glittevæske

Når fugen er fyldt op, kan du spraye glittevæske på fugen.

Når fugen er fyldt op, kan du spraye med vand tilsat en smule opvaskemiddel.

Trin 5 - Tætn fugen med fugepinden

Pres fugen tæt med fugepinden og herefter skær den glat i én og samme arbejdsgang. Pas på, at der ikke trænger fugemasse ud i flisernes tværfuger.

Pres fugen tæt med fugepinden og skær den glat i én og samme arbejdsgang. Pas på, at der ikke trænger fugemasse ud i flisernes tværfuger.

Trin 6 - Glat fugen ud

Gør fugen glat med fugepinden. Brug den udvendige, let krumme side. Husk, at fugepinden skal være våd af glittevæske – ellers hænger fugemassen i. Nu er din fuge til badet færdig. Anbefales at vente minimum 24 timer før ibrugtagning.

Gør fugen glat med fugepinden. Brug den udvendige, let krumme side. Husk, at fugepinden skal være våd af sæbevand – ellers hænger fugemassen i.

Mug i badekarrets hjørner

Har du oplevet dette? I det ene hjørne af badekarret er der mugpletter, som ikke er til at fjerne. Pletterne er kun kommet i hjørnet, hvor fugen er porøs. Du har forsøgt med alle mulige midler uden resultat. Nu ved du ikke, hvad du skal gøre.

Pletterne i badet er opstået på grund af fugtophobning og fugtpåvirkning fra badning. Trods alle gode løfter fra producenter af rengørings- og rensemidler, så må man bare indse, at pletterne ikke kan fjernes. Derfor må du have arbejdstøjet på og kradse de tynde fuger ud. Der findes en speciel fugefræser, der kan lette arbejdet, men ellers står den på syl eller udtjent skruetrækker. Når den proces er overstået, fuger du med en antimugbehandlet silikonefugemasse – en såkaldt sanitetssilikone.