Guide
Flyt varmen fra brændeovnen
Brændeovnen er hyggelig, den giver rigtig god varme – og masser af den. Ofte så meget, at det giver god mening at flytte overskudsvarmen til de omkringliggende rum. Få enkel trin-for-trin instruktion her.
Guide
Brændeovnen er hyggelig, den giver rigtig god varme – og masser af den. Ofte så meget, at det giver god mening at flytte overskudsvarmen til de omkringliggende rum. Få enkel trin-for-trin instruktion her.
Varmeflytning går i al sin enkelthed ud på at transportere overskudsvarme fra et eller flere rum til et andet i boligen ved hjælp af et rørsystem.
Den store løsning, hvor du kan flytte varme fra eksempelvis stuen til to eller flere rum, egner sig bedst til huse med uudnyttet loft. Det er nemlig her, rørene skal trækkes. Rørene, som er af metal, måler 10 cm i diameter. Hvis loftsrummet er udnyttet, kan rørene som regel trækkes i skunken.
Du kan selv montere hele anlægget – dog skal en autoriseret el installatør tilslutte strømmen. Varmeflytningsanlægget fås som en færdig pakke, der indeholder alt hvad du skal bruge: lige fra en kraftig ventilator til de nødvendige rør, lyddæmpning, indblæsnings- og udsugningsventiler, bøjninger og skruer.
Varmeflytningsanlæggene styres både af en termostat, der regulerer varmen og af en hastighedsregulator, der bestemmer hvor meget luft, der suges ind og blæses ud igen.
Hvis du kun har behov for at flytte overskudsvarme fra brændeovnen til det tilstødende rum, kan du klare dig med den lille løsning: En lille ventilator med indbygget termostatstyring, et teleskoprør og en enkelt ventilationsrist. Det lille varmeflytningsanlæg er både en billig investering, og nemt og hurtigt at montere. Hvis dine indvendige vægge er lette vægge, typisk af gipsplader, kan du stort set klare dig med en boremaskine og et 105 mm hulbor. Er væggene massive, kan du bore hullet med et diamant-kopbor.
Ventilatoren skal anbringes et par meter fra brændeovnen oppe under loftet, hvor varmen samler sig. Husk at tjekke, at der ikke ligger kabler eller rør, hvor ventilatoren skal monteres.
Bor for med et 8 eller 10 mm søgebor. Boret skal være langt nok til at bore hele vejen gennem væggen fra den ene side. Kun på denne måde kan du sikre dig, at du ”lander” det rigtige sted i det tilstødende rum.
Brug en hulsav i den rigtige størrelse, når du skal bore hullet i væggen. En almindelig hulsav til lette skillevægge og en diamanthulsav, hvis væggen er af mursten eller beton.
Sørg for, at teleskoprøret sidder rigtigt, inden du forsigtigt skubber ventilatorens ramme på plads. Monter rammen til ventilatoren i væggen med de medfølgende skruer. Brug plugs, der egner sig til væggen.
Sæt ventilatoren på plads, og skru den fast med de medfølgende skruer. Husk, at ventilatoren skal tilsluttes af en autoriseret el-installatør.
Til sidst skrues eller klæbes ventilationsristen fast på den anden side af væggen. Brug enten fugemasse eller monteringslim.