XL-BYG logo

Guide

Giv plæneklipperen et eftersyn

Foråret banker på døren, og græsplænen begynder at trænge til en kærlig hånd. Men når man finder plæneklipperen frem fra sit vinterhi, vil den pludselig ikke starte. Kender du det? Få gode råd til, hvordan du trin-for-trin giver din plæneklipper et eftersyn, så den virker, som den skal efter sin vinterhi.

Du kan faktisk nemt undgå startproblemer og samtidig spare på benzinforbruget, hvis du blot giver din plæneklipper et eftersyn, inden du gemmer den væk for vinteren. Det er slet ikke så svært, og du behøver ikke være et teknisk geni for at gå maskinen efter i sømmene.

Vedligeholdelsesguide

For at hjælpe dig på vej har vi udarbejdet en trin-for-trin guide, som fortæller dig præcis, hvad du skal gøre for at vedligeholde din plæneklipper.

Først og fremmest skal du sørge for at have udstyret i orden. Hvis du ikke allerede har de nødvendige servicedele, kan du købe et servicesæt med alt, hvad du skal bruge for at pleje din plæneklipper i din lokale XL-BYG. Du kan se vores udvalg af plæneklippere her.
Derudover skal du have en frisk portion motorolie klar. På dette punkt kan det godt svare sig at købe en god kvalitet for at pleje motoren bedst muligt.

Du skal især være opmærksom på to ting, når du skal efterse din plæneklipper:

  1. Du skal altid fjerne tændrørshætten fra tændrøret, inden du går i gang.

  2. Du skal sikre dig, at du vipper/tipper plæneklipperen i den rigtige retning, når du skal i gang med "undervognen".

Kig i manualen; klipperen må ikke vippes, så der løber benzin eller olie i karburator og/eller luftfilter.

Trin 1 - Afmontéring af tændrørshætte

Allerførst skal du afmontere tændrørshætten - så du ikke kommer til skade under eftersynet.

Afmontering af tændrørshætte på plæneklipper

Trin 2 - Tom benzintank

Tøm tanken for benzin - enten ved at tippe den (se i manualen hvilken vej) eller brug oliesugeren (se næste foto). Lad være med at genbruge benzinen, hvis den har overvintret i plæneklipperen, aflever den i stedet på din lokale genbrugsstation.

Tøm tanken på en plæneklipper for benzin

Trin 3 - Olieskift

Skift også olie på klipperen. Køb et oliesæt i din lokale XL-BYG - det består af en stor sprøjte, du kan suge den gamle olie op med, ny olie og en tragt.

Oliesæt til plæneklipper

Trin 4 - Fjern gammel olie

Brug sprøjten og sørg for at få så meget af den gamle olie med op som muligt. Aflever flasken på din lokale genbrugsstation.

Udsugning af olie på plæneklipper

Trin 5 - Fyld ny olie på

Fyld ny olie på - se hvor meget i manualen.

Påfyldning af olie på plæneklipper

Trin 6 - Ren underside

Når du har tappet både gammel olie og benzin af, kan du vende maskinen, så du kan komme til at rense skjoldet på indersiden med en stiv børste eller med en spartel.

Rensning af skjold på plæneklipper

Trin 7 - Afmontéring af kniv

Det er også en god ide at afmontere kniven, så du kan tjekke, om den er slidt! Brug en stor topnøgle, når du skal løsne kniven.

Afmontering af kniv på plæneklipper

Trin 8 - Slibning af kniven

Kniven kan i de fleste tilfælde slibes med en fil. Anbring den i skruestikken og hold en vinkel på cirka 25 grader. Er kniven meget slidt eller slået skæv, bør du skifte den.

Slibning af kniv på plæneklipper

Trin 9 - Tjek af luftfilter

Luftfilteret skal efterses. Det sidder bag eller under skjoldet, og du kan normalt komme til luftfilteret blot ved at løsne en skrue.

Afmontering af luftfilter på plæneklipper

Trin 10 - Rent filter

Er filteret snavset - og af skumgummi - kan du vaske det med sæbevand. Papirfiltre skal skiftes.

Eftersyn af luftfilter på plæneklipper

Trin 11 - Afmontéring af tændrør

Til sidst afmonterer du tændrøret med en tændrørsnøgle.

Afmontering af tændrør på plæneklipper

Trin 12 - Eftersyn af tændrør

Tjek elektrodeafstanden i tændrøret (kig i manualen). Er tændrøret meget slidt bør det skiftes. Når tændrøret er monteret igen, er plæneklipperen klar til endnu en sæson.

Hvis du foretager dette eftersyn inden vinteren, er det en god ide at hælde en lille smule olie - 10-15 ml - ned i cylinderen, inden du skruer tændrøret fast igen.

Tjek af elektrodeafstand i tændrør

Husk at påfylde ny benzin på din plæneklipper, så den er klar til brug. Hvilken benzin til plæneklipper kan du læse i manualen eller få hjælp i din lokale XL-BYG.

Fordelene ved et årligt tjek

Det årlige eftersyn sikrer dig en robust og stabil plæneklipper, som ikke giver dig startproblemer efter flere måneders stilstand. Det er også en god idé at tjekke den et par gange i løbet af foråret og sommeren, men én gang om året er et fint udgangspunkt. Det resulterer i følgende fordele:

  • Masser af motorkraft

  • Længere levetid

  • Mindre udstødningsgas

  • En mærkbar reduktion i benzinforbruget

Der er altså kun fordele at hente ved den relativt lille indsats, så det er bare med at smøge ærmerne op og komme i sving!

Den nemme løsning

Hvis du absolut ikke gider rode rundt med din plæneklipper, kan du også indlevere den hos et serviceværksted, som klarer det hele for dig. Det er dog en dyr løsning, som nemt løber op i ca. 1.500 kroner, og mekanikerne gør ikke noget, du ikke selv kan klare. Du må således gøre op med dig selv, om du vil betale dig fra det eller klare det selv som en ægte handyman eller -woman.