Artikel
Gør haven til et ekstra rum
Der er mange måder at bruge haven på. Herunder kommer vi med inspiration til, hvordan du kan indrette din have, så alle i familien bliver tilgodeset, store som små.
Artikel
Der er mange måder at bruge haven på. Herunder kommer vi med inspiration til, hvordan du kan indrette din have, så alle i familien bliver tilgodeset, store som små.
Haven er et ekstra rum i sommerhalvåret. Og der er mange måder at bruge den på. Her er en række tips til, hvordan du nemt skaber en hverdag udenfor. Og husk, det er vigtigt både at kunne bruge og nyde sin have.
For at skabe et rum udenfor, som du og din familie trives i, er det en god ide at kortlægge jeres behov. Stil dig selv disse spørgsmål:
Hvor mange er I i familien?
Har I ofte gæster?
Hvad vil I primært bruge det udendørs rum til?
Hvilken stil har huset og haven?
Hvor er der vind, sol og skygge?
Som udgangspunkt skal hus og have passe sammen. Og dine havemøbler skal indgå som en naturlig del. Vælg møbler, der passer til huset og haven – de skal både være komfortable og glæde øjet. Mange moderne havemøbler er både skulpturelle og enkle og passer godt ind i mange typer af haver.
For at skabe en hverdag udenfor, skal det være nemt. Sørg for, at terrassen ligger hensigtsmæssigt i forhold til køkkenet. Det må ikke være besværligt at spise udenfor:
Hav tæpper liggende i en kurv på terrassen, så I ikke behøver gå ind, når det bliver køligt.
Har du behov for jævnligt at rykke rundt på møblerne, så vælg møbler, der ikke vejer for meget.
Husk, at en stor parasol både skygger for solen, men også tager den første dug.
Familien består af flere medlemmer med forskellige behov. Børnene er ofte tidligt færdige med at spise og gider ikke sidde ved bordet i timevis. Sørg for, at børnene kan være i nærheden:
Placer sandkassen i nærheden, så I kan holde et vågent øje med børnene.
Lav en jorden er giftig-bane ved hjælp af træstammer, der fungerer som pæle. Nå den ikke er i brug, kan den fungere som bænk eller til at sætte levende lys på.
Hæng gynger i træet.
Lav en bålplads eller anskaf et bålsted på ben, hvor der er mulighed for at lave snobrød.
Byg en lille hule af pileflet. Der findes masser af bøger om, hvordan man gør.
Det blæser i Danmark, og vi kan ikke være sikre på høj sol sommeren igennem. Kortlæg vindretningerne i din have og husk, der ofte er Vestenvind i Danmark:
Ligger terrassen ikke i læ, så sæt et læhegn op. Husk at tænke det ind i havens helhed, ellers ser det rodet ud.
Overvej, om det er muligt at vælge et læhegn, du kan flytte, når vinden skifter. Det kunne fx være blomsterkasser på hjul med høj, tæt beplantning.
Belysning er den mest fleksible stemningsgiver i haven. Og der er mange muligheder for kreativ brug af både levende og elektrisk lys. Det er en god måde at forlænge aftenerne på:
Lav en stjernehimmel under et halvtag eller i et træ med masser af lyskæder
Hæng lyskæder op på en snor mellem træerne, fx til en fest. Fejrer i noget særligt, så husk at hejse flaget.
Står dit havebord under et stort, lavthængende træ, så hæng klynger med lanterner op i træet med levende lys.
Brug masser af havelamper, fakler eller gamle syltetøjsglas med fyrfadslys som stemningsgivere.
Hav altid en vandtæt kasse på terrassen med ekstra fyrfadslys.
Du kan også skabe stemning ved at lave et springvand eller vandbassin med fisk.
Det er nemt at lave et lille udekøkken, som for eksempel er et godt supplement til grillen. Her kan du skylle og blande salat, skære brød eller noget helt tredje. Så er kokken heller ikke så langt væk.
Du kan evt. bruge et rullebord til at fragte maden på. Det fungerer også som ekstra afsætningsplads, hvis I er mange omkring bordet.
Husk at have både el og vand i nærheden. Trækker du vand, så sørg for at sætte vandhanen så højt, at der også kan komme en spand under.
Plant friske krydderurter i kasser eller krukker, så de er lige ved hånden.
Hav kurve og bakker stående, så det er nemt at transportere brugt service tilbage til køkkenet.
Vil du gerne selv bygge havebord, men er du kommet i tvivl om, hvorvidt det er en dårlig idé et bruge trykimprægneret træ til en udendørs bordplade?
Uanset om træet er trykimprægneret eller ej, vil en grunding efterfulgt af en heldækkende træbeskyttelse give træet et godt og langt liv. Men rent principielt bør du som grundregel undgå det trykimprægnerede træ, hvor der ikke er et specielt behov for det – hvilket stort set kun vil sige ved jordkontakt.
Og ved et havebord er det dobbelt oplagt at undgå giftstofferne i det trykimprægnerede træ. Der er tale om giftstoffer, som ikke bør blandes med madvarer. Køb eller byg om muligt havebordet i ubehandlet træ, og mal det med træbeskyttelse – eller giv det olie, hvis det som teak og meranti fra naturens side er særlig holdbart.
Træbeskyttelse trænger normalt bedre ind i træet end maling og er god til udebordet.