XL-BYG logo

Artikel

Haven i august

August er en dejlig måned i haven. Sommeren er så småt på hæld, men der kan stadig være mange solskinstimer og gode oplevelser i haven.

Nu har årets høst af afgrøder og blomster nået sit højdepunkt.

Nu kan du fx høste afgrøder som gulerødder, ærter, tomater, courgetter, agurker, squash, løg og bønner i nyttehaven.

Haven i august

I blomsterhaven blomstrer en lang række stauder, som med deres flotte farver spreder en vidunderlig stemning i haven. Har du liljer i haven, viser de også deres flotte blomster her i august måned. Det samme gør lupinerne - hvis du har skåret dem ned, efter at de blomstrede i juni måned.

Frugttræerne er klar til at blive plukket for blommer og mirabeller. Nu kan du også snart begynde at høste de første æbler og pærer, og på buskene kan du endnu finde ribs, stikkelsbær og solbær

Vanding

Der kommer normalt rigeligt med nedbør i august, men regnen kommer ofte i spredte byger, der til tider kan blive temmelig kraftige. I de perioder, hvor det ikke regner, kan det derfor blive nødvendigt at vande haven.

Blomsterhaven

Blomsterhaven

Hvis du forsat vil have så mange flotte blomster som muligt i haven, bør du løbende fjerne alle visne blomster og blade, når du finder dem. Det giver nye skud mulighed for at komme frem.

Løg og knolde

Hvis du vil have flotte tulipaner, hyacinter, påskeliljer og pinseliljer i haven til foråret, kan du lægge disse blomsters løg i jorden i slutningen af august måned. Løgene bør lægges i en dybde på ca. 15 cm.

Roser

Roser

Fjern løbende blomster og blade, som er angrebet af sygdomme som fx meldug, så de ikke så breder sig til andre dele af planterne og suger kraft af dem.

Hvis det ikke regner gennem længere tid, kan det blive nødvendigt at vande roserne. Du kan hjælpe rosenjorden til bedre at holde på vandet ved at lægge et lag kompostjord eller staldgødning omkring roserne, hvis du ikke allerede har gjort det tidligere på sommeren.

Sørg for at holde jorden i rosenbedet løs ved jævnligt at behandle den med en håndkultivator eller en rive med lange tænder.

Stauder

Staude

Når du støder på visne blomster og blade, bør du fjerne dem, så de øvrige blomster får mere næring.

Hvis du vil, kan du nu godt dele stauder som fx bonderoser og iris op. Plant dem i samme dybde, som de hidtil har stået i.

I slutningen af måneden kan du plante stauder som fx madonnaliljer og kejserkrone. Madonnaliljerne skal blot lægges et par cm ned i jorden, mens kejserkronerne skal graves ca. 30 cm ned.

Tulipaner

Tulipaner

Hvis du, som vi omtalte i forrige måned, har taget dine tulipanløg op af jorden, kan du nu lægge dem det ønskede sted i haven. Hvis du ikke allerede har gjort det, skal du blot huske først at gennemgå tulipanløgene og fjerne de løg, der viser tegn på sygdomme eller på at være forældede. Når du lægger tulipanløgene i jorden igen, er det vigtigt, at jorden er løs.

Dahlia

Dahlia

Dahlia blomsterne har godt af at få noget gødning, så de har tilstrækkeligt med god næring i de kommende måneder.

Hvis en dahlia plante har plettede eller misfarvede blade eller viser andre tegn på sygdom, er det klogest at fjerne hele planten, når den er afblomstret.

Krysantemum

Hvis du vil have rigtig flotte krysantemumblomster, skal du fjerne alle sideknopper, når de stikker frem og har nået en længde på 1½ cm. Sideknopperne skal fjernes ved, at du brækker dem til siden. Desuden bør du også fjerne alle sideskud fra blomsterne.

Nyttehaven

Grøntsager

Det er vigtigt, at du fortsat holder ukrudtet nede. Gør du en indsats for dette nu med en hakke eller et skuffejern, kan du forhindre noget af ukrudtet i at sætte frø og sprede sig til andre steder i haven. Dermed får du betydelig mindre ukrudt at kæmpe med til foråret.

