Artikel
Vælg den rigtige brændeovn
Hvad skal du være opmærksom på inden du vælger en brændeovn? Vi giver dig her nogle gode råd som du kan bruge inden du vælger din brændeovn.
Artikel
Hvad skal du være opmærksom på inden du vælger en brændeovn? Vi giver dig her nogle gode råd som du kan bruge inden du vælger din brændeovn.
Det er vældigt hyggeligt med ild i brændeovnen på en kold og mørk vinterdag, så brændeovnen er blevet et populært valg som varmekilde de seneste år. Det kan dog være svært at finde rundt i, hvad der er godt og nødvendigt, når man skal vælge brændeovn. Det er nemlig ikke kun udseende, men også skorstenens størrelse, rummets størrelse og hvorvidt der er tale om sekundær eller primær opvarmningsform, der er afgørende for dit valg.
Her får du en række gode råd, før du vælger din brændeovn. Bliv klogere på forbrænding, svanemærkning og meget andet. Hvilke slags ovne findes der egentlig, og hvad for en skal du vælge? Det spørgsmål søger vi at besvare nedenfor med en beskrivelse af de tre mest populære typer brændeovne her i Danmark.
Overvej om du bedst kan lide en fritstående model, som er en flot klassisk løsning. Eller om du foretrækker en væghængt model, som giver oplevelsen af en svævende og let brændeovn, og som har den fordel, at rengøring under nemt klares.
Fritstående brændeovne står direkte på gulvet (eller en gulvplade). De er en videreudvikling af de gammeldags støbejernsovne og afgiver konvektionsvarme, hvilket vil sige, at varmen cirkulerer i rummet, fordi varm luft pustes ud fra brændeovnen, imens den suger kold luft ind.
Fritstående brændeovne kræver en del plads. Du skal derfor være opmærksom på, at den ikke er for stor til rummet, du vil opvarme. En anden ting er, at hvis brændeovnen er for stor, bliver der hurtigt for varmt i rummet, og så sker der gerne det, at du lukker ned for lufttilførslen. Og det kan faktisk være et problem! For hvis der lukkes for langt ned for lufttilførslen, får du nemlig ikke en optimal forbrænding, hvilket er meget vigtigt at få. Når din ovn brænder effektivt, sparer du nemlig penge og samtidigt skåner du miljøet for farlig partikeludslip. Det kan du også få meget mere at vide om ved at læse vores artikel om effektiv fyring.
Monterede eller vægophængte brændeovne afgiver også konvektionsvarme. De adskiller sig fra de fritstående ved, at de enten kan hænges op på væggen eller bygges ind i den ligesom et pejseelement. Fordelen ved en monteret brændeovn er, at den ikke optager så meget plads som en fritstående, og samtidig er rengøringen af pladsen under ovnen nemmere.
En vægophængt brændeovn kan derfor være at foretrække, fordi den er mindre og derved kan bidrage til, at du fyrer effektivt, selvom rummet er lille.
En gasbrændeovn kan måske være løsningen. Gasbrændeovne findes som indbyggede eller fritstående. En fritstående gasbrændeovn er mobil, hvilket vil sige, at du kan flytte den fra rum til rum. De indbyggede gasbrændeovne kan ikke flyttes, men er meget imponerende at kigge på. Begge typer gasbrændeovne eller -pejse afgiver konvektionsvarme. De forbruger ikke træ eller træbriketter/piller, men gas. Du skal altså have adgang til enten naturgas eller til at købe gasflasker, som passer til ovnen. En gasbrændeovn skal ikke tilsluttes en egentlig skorsten, sådan som en fritstående eller monteret brændeovn skal.
Når du skal vælge en brændeovn, er det derfor en god ide først at tænke på, hvilket rum du vil have, den skal opvarme, og se på størrelsen af brændeovnen i forholdet til rummet, så du kan få en optimal forbrænding. Hvis du ikke vælger en gasbrændeovn, skal du dog også sikre dig, at dit valg passer til den eksisterende skorsten, eller at en passende skorsten nemt kan monteres til brændeovnen. Til sidst kan det også anbefales at vælge en Svanemærket ovn, for så sikrer du dig, at den lever op til miljøkravene om partikel- og kulbrinteudslip.
