Artikel
Fliser til gulv og væg
Uanset din stil finder du fliser, der passer til dit hjem, i XL-BYG. Læs her om det rigtige flisevalg baseret på forskellige størrelser og slidstyrker og find inspiration til dine nye fliser.
Artikel
Uanset din stil finder du fliser, der passer til dit hjem, i XL-BYG. Læs her om det rigtige flisevalg baseret på forskellige størrelser og slidstyrker og find inspiration til dine nye fliser.
Fliser på gulve og vægge er på mange måder en rigtig fordelagtig løsning. Fliserne er utroligt solide, de er rengøringsvenlige, og uanset hvilken boligstil du foretrækker, er det nemt at finde fliser, der passer til.
Når det gælder anvendelsen, findes der principielt to kategorier; fliser til vægge og fliser til gulve. I realiteten kan man godt anvende gulvfliser til væggene, de kan dog være lidt vanskeligere at montere end egentlige vægfliser - alene på grund af vægt og størrelse. Omvendt går det ikke at klæbe vægfliser på gulvet - de er simpelthen ikke stærke nok til det slid, der altid vil være på et gulv.
Gennem lang tid har glaserede fliser stort set altid været klassificeret efter den samme internationale standard, når det gælder slidstyrke og anvendelse. Denne klassificering har dog ikke altid levet helt op til de krav, vi stiller i Danmark. Derfor har XL-BYG besluttet at inddele de glaserede fliser efter denne klassificering:
Slidstyrke 1 og 2: Vægfliser.
Slidstyrke 3: Gulve med almindeligt slid, kun til badeværelser i privatboligen.
Slidstyrke 4: Gulve med stærkere slid, anvendes til alle gulve i privatboligen.
Slidstyrke 5: Gulve med stærkt slid, kontor, butikker, restauranter, banker, skoler og lignende.
Slidstyrke U: Uglaserede fliser, anvendes på gulve med meget stærkt slid, butikscentre, hoteller, tankstationer, værksteder, offentlige kontorer, restauranter, banker, skoler mm.
De enkelte slidstyrker refererer til PEI-metoden (Porcelain Enamel Institute), hvor man udsætter fliserne for en temmelig hårdhændet behandling ved at slibe på dem med et slibemiddel for så at måle, hvor meget/længe man kan slibe, inden flisen bærer præg af det. Og forskellen er stor inden for de forskellige klasser: når vægflisen med den ringeste slidstyrke 1 og 2 ”slibes”, kan man se spor efter 150 ”omdrejninger”. Tilsvarende kan fliserne med slidstyrke 5 klare mere end 12.000 omdrejninger.
Vil du f.eks. sætte hvide fliser op over køkkenbordet, men er du i tvivl om farven på fugen skal være hvid eller farvet?
En hvid fuge vil med tiden antage en svagt gullig kulør, som man ikke kan gøre noget ved, og det er under alle omstændigheder svært at holde en hvid fuge så ren, at den også med tiden vil svare til de hvide fliser.
Derfor anbefaler man normalt at bruge en svagt farvet fuge – f.eks. lys grå – til hvide fliser. Så undgår man senere irritation over misfarvning.
Ellers er det en smagssag og et spørgsmål om, hvilke farver der ellers præger køkkenet. I stedet for neutral grå kan man være rimeligt tryg ved at tone i samme farve.
I din lokale XL-BYG kan du se et stort udvalg af klinker og fliser til både væg og gulv, og det er hér, du kan få professionel vejledning til dit fliseprojekt.