Artikel
Højbede gør havelivet lettere og sjovere
Højbede kan gøre det lettere og sjovere at bruge tid i haven. Her kan du læse om nogle af de mange fordele der er ved højbede.
Artikel
Højbede kan gøre det lettere og sjovere at bruge tid i haven. Her kan du læse om nogle af de mange fordele der er ved højbede.
Hvis du behandler jorden i dit højbed rigtigt, kan du godt anvende den samme jord år efter år. For at behandle jorden rigtigt, skal du sørge for at vande den jævnligt, holde den løs og blød og fra tid til anden give den noget gødning. Hvis dit højbed er højt, er det vigtigt at huske at vande det godt i dybden.
Hvis jorden i højbedet bliver hård, kan du løsne den ved hjælp af en havegreb. Grav forsigtigt ned i højbedets jord, så den bliver løsnet og mere blød. Sørg for at komme godt i dybden.
Højbede er blevet meget populære i haven. Du kender dem sikkert allerede, enten fra din egen have eller fra andres haver. Der er en lang række fordele ved at anvende højbede til dine blomster og afgrøder:
Højbede med en god højde kan skåne ryggen, fordi du ikke behøver at ligge på knæ eller bøje dig forover.
Højbede gør det lettere at styre ukrudtet.
Højbede gør det lettere at styre sædskiftet fra sæson til sæson.
Nogle afgrøder går ikke så godt i spænd sammen i en have. Med et højbed, kan du holde afgrøderne adskilt, så de ikke påvirker hinanden negativt.
Jorden bliver ikke så let presset sammen i et højbed, hvilket skåner dine planter og giver dem bedre vækstmuligheder.
Du kan begynde at plante dine planter hurtigere, fordi siderne på højbedene varmes op af solen.
Højbede holder godt på varmen, og du kan lettere dyrke afgrøder, som er mere varmekrævende.
Det er lettere at holde dræbersnegle væk fra dine afgrøder i et højbed – specielt hvis du anvender
Afgrøderne breder sig ikke så let til andre dele af haven, men bliver på et afgrænset sted.
Højbede er perfekte på steder, hvor jordbunden er meget fugtig. Når jordbunden er våd, indeholder den nemlig ikke så meget ilt, hvilket planterødderne har brug for.
Højbede gør havearbejdet lettere der, hvor der ellers er hård lerjord, som kan være vanskelig at grave i.
Der er kort sagt rigtig mange fordele ved at bruge højbede i haven.
Du kan dyrke stort set alle typer planter i højbede. Her er nogle afgrøder, som egner sig godt til højbede:
Krydderurter:
Mynte
Citronmelis
Timian
Oregano
Purløg
Rosmarin
Køkkenplanter:
Grøntkål
Gulerødder
Kartofler
Løg
Salat
Spinat
Squash
Ærter
Prydplanter:
De fleste prydplanter kan plantes i højbede. Vær dog opmærksom på, hvor store de bliver, og hvor stærke rødderne er. For stærke rødder kan være ødelæggende for højbedet.
Når man taler om højbede, tænker de fleste nok på den slags højbede, som består af en firkantet træramme med plantejord indeni. Et højbed kan dog også blot bestå af enhver form for ramme, kasse eller beholder, som er hævet over jordhøjde, og som du kan dyrke dine planter i. Det første du skal overveje er således, hvilket højbed du ønsker.
Her er nogle måder, hvorpå du kan lave et højbed:
Du kan lave dit ejet højbede. Læs mere om dette i artiklen:
Du kan lave højbede bestående af afstivede rammer, som du selv laver (fx af træbrædder), og som så stables lag for lag på jorden, indtil højbedet har den ønskede højde.
Du kan købe i mange forskellige mål og størrelser, som er hurtige og lette at sætte op.
Uanset hvad, du vælger til at indramme højbedet med, er det vigtigt, at højbedet er lavet af solide materialer, der er godt afstivet ud mod siderne, så rammen holder godt på jorden.
Hvis du vælger at lave rammen af træ, er det vigtigt, at du sikrer dig, at træet ikke kommer fra træpaller eller imprægneret træ, som indeholde giftstoffer og kemikalier, der kan skade dine planter og afgrøder. Hvis du vil bruge træpaller og ønsker at undgå giftstoffer, skal det være EUR-paller eller DS-paller, som ikke indeholder giftige kemikalier.