Når du kigger efter brændeovn, skal du først og fremmest være opmærksom på din skorstens størrelse. Skorstenen er nemlig det element, som sørger for, at der er god nok luft til en effektiv forbrænding. Hvis din skorsten er for lav til brændeovnen, vil det resultere i dårlig skorstenstræk, dårlig forbrænding og større forurening af miljøet. Dette kan man dog afhjælpe ved at montere en røgsuger. Tag en snak med XL-BYG eller din skorstensfejer for at finde den rette størrelse til din skorsten.
Hvor du ønsker at placere din brændeovn har betydning for, om du skal vælge en konvektionsovn eller en strålevarmeovn. En strålevarmeovn vil gøre det meget varmt lige omkring brændeovnen, hvilket kan være hårdt ved flere møbler og farligt, hvis man sætter brændbare møbler for tæt på. En konvektionsbrændeovn derimod har en bedre varmefordeling. Derfor kan man også sætte brændbare møbler tættere på uden det har nogen betydning for møblerne.
Et vigtigt element når du vælger brændeovn er, hvordan den skal se ud for at passe ind i din indretning. Brændeovne findes i et væld af forskellige designs.
Du kan få en brændeovn, der er lavet i en gammeldagsstil. Denne vil passe godt ind i et ældre hus, hvor den gamle brændeovn skal skiftes, men man gerne vil beholde stilen. Den samme stil kan dog også passe ind i et hjem, hvor man følger moden med retro-indrettet hjem. Har du et mere moderne hus, vil en brændeovn med skarpere linjer måske passe bedre ind.
Du kan vælge brændeovne med afrundet glasparti, mens andre modeller har skarpe hjørner og et mere kantet look.
Morsø er Danmarks førende producent af brændeovne. Morsø leverer brændeovne i klassisk og moderne design af enten støbejern eller stål. Morsø sikrer således, at der altid er en brændeovn til din stil og i det materiale, du foretrækker. Alle materialer er i højeste kvalitet.
Alle Morsø brændeovne er skabt til at være centrum i indretningen og for hygge i familien. Dette naturligvis på en bæredygtig måde. Morsøs brændeovne er alle svanemærkede og certificeret efter norske standarder. Det er et punkt, som Morsø har valgt at gøre sig til eksperter indenfor. Således opnår du med effektiv optænding og fyring en høj virkningsgrad med et lavt brændeforbrug, hvor der automatisk tilføres forbrændingsluft. Morsø leverer derved altid brændeovne i design-, miljø- og varmemæssig højeste standard.
Hvis du allerede har gulvvarme, men ønsker en brændeovn til at supplere med varmemæssigt, kræves en mindre brændeovn. 3 kWh’s brændeovne er i disse tilfælde rigeligt til at sikre dig både varme og hygge i hjemmet. Er brændeovnen din primære opvarmningsform, skal den som minimum opvarme med 4 – 6 kWh.
En brændeovn kan modtage flere certificeringer og mærkninger som bevis for dens miljørigtige opbygning. Hvis en brændeovn er svanemærket, er du garanteret, at den er blandt de mest miljørigtige på markedet. Ikke kun i forhold til brugen deraf, men også i produktionen af selve brændeovnen. Hvis du gerne vil vide mere om svanemærkning, kan du læse vores artikel om svanemærkede brændeovne.
Energimærket på brændeovne udtrykker, hvor godt brændeovnen udnytter brændet. Vi kender energimærket fra f.eks. køleskabe og de velkendte farver i energimærkeskalaen har i mange år været forbrugerens rettesnor for miljøskånsomme produkter. Energimærket på brændeovne er et udtryk for, hvor godt brændeovnen udnytter brændet, og de bedste er mærket med grøn pil A++.
En anden certificering, der er værd at kigge efter er det norske certificeringsmærke: Norsk standard NS 3058/3059. Norsk Standard stiller særligt store krav til partikeludslip og en brændeovn med denne certificering sikrer dermed et minimum af partikeludslip, hvilket er godt for miljøet både udendørs og indendørs.
En brændeovn er let at montere. Det kræver blot lidt muskelkraft og de rette værktøjer, så har du pludselig monteret din nye brændeovn. Hvis du ikke ved, hvordan man monterer en brændeovn, kan du læse vores guide til montering af brændeovn.
Vi vil rigtig gerne hjælpe dig, så du finder den helt rigtige brændeovn til dit hjem. Kontakt din lokale XL-BYG og få den rådgivning, du har brug for.