XL-BYG logo

Artikel

Find den rette trappe til dit behov

Trapper findes i mange former – fra modulopbyggede trapper over pladsbesparende trappeløsninger til simple hemsestiger. Som boligejer kan det være udfordrende at gennemskue, hvilken type trappe der passer bedst til ens konkrete behov. Skal trappen bruges ofte som forbindelse mellem to etager, eller blot give adgang til en hems? Hvor meget plads har du til rådighed, og hvor vigtigt er design og komfort?

I denne guide gennemgår vi forskellige trappemodeller fra DOLLE – herunder modultrapper, pladsbesparende trætrapper og hemsestiger – og forklarer forskellene. Vi ser på, hvilke behov de hver især opfylder, og giver praktiske eksempler på valg af trappetype. Til sidst sammenfatter vi egenskaber og anvendelsesmuligheder i en tabel, så du nemt kan sammenligne.

Modultrapper – fleksible og robuste kit-trapper

Modultrapper er indendørs trapper, der leveres som byggesæt i moduler – deraf navnet. De består typisk af forskellige trappemoduler med et metal midterstykke (vange) og trætrin, som samles til en hel trappe. Denne opbygning gør modultrapperne relativt nemme at transportere og samle hjemme hos dig selv, uden at du behøver specialfremstille en hel trappe. DOLLE’s modultrapper fås i forskellige udformninger: ligeløbs-trapper (helt lige), kvartsvings- eller halvsvingstrapper (med 1 eller 2 hjørnevendinger). Det betyder, at de kan tilpasses mange typer rum og planløsninger. Oftest kan man selv vælge om trappen skal dreje til højre eller venstre, hvilket giver fleksibilitet i indretningen.

Kendetegnende for modultrapper er deres styrke og stabilitet kombineret med fleksibilitet. Metalrammen (midtervangen) giver god bæreevne, og trinene i massivt træ (fx bøg eller eg) sikrer et flot finish og en behagelig gang. Mange modultrapper har desuden justerbar trinhøjde, så de kan tilpasses præcist til din etagehøjde. Du kan ofte tilkøbe ekstra modultrin, hvis etagehøjden er større end standard, eller undlade et modul, hvis højden er lavere – dette gør modultrapper velegnede til alt fra lave loftsrum til høje rum op til ca. 3,5-4 meter (afhængig af model).

Designmæssigt har modultrapper et moderne, teknisk udseende på grund af metaldelene. De fås i forskellige farver (sort, hvid, grå metal osv.) og med forskellige træsorter/træfinisher på trinnene. På den måde kan du matche trappen til din boligs stil. Modulopbygningen betyder også, at trapperne leveres i relativt kompakte pakker, hvilket er praktisk ved fx renoveringsprojekter, hvor trappen skal op ad en eksisterende trappe eller gennem døre i elementer.

Hvad opfylder en modultrappe?

Denne type trappe opfylder behovet for en solid og holdbar indendørstrappe, der kan fungere som enten hovedtrappe eller sekundær trappe. Den er et godt valg, hvis du ønsker DIY-mulighed (gør-det-selv) – mange modultrapper kan samles med almindeligt værktøj ved at følge en manual. Samtidig får du fleksibilitet i form og højde – har du f.eks. et specialmål eller en udfordrende planløsning, kan en modultrappe ofte tilpasses.

Praktisk eksempel

Du har indrettet tagetagen til beboelse og har brug for en trappe fra stuen til 1. sal. Pladsen er forholdsvis normal, men du vil gerne have en trappe, som du selv kan montere, og som kan formes, så den lander fornuftigt i rummet ovenpå. Her kunne en DOLLE modultrappe være oplagt – fx en kvartsvingsmodel, der starter lige og drejer 90° langs væggen på vej op. Den kan leveres som et samlesæt, og du kan vælge trin i eg, der matcher dit gulv. Modultrappen vil give en stabil dagligdags trappeløsning, der kan holde til mange års brug.
Modultrapper: Frankfurt, Dallas, Dubai, Atlanta og Boston

Pladsbesparende trætrapper – kompakte trapper med fokus på plads

Pladsbesparende trapper er designet specielt til at optage mindst mulig plads i boligen. De bruges ofte som adgang til loftsrum, hems eller andre sekundære etager, hvor en fuldstørrelses hovedtrappe ikke er praktisk eller nødvendig. Fælles for denne kategori er, at de er mindre i både bredde og udladning (dvs. hvor langt de rækker ud i rummet), samt at trinene ofte er smalle eller specielt udformede for at spare plads. Alle DOLLE’s pladsbesparende trapper fås i forskellige udgaver, der varierer i komfort og udseende.