Jordbær

Jordbaer

Afhængig af hvilke sorter jordbærplanter, du har i din have, og hvor du bor i landet, kan du måske stadig godt være så heldig at høste enkelte jordbær helt i begyndelsen af måneden. Hvor langt jordbærsæsonen strækker sig, afhænger selvfølgelig også af vejret fra år til år. Men normalt vil jordbærsæsonen være slut i løbet af juli måned.

Jordbærplanter har normalt en levetid på 2-3 år, men hvis du vil gøre det lettere at holde planterne sunde og fri for sygdomme, er det en god idé at plante nye hvert år.

Hvis de gamle planter er udtjente, eller du blot vil anlægge et helt nyt jordbærbed, skal du til at plante dem helt i begyndelsen af august måned, eller endnu tidligere.

Hvis du vil plante nye jordbær, kan du gøre det ved at sætte udløberne fra de planter, der ikke bærer flest bær, fast i toppen af en urtepotte (med en diameter på 7-8 cm), som er fyldt med en jord med sand i. Potterne graver du bare ved siden af de gamle planter, så udløberne går fra de gamle planter og over i urtepotterne. Udløberne kan du holde fast i potterne med kramper, som du forsigtigt skubber ned over udløberne.

Husk at vande jordbærrene godt og grundt - gerne med regnvand.

Grøntsager

Radiser

Nu kan du så ræddiker, kinakål, pluksalat og radiser. Når du har sået disse planter, er det en god idé at dække dem med et insektnet, så de beskyttes mod insektangreb.

Du kan også så spinat og vårsalat.

Spinat og salat

Vil du så salat, kan du gøre det ved lægge nogle få frø i små potter. Når salathovederne vokser frem, kan du udtynde dem, så der kun er et salathoved i hver potte. Senere kan du udplante salathovederne i haven. Husk at lade noget af jorden fra potten forblive rundt om rødderne, når du udplanter salathovederne.

Græsplænen

Græsklipning

August måned er et godt tidspunkt at så nye græsfrø, hvad enten du vil anlægge en helt ny græsplæne eller blot vil reparere bare pletter på græsplænen.

Hvis du kommer tilbage fra en længere ferie, vil græsset ofte være blevet højt. Det undgår du selvfølgelig, hvis du allierer dig med en nabo, som klipper plænen. Men hvis græsset er blevet højt, kan du hæve plæneklipperens klippehøjde, så den lettere kan overkomme at klippe græsset. Klip så græsset igen efter 2-3 dage, men indstil plæneklipperen til normal klippehøjde. Også her skal du dog huske aldrig at klippe græsplænen for kort. Klipper du det for kort, forringes græsstråenes evne nemlig til at udnytte sollyset, hvilket græsplænen selvfølgelig vil lide under. Desuden giver man mos bedre vækstbetingelser, hvis man klipper græsplænen alt for kort.

Maelkeboette

Selvom der ikke længere er så mange mælkebøtter i græsplænen som tidligere på sommeren, er det stadig en god idé at fjerne mælkebøtterne en-for-en, når de dukker op.

Her i august kan du også give din græsplæne en omgang gødning. Som gødning kan du enten vælge kalksalpeter eller en specialgødning til græsplæner.

Anlægning af ny græsplæne

Hvis du anlægger en ny græsplæne, skal det ske på et areal, som allerede er godt behandlet i dybden (mindst 20 cm) med en spade eller en fræser, så det er veldrænet. Næste skridt er at tilsætte noget spagnum eller grus samt gødning (organisk eller uorganisk), så jorden får den rigtige sammensætning. Riv så jorden godt igennem, så du fjerner småsten, rester fra planterødder osv. Pres dernæst jorden sammen med en havetromle, så den bliver fast i overfladen. Du kan eventuelt gøre den kommende græsplæne endnu mere plan ved at sætte et reb i en metalstige og trække den hen over arealet. Når du har gjort det, kan du begynde at så de nye græsfrø ud over arealet. Slut af med forsigtigt at rive de nye græsfrø lidt ned i jorden, så de ikke så let bliver taget af fugle eller blæser væk.

Når du har anlagt den nye græsplæne, bør du vande den hyppigt. Fjern desuden ukrudt med hænderne - endnu ikke med et ukrudtmiddel - når du ser det.

