Som altid er den vigtigste del af byggeprojektet selve forarbejdet – en havebænk er jo mange ting, så det en god idé at tænke både praktisk og æstetisk. En ting er at lave en simpel bænk af træ, som du måske har til at ligge i garagen fra et tidligere byggeprojekt, eller hvis du ønsker at bygge en luksusbænk til haven eller terrassen i ædeltræ.
Planlæg
Lav en skitse
Udvælg og hent materialer
Byg bænken
Første trin i dine bænk-overvejelser bør derfor være de helt grundlæggende: Hvad er det for en bænk, du ønsker. Her er der en række spørgsmål, du med fordel kan stille dig selv, inden du kaster dig ud i gør-det-selv arbejdet:
Hvor mange penge ønsker du at bruge på materialer?
Skal bænken kunne holde i mange år?
Hvilket design har du forestillet dig, bænken skal have?
Hvad er dine håndværksmæssige færdigheder?
Skal bænken laves i træ eller måske i beton?
Hvor lang tid vil du bruge på projektet?
Når du har tænkt igennem, hvilken type havebænk, du ønsker at bygge, så lav en skitse. På skitsen skal du overveje mål: Længde på bænken, højden og dybden. Skal der være ryglæn? Skal havebænken stå i et hjørne eller skal den bygges rundt om et træ? Muligheder er mange, men med en skitse, kan du meget nemmere købe de rette brædder i de rette størrelser. Hos din lokale XL-BYG kan du altid få hjælp – både til at lave selve skitsen og til at plukke de rette brædder og de rette skruer.
Langt de fleste bygger deres egne havebænke i træ. Det forstår vi godt, for træ er et smukt materiale, og det er nemt at arbejde med, og du kan komme langt med en sav og en skruemaskine. Husk at det danske vejr kræver lidt ekstra omtanke, når du arbejder med træ, der kommer til at stå ude i regn og blæst.
Trykimprægneret træ er relativt billigt og modstandsdygtig overfor vand og fugt. Træet er behandlet kemisk, så det er ikke nogen god idé at anvende imprægneret træ, hvis ikke du maler det efterfølgende med træbeskyttelse eller en maling til udendørs brug. Du kan også vælge en træsort som fx eg eller lærk (eller du kan bygge i hårdt træ som cumaru, jatoba eller ipé). Her får du træ, der har en naturlig modstand overfor fugt og råd.
Du bør også overveje at anvende enten FSC- eller PEFC-certificeret træ. På den måde støtter du bæredygtig skovdrift.
Du kan give træet på din havebænk olie eller træbeskyttelse. Du kan også lade træet stå ubehandlet, hvis du har valgt eg eller mahogni. Så får din havebænk et flot look med tiden.
Mange kaster sig også ud i at bygge havemøbler – som fx haveborde – i beton. Det er langt nemmere, end det umiddelbart lyder. Og resultatet er både personligt og robust. Du kan også kombinere beton og træ, og lave ben i beton og sædet i træ. Det giver en solid og spændende løsning.
Vælger du at lave en havebænk i beton, så skal du først bygge en støbeform (her skal du også lave en skitse!). Vær tålmodig med hærdningen af betonen i din støbeform, vent gerne lidt ekstra tid, så du er sikker på, at hærdningen er helt færdig (gerne et par uger).
Ønsker du en anden farve en betongrå, så kan du blande farve i betonen – fx en flot sort. Slut af med en omgang bivoks, så du får en flot overflade, der samtidig gør betonen mere modstandsdygtig over for snavs.
Når forberedelserne er gjort godt og grundigt, så er selve byggeprocessen langt nemmere og mere overskuelig: Du har en god skitse, og du har de rette materialer. Nu er der kun selve gør-det-selv opgaven tilbage! God arbejdslyst.
Der er flere steder i et projekt som bygning af din egen havebænk, hvor det er en god idé at have en fagmand med på råd: Det kunne være ved skitsen (er målene rigtige, bliver konstruktionen stabil osv.), og det kunne være i valget af materialer (hvor mange meter træ, skal der bruges og i hvilken tykkelse, hvilke skruer er de bedste og hvilken type beton...). Hos XL-BYG kan du få den rette vejledning til dit bænke-projekt, så du får en god byggeoplevelse og ender med at stå med en flot havebænk.
Vi står naturligvis også klar med rådgivning om, hvordan du bedst vedligeholder din bænk, og vi står klar med hjælp til at finde det rette elværktøj til dit projekt.