En typisk form for pladsbesparende trappe er hemsetrappen, som DOLLE Normandie. En hemsetrappe er en lille trætrappe beregnet til at give adgang til en hems eller et loftsrum. Den kendetegnes ved at have stejl stigning og kort udladning, hvilket vil sige, at den ikke fylder meget på gulvet For at gøre opgangen mere sikker og komfortabel end en lodret stige har hemsetrapper som regel smalle, men flade trin (dog mindre dybe end en normal trappe). Trindybden er begrænset, men tilstrækkelig til, at man kan træde nogenlunde plant på hvert trin – det gør hemstrappen mere komfortabel end en helt lodret stige. Samtidig er den dog stejlere og mindre komfortabel end en normal trappe, fordi den netop er et kompromis for at spare plads.

Pladsbesparende trætrapper leveres ofte som standardmoduler i forskellige højder (typisk til loftshøjder omkring 240–280 cm). De er som regel ligeløbstrapper (går lige op uden sving), men pga. deres smalle bredde kan de eventuelt monteres langs en væg og fylder derfor minimalt i rummet. Nogle har gelænder på den ene side for sikkerhed, mens andre (især de helt smalle) måske slet ikke har gelænder for at spare plads – eller har gelænder som tilkøb. Overfladebehandlingen er tit naturtræ (fyr/gran eller bøg), som du selv kan male eller bejdse, så den passer ind.

Hvad opfylder en pladsbesparende trappe?

Den opfylder behovet for en adgang til etage på minimal plads. Hvis du har et lille boligareal og vil udnytte højden (fx bygge en hems), er en pladsbesparende trappe løsningen, der giver adgang uden at stjæle for mange kvadratmeter. Den er også oplagt som sekundær trappe – f.eks. til kælder, loft eller et anneks – hvor den ikke behøver samme komfort som hovedtrappen. Du får en bedre sikkerhed og bekvemmelighed end ved en lodret stige, men optager kun lidt mere plads end en stige.

Praktisk eksempel

Du bor i en mindre lejlighed med høj loftshøjde, og du har bygget en hems som soveplads. Der er ikke plads til en bred, normal trappe op til hemsen, da den ville fylde for meget i stuen. Her vælger du en pladsbesparende hemsetrappe i fyrretræ. Den er smal (ca. 60 cm bred) og står meget stejt op ad væggen, så underkanten af trappen kun rækker ~1,5 meter ud i rummet. Du tilkøber et lille gelænder til den ene side for sikkerhed. Nu kan du relativt nemt gå op i hemsen til natten, og om dagen fylder trappen minimalt langs væggen. Denne løsning er mere komfortabel end en løs stige, især når du skal ned fra hemsen i morgentimerne. Som bonus kan trætrappen males hvid, så den falder diskret ind i væggen.
Pladsbesparende trætrapper: Paris, Normandie og Helsinki

Hemsestiger – ultrapladsbesparende men enkelt adgang

Når pladsen er meget trang, eller behovet for komfort er lille, kan en hemsestige være den rette løsning. En hemsestige er i bund og grund en skrå stige udført i træ, som typisk læner sig op ad kanten til hemsen eller loftsåbningen. DOLLE’s hemsestiger er kendetegnet ved at have en særligt lille udladning i rummet – faktisk optager de mindst plads af alle muligheder. Til gengæld er de også den mindst komfortable løsning, da man klatrer op ad dem næsten som på en almindelig stige.