Hækken

Haekken

Hvis du ikke allerede har fået klippet dine hække, er det en god ide at gøre det nu, så hækkene ikke begynder at producere nye skud. Det gælder fx lonicerahække og ligusterhække, som står i rigtig mange haver. Hvis du har en granhæk eller en thujahæk, kan du enten klippe den nu eller om foråret.

Når du har klippet hækken, kan du give den et tilskud af superfosfat, som løser problemet med fosfat-fattig jord.

Hvis der er vokset ukrudt langs med hækken, bør du fjerne det. Du kan enten bruge et hakkejern, et skuffejern eller en havekultivator.

Frugttræer

aebletraer

Nu begynder mange af havens æbletræer og pæretræer at bære deres frugter. Det gælder selvfølgelig specielt de tidligere sorter.

Det betyder også, at du skal holde øje med, om nogle af grenene er så fulde af frugter, at de har svært ved at bære dem uden at knække. Er det tilfældet, er det en god idé at understøtte grenene med en stok eller lignende.

Du kan som regel godt begynde at plukke æblerne og pærerne lidt før, end de er helt modne, så de ikke bliver overmodne.

Nåletræer

Nåletrae

Nåletræer er gode til at indramme haven. Om sommeren giver de behagelig skygge, og om vinteren kan de se virkelig flotte ud, når sneen har lagt sig på grenene.

Endnu en stor fordel ved at have nåletræer i haven er, at de fleste af dem er grønne hele året. Der er altså altid noget grønt at se på i haven, selv når de øvrige planter for længst er afblomstret og er gået i hi. Enkelte nåletræer, som fx lærketræet, taber dog sine nåle i løbet af efteråret.

Hvis du vil plante nåletræer i haven, er det godt tidspunkt at gøre det nu, hvor jorden stadig er varm.

Når du vil vælge nåletræer til din have, bør du tænke på, at der er forskel på, hvor store og omfangsrige, de bliver, hvis ikke man holder dem nede. Nogle nåletræer kan blive meget store og derved komme til fylde meget i haven. Hvis sådanne nåletræer får lov at vokse uhæmmet, kan de lægge store dele af haven i skygge, så den kommer til at virke meget mørk og tillukket.

Før du sætter det nye nåletræ i jorden, bør du løsne jorden i omkring 40 centimers dybde med en spade eller havegreb, så træets rodnet lettere kan bore sig godt ned i underlaget.

Nogle af de nåletræer, man kan købe i et plantemarked, kommer i en beholder, som gør, at du let kan sætte dem i jorden, når den blot er fri for frost. Andre plantecentre leverer nåletræerne med en rodknold, som er pakket ind i en fugtig indpakning, så træet hele tiden kan suge fugt. En time før, du sætter træet i jorden, bør du desuden sætte knolden ned i en spand vand, så luften presses ud af rodnettet og træet lettere kan optage fugt. Når du har placeret træet i jorden, skal du så vande det en lille smule.

Det nye træ skal sættes ned i jorden, så den øverste del af jordknolden lige akkurat stikker op af jorden. Når træet så er sat i jorden, presser du jorden omkring det fast ved at træde på den.

Hvis du vil hindre, at det nye nåletræ bliver væltet i en kraftig storm, kan du binde det fast ved hjælp af et par hegnspæle, som du banker i jorden og derefter forbinder med træet vha. snore.

Buske

Buske

Hvis dine buske er afblomstret, kan du nu give dig i kast med at beskære dem.

August måned er også det rigtige tidspunkt at plante nye buske som fx rododendron.

Rododendron er en såkaldt surbundsplante og egner sig godt til skyggefulde steder. Dvs. at den - i modsætning til nogle andre buske og planter - trives bedst i en sur jordbund.

Det betyder, at du bliver nødt til at udskifte basisk jord i bedet med dine fremtidige rododendron til en sur jord med rigeligt spagnum, så jorden bliver mere tørveholdig.

Andre prydbuske, som egner godt til skyggefulde steder er:

  • Buskbom

  • Druehyld

  • Klematis

  • Kaprifolie

  • Liguster

  • Vedbend

Havtorn

Hvis du vil pryde din have med buske, som er flotte hele året, kan du fx vælge flg.:

  • Havtorn

  • Kristtorn

  • Perlerøn

  • Gul eller rød troldnød

  • Vinterjasmin