Videoguide
Guide: Lav nye havestier
Emma Martiny anlægger nye havestier mellem sine bede, så ukrudt har sværere ved at vokse. Se med, når hun lægger det nye grus og lær, hvordan du selv kan lave stier i din have.
Videoguide
Emma Martiny anlægger nye havestier mellem sine bede, så ukrudt har sværere ved at vokse. Se med, når hun lægger det nye grus og lær, hvordan du selv kan lave stier i din have.
Det er oplagt at have stier mellem sine bede; de giver et ryddeligt og pænt udseende, forebygger ukrudt og gør det lettere at navigere i køkkenhaven eller andre kroge af haven. Af samme årsag ønsker Emma Martiny at anlægge nye stier i sin køkkenhave, da de gamle stier af træflis ikke forhindrer ukrudt i at vokse frem.
Emma bruger stenmel til stierne, som er et restprodukt fra produktionen af granitskræver og som ofte ses som underlag på ride- og petanquebaner. Hun bestiller materialerne hjem og får dem leveret til kantstenen i XL-BYG bigbags, så hun er klar til at gå i gang med projektet. På samme måde benytter hun XL-BYG.dk til at leje en pladevibrator, som hun afhenter i sin lokale XL-BYG.
Der er mange gode grunde til at anlægge stier i haven.
Stier har blandt andet følgende fordele:
De gør det lettere at navigere i køkkenhaven, når afgrøder skal vedligeholdes eller fjernes, uden at du træder på planterne.
De gør planlægningen af dine bede nemmere, da de hjælper med at definere og organisere, hvor de forskellige afgrøder skal plantes.
De forebygger ukrudt, da gruset gør det sværere for ukrudtet at vokse.
Og så er der selvfølgelig æstetikken. Stierne får din have til at fremstå ryddelig og pæn.
Følg denne trin-for-trin guide og anlæg dine egne stier i haven.
Da der tidligere har ligget barkflis ovenpå jorden i Emmas køkkenhave, skal underlaget klargøres. Derfor lægger hun først stabilgrus. Det første, du skal gøre, er derfor at grave jord og barkflis væk, så der er plads til de nye lag grus.
Nu kan du fordele et lag af stabilgrus, så stien bliver helt jævn og plan.
Herefter stamper du jorden, så den bliver fast. Du kan bruge en pladevibrator, som du kan leje på XL-BYG.dk og hente ved din lokale XL-BYG.
Nu er du klar til at sprede stenmel. Du kan enten vælge at stampe det fast som med stabilgruset eller lade det være – vælger du at lade det ligge, vil det med tiden blive mere fast, efterhånden som det regner.
Bemærk, at der ikke lægges ukrudtsdug under stenmelet, da laget af stenmel er for let til at holde på ukrudtsdugen. Stenmelet vil desuden pakke sig, så det forhindrer ukrudt i at vokse op nedefra, mens de frø, der kommer oppefra, får svært ved at vokse i gruset, da det er næringsfattigt.
Det er en god idé løbende at rive gruset igennem, så du får et flot, jævnt resultat.
Står du og skal i gang med et projekt, som fx at anlægge nye stier i din køkkenhave, kan du leje nyttige havemaskiner på XL-BYG.dk og hente dem i din lokale XL-BYG. Derudover leverer XL-BYG bigbags af grus og stenmel til din kantsten, så du nemt og hurtigt kan komme i gang med dit projekt. Du kan vælge mellem mange forskellige typer grus, sand og jord – og husk at du altid kan få vejledning i din lokale XL-BYG, hvis du har spørgsmål.