Forskellen på en hemsestige og en hemsetrappe kan opsummeres sådan: Hemsetrappen har lidt dybere trin og eventuelt gelænder, hvilket giver mere sikkerhed og gør den brugbar til hyppigere ture op og ned. En hemsestige derimod har smalle trin og er stejl – den er den mest pladsbesparende løsning, men også den stejleste. Den egner sig derfor bedst til korte ture op og ned, og hvor brugeren er nogenlunde mobil og tryg ved at klatre.

Hemsestiger fra DOLLE leveres som regel i én samlet sektion (ingen led) og kan skrues fast for oven for sikkerhed. De kan typisk tåle en pæn belastning, men man skal være opmærksom på, at komforten er begrænset – der er ingen flade trin at hvile hele foden på, og hældningen er kraftig. Nogle hemsestiger kan stilles væk eller hægtes af, når de ikke er i brug, hvilket kan være praktisk i meget små rum.

Hvad opfylder en hemsestige?

Den opfylder behovet for maksimal pladsbesparelse – altså en løsning, hvor trappen stort set ikke optager gulvplads, når den ikke er i brug (kun står op ad væggen). Sammenlignet med en hemsetrappe er en hemsestige den absolut mest kompakte, men det er på bekostning af komfort. Hemsestigen er fin, hvis du sjældent skal op eller hvis det mest er unge og adrætte personer, der skal bruge adgangen. Det kan også være en midlertidig løsning, indtil man evt. får plads til en rigtig trappe.

Praktisk eksempel

I et lille kolonihavehus har du indrettet et minisoveloft under taget. Her er ikke loftshøjde nok til at stå oprejst, det er kun en soveplads. For at komme derop vælger du en hemsestige frem for en trappe, da gulvpladsen nedenunder er stærkt begrænset. Om dagen kan stigen stilles til side, så den ikke er i vejen i opholdsarealet. Selvom stigen er stejl, fungerer det fint, da det kun er et par voksne og en teenager, der bruger den, og kun morgen og aften. Havde det været mindre børn eller daglig leg, ville en lidt mere stabil hemsetrappe være at foretrække. Til et børneværelse kan en hemsestige dog også være en sjov løsning – børn synes ofte, det er spændende at klatre op til en hems, der bruges som en hyggekrog eller soveloft. Man skal blot sikre sig, at stigen er forsvarligt monteret, og måske tilføje en kant eller et gelænder på hemsen for at undgå fald.
Hemsestiger: 8 trins hemsestige

Sammenligning af trappetyper

Hver trappetype har sine styrker og svagheder. Det handler om at matche trappetypen med dit specifikke behov:

Modultrapper

Modultrapper er optimale, når du har brug for en fuldgyldig trappe mellem etager – f.eks. i forbindelse med en renovering eller nybyg, hvor trappen skal bruges dagligt og gerne må se flot ud. Du får fleksibilitet og solid kvalitet, men skal også afsætte mere plads til den.

Pladsbesparende trætrapper

Pladsbesparende trætrapper er det rigtige valg, når pladsen er begrænset, men du stadig ønsker rimelig komfort. De er gode til hems, loftsrum, små boliger eller sommerhuset. Man kan sige, de udfylder nicheområdet mellem en rigtig trappe og en stige – de fylder lidt, men giver mere sikkerhed end en stige.

Hemsestiger

Hemsestiger vælger du, når hver en centimeter tæller, og trappen stort set ikke må optage plads. Det er en funktionel løsning til loftrum der sjældent benyttes, eller som midlertidig adgang. Husk at tænke på, hvem der skal bruge stigen – er det dagligt eller personer, som har svært ved trapper, bør du overveje om en hemsetrappe er sikrere.

Afslutningsvis er det en god idé at overveje din families behov og boligens indretning, før du beslutter dig. Tænk over spørgsmål som: Hvor ofte skal trappen bruges? Er det primært voksne eller også børn? Hvor meget plads kan du afsætte i rummet til trappen? Er udseende vigtigt, eller er funktion det primære? Ved at afklare disse kan du bruge ovenstående information til at finde den trappe, der passer bedst.

Se produkter fra DOLLE



Viser 8 ud af 48 produkter

Læs mere om DOLLE