XL-BYG logo

Guide

Guide til vinduesvask og vinduespudsning

Indrømmet… der findes mere interessante gør-det-selv-opgaver end vinduesvask, men når det kommer til stykket, behøver det ikke tage lang tid at vaske og pudse vinduer, hvis du bruger den rette fremgangsmåde og det rette grej. Vi har lavet en lille guide til vinduesvask.

Start med det rette vinduespudsergrej

Vi er mange, der kan blive enige om, at man ikke skal gå ned på udstyr. Det gælder også med udstyr til vinduespudsning, så vi anbefaler ganske enkelt, at du investerer i et vinduespudsersæt – vinduesvasker (også kaldet en indsæber), en vinduesskraber, gode klude (fx mikrofiberklude eller gamle, slidte viskestykker), en gulvspand og måske en teleskopstang (hvis du har høje vinduer, som du har svært ved at nå). Og så selvfølgelig sæbe. Det er en begrænset udgift, og det hele finder du i XL-BYG.



Viser 8 ud af 48 produkter

Sådan foretager du den bedste vinduespudsning

Det er svært at sige, hvor ofte vinduerne skal vaskes. Dels er vi forskellige som mennesker, og vi har hver vores standarder – og så er der forskel på at bo tæt på havet, hvor der er meget salt i luften, og i byen, hvor forureningen er større. En tommelfingerregel siger dog, du bør pudse vinduer 3-4 gange årligt. Vælg ikke dage, hvor der er hård frost, hvor det regner, eller dage, hvor solen skinner kraftigt.

Når du har det rette udstyr til vask af vinduerne, så foreslår vi, at du følger denne enkle 6-trinsplan:

Trin 1 - Sæbevand

Bland en spand sæbevand. Der findes specialsæber, der beregnede til vinduesvask. Her følger du blot brugsanvisningen, når du laver din blanding. Du kan også vælge at vaske dine vinduer efter det gamle husgeråd, hvor du fylder en gulvspand med lunkent vand og tilsætter opvaskemiddel og en lille smule salmiakspiritus (der hjælper med at opløse fedt og snavs). Vi foreslår dette blandingsforhold: 5 liter vand + 1 spsk. opvaskemiddel + 1 halv hætte salmiakspiritus.

Hvis du vil være ekstra omhyggelig og forebygge striber og pletter på vinduet, når du er færdig, så brug kondenseret vand eller vand fra regnvandstønden – så undgår du kalk. Har du kun mulighed for at bruge vand fra hanen – og bor du et sted, hvor der er meget kalk i vandet – så kan du tilføje en deciliter almindelig husholdningseddike til din sæbeblanding.

Er vinduerne meget snavsede, kan du bruge lidt ekstra salmiakspiritus (en hel hætte eller halvanden). Du kan også erstatte salmiakspiritussen med 2 spsk. soda.

Trin 2 - Dosering

Dyp vinduesvaskeren i sæbeblandingen og pres det meste af vandet ud, så det ikke drypper, og så du ikke har for meget.

Trin 3 - Indsæbning

Indsæb hele vinduesfladen og gnub eventuelle fastsiddende urenheder væk. På mange vinduesvaskere er der en skrubbeside, som gør den del af arbejdet nemmere. Benyt lange, rolige bevægelser, når du indsæber vinduesglasset, og sørg for at få vasket hele vinduet. Sørg også for overlap mellem banerne.

Er vinduet stadig snavset efter indsæbningen, kan du lave en hurtig afskrabning og gentage indsæbningen.

Trin 4 - Pudsning

Du har nu vasket dit vindue, og du skal i gang med at pudse vinduet. Start med at lave en tør bane langs den ene side af vinduet, fx venstre side, hvis du er højrehåndet. Her foreslår vi, at du benytter en fnugfri mikrofiberklud eller et gammelt visketykke med god sugeevne. Brug igen lange, rolige bevægelser – det giver den flotteste vinduespudsning.

Trin 5 - Afskrabning

Du er nu kommet til at skrabe sæben af vinduet. Denne del af arbejdet er den vanskeligste, da du nemt kan lave striber og spor efter vinduesskraberen. Placer vinduesskraberen på den tørre bane, som du lavede med kluden, og træk imod højre; før herefter skraberen tilbage med en let nedadgående bane, så du laver en flad s-bevægelse. Fortsæt på denne måde, til hele vinduet er tørt, og du når ned til nederste vindueskarm. Igen er det en god idé at bruge lange, rolige bevægelser og med samme tryk imod ruden – det gør det nemmere at få al sæben af uden spor. Sørg for altid at overlappe mellem banerne. Det kan også være en idé at tørre vinduesskraberens blad af undervejs. Det hjælper imod striber.

Trin 6 - Aftørring

Du færddiggør vinduespudsningen med din klud ved at aftørre langs kanterne, hvor der nemt kan sidde lidt overskydende vand, og er der alligevel kommet en sæbestribe på ruden, så tørrer du blot denne væk.

Elektriske vinduesvaskere - nem genvej til rene vinduer

Med lidt øvelse er vinduesvask ikke det store arbejde, men ynder du alligevel ikke at vaske vinduer på den måde, vi har beskrevet, kan du med fordel vælge en elektrisk vinduesvasker. Her får du et komplet vinduespudsersæt i ét produkt: Indsæbning, vask og aftørring – og så kan en elektrisk vinduesvasker også sagtens benyttes på andre, glatte overflader som fx flisevægge og brusekabiner - lige så vel som du kan bruge vores 6-trinsguide på fliser og glasvæggen i brusekabinen.

Før du går i gang med vinduespudsningen

Hvad enten du investerer i en elektrisk vinduesvasker eller vælger at vaske vinduer med den gammeldags metode, så tag endelig en snak med en af vores faguddannede medarbejdere først. De kan hjælpe dig med at finde det rette vinduespudsergrej, så du nemmest muligt får rene, flotte vinduer.