Tålmodighed, omhyggelighed og en smule håndelag. Mere skal der sådan set ikke til, når du skal bygge en terrasse i træ. Det afhænger af dit projekt, hvor lang tid det tager at bygge din træterrasse, men en god tommelfingerregel er, at du kan nå cirka 10 m2 på en weekend – og får du hjælp af familie eller venner, så kan du nå meget mere. Og samtidig få en hyggelig arbejdsproces ud af det.
Planlæg
Lav en skitse
Udvælg og hent materialer
Etablér grundkonstruktion
Montér terrassebrædderne
Planlæg hele byggeprocessen, før du går i gang med selve byggeriet. I XL-BYG anbefaler vi, at du bygger terrassen om foråret og frem til september, da vejret her er bedst til udendørs arbejde. Tænk også over placeringen (hvordan står solen, har du brug for læ og står der store træer, der kan give skygge), og vær opmærksom på adgangsforholdene. Skal terrassen forbindes med haven og græsplænen, skal der være nem adgang til huset, skal der tages hensyn til små børn?
Brug tid på at lave en skitse af dit byggeprojekt – både selve terrassen, men også den underliggende konstruktion. Lav eventuelt en tegning, hvor du både har tegnet terrassen og huset, så du bedre kan se, hvordan de to elementer passer i forhold til hinanden. Skitsen er næsten uundværlig, når du skal beregne hvilke materialer, du skal bruge i byggeriet.
Brug din skitse til at beregne dine materialer, så du kan have en bestillingsliste med, når du kommer ind i din lokale XL-BYG. Har du brug for, at vi sammen kigger på din skitse og gennemgår dine materialer, så gør vi selvfølgelig gerne det. Vi har erfaringen i at overskue byggeprocesserne og kender materialerne.
Husk at være opmærksom på:
Den skjulte konstruktion under selve terrassen er meget vigtig for det endelige resultat. Konstruktionen skal være præcis, solid og stabil. Du kan benytte trykimprægneret træ, da det er holdbart i det våde, danske vejr – og da det bliver en del af den skjulte del af din terrasse, så kommer hverken du, din familie eller dine gæster i nærkontakt med det imprægnerede træ, når terrassen er færdig. Du kan også benytte en hård træsort(måske den samme træsort som du benytter som terrassebrædder). Det giver også en konstruktion, der kan modstå det danske vejr.
Som hovedregel skal der være 2-3 meter mellem stolperne og 40-50 cm mellem strøerne – men husk at planlægge dit projekt ud fra producentens anvisninger ift. afstand mellem strøerne.
Valget af terrassebrædder er naturligvis en individuel sag. Her kommer din personlige smag ind i billedet, ligesom du skal tage hensyn til husets arkitektur. Du kan få terrassebrædder i mange træsorter, mange forskellige prisklasser og med forskellig holdbarhed. Til det danske vejr er hårde træsorter såsom cumaru, jatoba eller ipé en god løsning, men også thermowood eller trygimprægnerede brædder vil kunne modstå vejrforholdene længe. Endelig er det en fornuftig idé at vælge terrassebrædder, der enten er FSC- eller PEFC-certificerede. På den måde støtter du bæredygtig skovdrift.
Tag en tur forbi din lokale XL-BYG og kig nærmere på vores mange forskellige typer af terrassebrædder og træsorter, så du får et bedre overblik og ved selvsyn kan vurdere, hvad der passer bedst til netop din træterrasse.
Vær altid omhyggelig, når du plukker dine terrassebrædder. Hold øje med overfladen og bræddernes ender. Undgå høvlespor og flossede partier. Tjek også, at brædderne er lige lange og lige bredde, og at tykkelsen er korrekt. Har du valgt brædder med fræset profil, så tjek at sporene er ens og ikke skæve.
Hold dine terrassebrædder tørre, indtil du skal bruge dem.
Den underliggende konstruktion af din terrasse må endelig ikke undervurderes. Konstruktionen skal være stabil og solid. Konstruktionen kommer muligvis til at være i berøring med jorden, og vil derfor være meget udsat for råd og naturlig nedbrydning. Overvej at benytte trykimprægneret træ eller hårdt træ, så du får den længste levetid.
Som udgangspunkt er det fornuftigt at lave konstruktionen som én sammenhængende enhed. Det giver en stabil og stærk konstruktion. Der bør være 2-3 meter mellem stolperne, der enten graves ned og placeres i beton eller monteres på færdiglavede stolpesko eller skruefundamenter. Der bør være 40-50 cm mellem strøerne, så du ikke får et gyngende terrassegulv - følg producentens anvisning. Husk at etablere et lille fald på konstruktionen på cirka 1 cm pr meter, så vandet kan løbe væk og bort fra huset.
Terrassebrædderne skrues fast til konstruktionen. Der bør være afstand mellem brædderne, så vandet kan løbe ned og ikke samler sig mellem brædderne - følg igen anvisningen fra producenten af terrassebrædderne. Brug egnede skruer til udendørs byggeprojekter. De har en lang levetid. Til nogle terrassebrædder anbefales bestemte skruer – så tag altid en snak med en medarbejder i XL-BYG, inden du køber skruer. Du skal bruge rigtig mange skruer, så det er vigtigt, at du kommer hjem med de rigtige.
Mål op og streg op, så du får sat dine skruer i en lige linje og med samme mellemrum.
Det er ikke nødvendigvis svært at bygge din egen træterrasse, og hvis du følger vores 5-trins guide, så er du godt på vej. Vi anbefaler også, at du tager en snak med en XL-BYG-medarbejder, inden du går i gang. Her kan du få råd og vejledning i valg af terrassebrædder, materialer til underkonstruktion, skruer, vedligeholdelse og hjælp til det rette værktøj til projektet.
Har du brug for en genberegning af dit materialevalg og udregning af en samlet pris, så er vi også behjælpelig med det.