XL-BYG logo

Artikel

Få kalkfrit vand

Går du med tanken om at investere i et afkalkningsanlæg, så læs med her og bliv klogere på, hvad kalk i vandet er, hvilke fordele der er ved et blødgøringsanlæg, og hvordan sådan et anlæg fungerer.

I Danmark har vi en meget høj kvalitet af drikkevand. Ikke desto mindre har vi stadig kalk i vandet.

Hvad er kalk, og hvad bruges det til?

Kalk er et stof, som forekommer naturligt i vores natur og undergrund. Når regnvand rammer kalkholdige overflader, siver både kalk og vand ned i undergrunden, hvorefter vi trækker det op igen. Det er forskelligt, hvor meget kalk der naturligt er i undergrunden alt efter, hvor man er bosat i Danmark. Der er fx langt mere kalk i undergrunden på Amager og Langeland, end der er i Silkeborg. Folk på Amager vil derfor opleve langt mere kalk i vandet. I vores hjem er der kalk alle de steder, hvor der er vand. I praksis bliver vandet hårdere af en høj kalkkoncentration, og det betyder en hurtigere tilkalkning af armaturer, håndvaske, vaskemaskine, opvaskemaskine og kaffemaskine. Du kender det måske fra kaffemaskinen, som begynder at lyde mærkeligt og brygge langsommere. Det skyldes kalkaflejringer eller partikler, som sætter sig på indersiden i rørene og gør det sværere for vandet at passere. Jo mere kalk i vandet, desto hårdere og ugideligt bliver vandet. 

Kalk er dog ikke kun en dårlig ting. Man bruger kalk til mange gode formål. Kalk er fx et vigtigt element, når man bygger huse og veje, og man anvender også kalk i farve-, papir- og medicinalindustrien samt i landbruget.

Kan man få for meget kalk?

Der er endnu ikke nogen videnskabelige beviser for, at det har betydning for din sundhed, hvor du er bosat i forhold til kalkindholdet i drikkevandet. Der er altså ikke nogen evidens for, at det er mere usundt at drikke vand med en større koncentration af kalk. Ifølge WHO kan hårdt vand faktisk være sundt i den forstand, at calcium og magnesium jo er vigtige næringsstoffer for menneskekroppen. På nuværende tidspunkt er der ikke noget der tyder på, at man kan få for meget kalk.

Meget kalk har dog stor betydning for dine maskiner og hårde hvidevarer, da mere kalkholdigt vand kan forkorte levetiden simpelthen pga. tilkalkning af rør og armatur. Hvis du oplever eller ved, at du har hårdt vand i din vandhane, så er det en god ide at fylde ekstra salt og afspændingsmiddel på opvaskemaskinen.

Hvordan får man kalkfrit vand i hjemmet?

Hvis man vil have et kalkfrit hjem og fjerne kalk i vandet, må man have anskaffet sig et afkalkningsanlæg, som mange måske kender som et kalkfjerningsanlæg. En rigtig god løsning vil være et Aqua Danmark blødgøringsanlæg, som er en effektiv kalkfjerner, der mindsker dagligdagens kalk-gener. Ved installation af et blødgøringsanlæg er det slut med at afkalke kaffemaskinen, tørre armatur af flere gange dagligt og bruge for meget skyllemiddel i vaskemaskinen.



Viser 7 ud af 7 produkter

Hvad er et blødgøringsanlæg, og hvordan virker det?

Helt lavpraktisk virker et afkalkningsanlæg ved, at det kalkholdige vand ledes ind i maskinen, hvorefter det tvinges igennem et filter af ioner, som nedbryder kalken. Når kalken har været igennem blødgøringsanlægget, ændres hårdheden af vandet fra hård til blød. Vandet i din vandhane vil efter installation af et blødgøringsanlæg komme ud med et minimum af kalk i, og du vil være meget tæt på et kalkfrit hjem.

Fordelene ved et blødgøringsanlæg

Der er mange fordele ved et blødgøringsanlæg, som faktisk gør din hverdag en hel del nemmere. For det første vil du opleve langt mindre rengøring, da du undgår kalkaflejringer på armatur og bordplader. Det bliver langt nemmere at holde badeværelset og køkkenet rent. Ved at mindske forbruget af kalk i vandet følger en masse fordele, som i sidste ende også betyder, at du som forbruger sparer penge. Af andre nævneværdige fordele kan nævnes:

  • Forlænget levetid på husholdningsapparater

  • Halveret forbrug af sæbe og rengøringsmidler

  • Minimal til ingen brug af skyllemiddel

  • Blødere vasketøj

  • Blødt og glansfuldt hår

Ulemper ved afkalkningsanlægget

Ved installation af et blødgøringsanlæg eller andet afkalkningsanlæg bør man have in mente, at vi får meget af vores kalk og mineraler fra drikkevandet. Man skal derfor være opmærksom på at få kalkindtaget andetsteds fx gennem kosten eller kosttilskud. Man bør, hvis man bor i et ældre hus eller ved, at ens rør er trætte, som udgangspunkt bevare en lille smule hårdhed i vandet, så kalkbelægningen i rørene ikke forsvinder helt. Det skal man, fordi kalken også er det, der holder på vandet.

Vedligeholdelse af afkalkningsanlægget

Det er utroligt nemt at have et blødgøringsanlæg installeret. Vedligeholdelsen er minimal, og det eneste du selv skal gøre, for at anlægget fungerer, er at tilsætte salttabletter ca. hver 6. uge. Maskinen husker dig på det. Du kan tegne et abonnement på salt til blødgøringsanlægget, så du automatisk får tilsendt det salt, du har brug for. Udover det skal afkalkningsanlægget have et årligt servicetjek, som udføres af servicefolk. På flere måder er du altså godt hjulpet, hvad angår vedligeholdelse af anlægget.

Har jeg brug for et blødgøringsanlæg?

Hvis du bor i et område, hvor der er meget kalk i vandet, kan det kun anbefales at få installeret et afkalkningsanlæg. De væsentlige fordele ved et kalkfrit hjem gør det både attraktivt og ideelt.

Uanset hvor i landet du bor, har et blødgøringsanlæg en effekt, da der er kalk i vandet alle steder. Det er altså ikke kun beboere på Amager eller Langeland, der vil få mindre rengøring og spare penge med et blødgøringsanlæg.

Har du spørgsmål til blødgøringsanlæg, kan du altid kontakte din nærmeste XL-BYG.

ANDRE HAR OGSÅ LÆST

ANDRE HAR OGSÅ SET