Artikel
Hvad må jeg selv udføre af VVS
Er du i tvivl om, hvilke opgaver du selv må udføre, når det drejer sig om VVS, så få gode råd her.
Artikel
Er du i tvivl om, hvilke opgaver du selv må udføre, når det drejer sig om VVS, så få gode råd her.
Mange VVS-opgaver i hjemmet er noget, man sagtens selv kan ordne, så man dermed slipper for at skulle kontakte et VVS-firma. Dog findes der regler for, hvad man selv må udføre som gør-det-selv entusiast, og hvornår loven kræver en autoriseret VVS-installatør.
Baggrunden for, at der findes lovgivning på dette område er, at vi i Danmark ønsker en høj sikkerhed inden for både gas-, vand- og sanitetsområdet, og samtidig medfører det, at man som forbruger er sikret en reklamationsret, når man benytter en autoriseret VVS-virksomhed. Med denne artikel vil vi forsøge at klargøre, hvilket arbejde du selv må udføre, uden at du bryder loven.
Mangelfulde eller forkerte installationer vedrørende gasinstallationer kan være utrolig farlige, og der kan opstå eksplosioner og udsivning af kulilte. Derfor er det meget vigtigt, at disse installationer bliver korrekt udført, og derfor må forbrugeren ikke selv foretage nogen form for indgreb på gasinstallationer. Det kræver en autorisation at arbejde med den slags. Dette indebærer alle former for gasinstallationer, hvor der anvendes gas – både bygas, naturgas, flaskegas samt andre brændbare gasser. Dog er det tilladt, at forbrugeren selv udskifter den godkendte gasflaske.
Danmark har noget af verdens bedste drikkevand, og næsten alle steder i Danmark har man mulighed for at indvinde grundvand, der kan anvendes som rent drikkevand, der smager godt. For at sikre, at vi i Danmark fortsat har denne høje kvalitet af drikkevand, er der en stram lovgivning på området, der sikrer, at vi som forbrugere har adgang til rent drikkevand. Loven siger, at hvis der skal ændres på allerede eksisterende installationer, så må du ikke selv gøre det; der skal en autoriseret VVS-installatør til. Desuden skal du også kontakte en VVS-installatør, hvis du skal udskifte eksempelvis vandhaner eller termostatbatterier med armaturer, der ikke er af tilsvarende type.
Dog er der også en lang række opgaver, der har med vand at gøre, som du gerne selv må udføre i din bolig.
Tilslutte et blandingsbatteri
Tilslutte et brusearmatur
Udskifte pakninger i armaturer
Tilslutte et toilet
Tilslutte en vaskemaskine/opvaskemaskine til vandet
Tilslutte en bruser med en slange
Husk dog, at du kun må udføre disse opgaver, såfremt der ikke ændres på installationen, og såfremt der er en afspærringsventil på vandrøret. Derudover skal du anvende materialer, der er VA-godkendte eller CE-mærkede.
VVS-arbejde, der omhandler såkaldt brugt vand, altså vand, der ledes til afløbsinstallationer, skal udføres af autoriserede virksomheder. Loven er meget bestemt på dette område, da man gerne vil undgå miljøforurening, og samtidig ønsker man tætte afløb og kloakker, så risikoen for rotteangreb mindskes. Derfor kræves det, at sådanne opgaver udføres af en autoriseret VVS-virksomhed. Dog må man som forbruger gerne selv udføre simpelt installationsarbejde på afløbsområdet, så længe det ikke indebærer sundheds- eller miljømæssige risici. Som forbruger må du eksempelvis gerne etablere et nedsivningsanlæg, for at føre regnvandet væk fra taget på beboelsesbygninger, garager og lignende.
Har dit hjem et lille rektangulært rum, som du godt kunne tænke dig at indrette med et toilet, men e du i tvivl om, hvor småt må det være?
Man skelner mellem tre mål - et minimumsmål, et standardmål og et komfortmål. Som minimum bør rummet være 80 cm bredt og 170 cm langt, standardmålene er 90 cm og 180 cm, og komfortmålene er 110 x 190 cm.
I alle tre situationer forudsættes det, at toilettet anbringes med lige stor afstand til væggene i begge sider – altså centreret i rummets fjerneste ende.