Videoguide
Guide: Sådan lægger du havefliser
Det kræver lidt arbejde at få havefliserne til at ligge snorlige. Men her viser vi dig, hvordan du lægger fliser så simpelt som muligt med et flot og stærkt resultat.
Videoguide
Det kræver lidt arbejde at få havefliserne til at ligge snorlige. Men her viser vi dig, hvordan du lægger fliser så simpelt som muligt med et flot og stærkt resultat.
I denne gør-det-selv-guide kan du se trin-for-trin, hvad du skal være opmærksom på, når du lægger havefliser.
Når du skal lægge nye sten på terrassen eller i indkørslen, handler det i høj grad om at komme rigtig godt fra start. Du kan gøre det selv, men det kræver en god portion tålmodighed og ikke mindst en masse hårdt arbejde.
Det skal du bruge til fliselægning:
Skovl og trillebør
Stabilgrus
Brolæggergrus
Retskinne
Pladevibrator
Fliseklipper eller vinkelsliber
Grav al muld af og tag hensyn til underlagets frostsikkerhed, før du lægger stabilgrus.
Herefter fyldes op med bundsikrings-grus minimum 15 cm ved terrasse og 19 cm ved indkørsel. Det komprimeres, og ovenpå lægges stabilgrus - minimum 12 cm. Når du har komprimeret bundsikringslaget og rettet stabilgruset af, så det er meget jævnt, komprimeres det.
Læg herefter et afretningslag, som fliserne skal lægges direkte på. Afretningslaget skal ikke være for tykt; 2-4 cm er passende for de fleste former for sten. Det relativt tynde lag er med til at sikre, at stenene ikke sætter sig, når der er gående eller kørende trafik. Lav to små render i gruset og læg to vandrør ud med en afstand der er lidt mindre end din retskinne, eller hvad du ønsker at bruge til afretning af afretningslaget. Brug nu retskinnen til at trække gruslaget af for at fjerne evt. overskydende grus.
Det er en rigtig god ide at sørge for en fast kantsikring af stenene hele vejen rundt. Det kan du gøre ved at sætte en række blokke i beton eller ved at lægge flydende beton rundt langs kanten, når belægningen er lagt.
Stenene skal lægges med en højde, der er 1,5-2,5 cm højere end faste dele som fx brønddæksler og kantsikring. Når stenene efter lægningen bliver komprimeret med en pladevibrator, ender du ud med en overhøjde på 0,5-1 cm.
OBS: Sten til indkørslen skal minimum være 6 cm tykke.
Nu er det tid til selve lægningen af stenene. Hvis du har en retskinne af aluminium, er det en stor hjælp. Du kan klare dig med et tilsvarende helt lige bræt, eller du kan bruge en stram snor.
Retskinnen skal lægges i en afstand på 4-5 rækker fliser (det vil sige 4-5 x stenenes modulmålinklusive fuger). Retskinnen er med til at sikre, at du hele tiden lægger stenene lige, og at fugerne får den rigtige bredde overalt.
Når retskinnen er på plads, er det både nemt og hurtigt at lægge stenene. Sørg for at blande fliserne inden du lægger dem, så du undgår uheldige partier med samme farve. Læg de første rækker sten parallelt med facaden, et par stens afstand fra soklen. Så kan du senere lægge de sidste sten og kompensere for eventuelle skævheder i soklen.
Du kan enten lægge stenene i et fast forbandt, hvor alle de tværgående fuger flugter, eller du kan som hér forskyde de enkelte rækker, så de tværgående fuger bliver mere tilfældige. Sidstnævnte metode betyder, at der ikke er behov for en snor til at lægge de tværgående fuger efter.
Når du har udlagt et lille areal sten, skal du tjekke en ekstra gang, at fugerne er ensartede.
Fyld med det samme fugen mellem den første række fliser og facaden op med fugesand, så fliserne ikke kan bevæge sig eller forskubbes.
Det er vigtigt, at de sten der skal skæres til - fx langs kantsikringen ikke bliver for små - de må ikke være mindre end hvad der svarer til en tredjedel af en hel sten, ellers bliver de for skrøbelige.
Små fliser/sten kan med fordel kortes af med en fliseklipper, mens større fliser må deles med en vinkelsliber med sten-skæreskive.
Nogle steder er det ikke muligt at overholde reglen om minimum en tredjedel af en sten ...
... her kan du så klare problemet ved at dele en sten "længere inde" i belægningen, så du får en tilpas stor sten at slutte af med.
Til sidst skal du bruge lidt tid på at tjekke, at fugerne er i orden, og at der ikke er nogle skævheder eller uregelmæssigheder - inden du fuger belægningen. Der skal være minimum 2-5 mm fuge mellem stenene. Dette er vigtigt, eftersom 30% af belægningens styrke kommer fra fugesandet.
Fugesandet fejes grundigt ned i fugerne - med diagonale fejebevægelser. Brug kun fugesand der opfylder DS1136. Når fugerne er fyldt helt op, skal du fjerne overskydende fugesand fra overfladen. Herefter vibreres overfladen.
Normalt kræver fliselægning ikke den store værkstøjssamling. Du kan klare dig med det mest almindelige haveværktøj. Et langt lige vaterpas, eller endnu bedre en såkaldt retskinne er meget vigtig. Retskinnen er et langt 100% lige "bræt" af aluminium, som bruges til at sikre, at gruslaget er planet ud. En retskinne på 3 meter passer til de fleste opgaver. Du kan heller ikke undvære en pladevibrator, når gruset skal komprimeres. Grus er temmelig skarpkantet, og når det komprimeres "drejes" de enkelte sandkorn, så de ligger lige så tæt, som de overhovedet kan. Det betyder, at gruslaget har sat sig, når det er komprimeret, og fliserne bliver ved med at ligge, hvor du lagde dem! Pladevibratoren er forholdsvis dyr, hvis der blot er tale om et éngangs projekt. I disse tilfælde kan det være ideelt at leje maskinen i stedet.