Hvis du vil placere dine højbede på et plant underlag som f.eks. terrassen, kan du for øvrigt overveje, om du vil montere hjul under højbedene, så de kan køres frem og tilbage. I så fald bør højbedene ikke være alt for store og veje alt for meget. Ellers bliver belastningen for høj, og hjulene kan ikke bære vægten.
Når du fylder jord i højbedet, er det en god idé at fylde lidt rigeligt på, da jorden med tiden vil have en tendens til at falde lidt sammen.
I bunden af højbedet kan du lægge et lag råjord bestående af sten og mineraljord. Råjorden kan du ofte finde på byggepladser, hvor man har lagt jord til side i forbindelse med anlægningen af nye bygninger.
Øverst lægger du så et lag muldjord. Hvor tykt dette lag skal være afhænger selvfølgelig af, hvor højt, du vil have bedet, men det bør maks. være på ca. 40 cm. Muldjorden kan du finde ved at grave det øverste lag jord af på det sted, hvor du vil placere højbedet. Er den nuværende jord sandjord eller lerjord, kan du forbedre jorden ved at tilføre den noget organisk materiale – f.eks. i form af kompost. Hvis du anvender kompost, er det vigtigt, at du anvender en kompost, der er rig på humus (organisk materiale).
Når du anlægger højbedet, er det vigtigt, at jorden i bedet er løs og blød, så planternes rødder uhindret kan opsuge næringen.
Hvis den jord, du vil anvende i højbedet er meget kalkholdig, kan du fylde noget Spagnum i højbedet.
Hvis du vil kræse lidt for jorden i højbedet, kan du med fordel give det lidt gødning. Du kan gøde jorden med organisk gødning (fx hestegødning eller hønsegødning) eller med såkaldt kunstgødning, som du kan købe færdig i dit lokale byggemarked. Du kan også anvende gødningen med kompostjord, hvilket ofte giver et godt resultat og hæmmer udviklingen af ukrudt.
Hvis du i jorden finder hvide rødder fra gammelt ukrudt, er det klogt at fjerne dem, så du slipper for senere at skulle fjerne ukrudtet, når det vokser op.
Når du har fyldt jorden i højbedet, er det altid en god idé at vente 1-2 uger, før du begynder at plante i det.
Jordens pH-værdi har stor betydning for, hvor godt dine planter og afgrøder trives. De fleste planter trives bedst, når jorden har en pH-værdi på mellem 6 og 7 pH. Nogle planter trives dog fint ved enten lavere eller højere pH-værdier.
For at måle jordens pH-værdi, kan du foretage en simpel test ved hjælp af lakmuspapir, som du kan købe i et velassorteret apotek. Hvis du ønsker at foretage mere præcise målinger, kan du foretage jordbundsprøver, som du sender til et professionelt laboratorium. Materialerne til jordbundsanalysen kan du købe i de fleste plantecentre. Når laboratoriet har behandlet din jordbundsprøve, giver de dig de præcise tal for din havejords pH-værdier.
Hvis du vil beskytte højbedet mod fugle og andre dyr, kan du montere et trådhegn over højbedet. Når du monterer trådhegnet, skal det være let at tage af igen, når du vil passe afgrøderne i højbedet.
Hvor højt højbedet skal være er naturligvis helt op til dig. Hvis du har dårlig ryg eller blot generelt har svært ved at bøje dig fremover, bør du lave højbedet forholdsvis højt, f.eks. 70-90 cm. Du skal blot huske, at jo højere, du laver højbedet, jo mere jord skal du bruge i det.
Hvis du vil slippe for at hælde alt for meget jord i højbedet, kan du nøjes med et lavere bed. Til gengæld bør du så sørge for at den underliggende jord er god og har den rette sammensætning (se afsnittet ovenfor om jorden i højbedet). Med et lavere bed kan det dog godt være noget vanskeligere at holde dræbersnegle ude.
Vær opmærksom på, at det ikke er bedets højde, der afgør, hvor mange eller hvor gode afgrøder, det giver. Et højbed med en højde på f.eks 20-30 cm kan derfor sagtens afgive rigeligt med afgrøder.
Placer dit højbed et sted, hvor der er rigeligt med sol og godt læ. Sørg også for, at der er god afstand til buske og træer, som kan skygge og "stjæle" vand og næring fra området omkring højbedet.
Hvis du har flere højbede, er det som regel også en god idé at placere dem tæt på hinanden, så du hurtigt og let kan bevæge dig fra det ene til det andet og slipper for at flytte dine haveredskaber osv. rundt i haven.