Artikel
Forebyg mod vandskader
Vil du undgå vandskader i forbindelse med skybrud og heftige regnbyger, så er det en god idé at montere regnvandskassetter. Se mere her.
Artikel
Vil du undgå vandskader i forbindelse med skybrud og heftige regnbyger, så er det en god idé at montere regnvandskassetter. Se mere her.
For blot få år siden, var oversvømmelser noget, vi læste om fra fjerne og eksotiske lande. I dag er det ikke unaturligt at opleve på vores egne breddegrader – lige uden for døren, eller endnu værre inde i huset!
Pludselige skybrud, med halve eller hele måneders nedbør på minutter, stiller store krav til vores kloaksystemer. Ofte så store at det nogle gange går helt galt; oversvømmede haver og entreer, og kældre, hvor snavset kloakvand har ødelagt store værdier!
Heldigvis behøver det ikke at gå så galt, der er nemlig flere måder at sikre sig mod vejrguderne. Når huse og kældre bliver oversvømmet, kan vandet komme to steder fra: overfladevand, det vil sige regnvand, der samler sig omkring huset og trænger ind. Dette sker ofte, som følge af, at vandet ikke kan nå at ”løbe væk” i tide. Problemerne med overfladevand af denne art kan være store og ødelæggende. Endnu værre er dog kloakvand, der løber ”baglæns”, fordi belastningen er så stor på det ofte alt for dårligt dimensionerede, offentlige kloaksystem. En kælder fyldt med kloakvand ødelægger alle værdier, der opbevares her.
Problemerne med de store vandmængder skal løses på to forskellige måder afhængigt af om det drejer sig om overfladevand eller kloakvand.
Overfladevand giver normalt ikke problemer, hvis det bare kan løbe væk af sig selv, lige så hurtigt som regnen falder. Sker det ikke, kan du hjælpe vandet på vej ved at lave en regnvandsfaskine. I store træk handler det om at grave et (stort) hul i jorden og placere regnvandskassetter i hullet. Vand fra tag og tagrende samles så i kassetterne, hvor det stille og roligt efterhånden løber ned i jorden. En regnvandskassette rummer tæt ved 200 liter vand, og den kan afvande et tagareal på næsten 30 m2.
Læs mere om at etablere en regnvandsfaskine her.
En anden måde at sikre hurtig afvanding er at erstatte større flisebelægninger omkring huset med f.eks. græsplæne eller ærtesten, som hurtigere leder vandet væk.
Kloakvand giver de største skader, derfor gælder det om at sikre, at vand slet ikke kan løbe ”baglæns”. Det kan gøres rigtig effektivt med enten et højtvandslukke, som monteres ved et enkelt afløb eller toilet. Højtvandslukket åbner, når vandet skal løbe ud i kloakken, men lukker effektivt, hvis vandet prøver at løbe den gale vej. Der skal monteres et højtvandslukke for hvert afløb, der er i ”risiko-gruppen”.
Man kan også montere et særligt højtvandslukke i den brønd, der samler kloakvandet uden for huset, og når den lukker, hvis vandet står højt i kloakken, sikrer den altså hele huset på én gang! Denne type er forsynet med alarm med lys og lyd.
Det gælder for højtvandslukke og arbejdet med kloakken, at det kun må udføres af en aut. kloakmester.
Anbring sarte ting (fx bøger og papir) i kælderen hævet minimum 50 cm over gulvet - fx på træpaller.
Spar på de såkaldte organiske materialer i kælderen, fx trægulve og gipsplader. Pudsede (beton)vægge er meget bedre end vægge beklædt med plader, og klinker/fliser er meget bedre end trægulve.
Et omfangsdræn virker som en underjordisk tagrende og kan håndtere selv meget store regnmængder, der enten ledes til kloak eller regnvandskassetter.
Overvej at anlægge et såkaldt regnvandsbed, en lille ”havedam” på et lavere liggende sted, som ”opmagasinerer” overskud af overfladevand.