XL-BYG logo

Artikel

Hvilken grill skal jeg vælge?

Hvilken grill, du skal vælge, afhænger af flere faktorer. Vi har både gasgrill, kulgrill, el-grill, picnic grill og bordgrill, og her i artiklen har vi derfor samlet nogle af de overvejelser, der er værd at tage med, når du vælger din nye grill.

Der er mange grill-typer og lige så mange meninger om, hvilken grill der er den bedste. Derfor kan det også være svært at vælge den rigtige, så vi har skrevet et par ord om de forskellige grill, som vi håber, kan vise dig vejen til din drømmegrill.

Måske leder du efter grillen, der kan give dig en helt speciel grilloplevelse og udfordre dine grill-kundskaber, måske leder du bare efter en grill til jer selv derhjemme, eller måske en der kan bruges, når der er gæster. Til at starte med skal vi finde ud af, om du har brug for en gasgrill, el-grill, pillegrill eller kulgrill. Placeringen og størrelsen på grillen er også vigtig at tage med i dine overvejelser.

Hvor skal grillen stå?

Bor du i lejlighed og vil have grillen ud på altanen, skal du helst undgå for meget os. Vi kan jo ikke have, at dine grillaftener sætter dig i dårligt lys i opgangen. Skal du have grillen ud på din altan, så kig efter en gasgrill eller en el-grill. Er du husejer, eller bor du i rækkehus med egen have, kan du selvfølgelig også vælge kulgrillen eller pillegrill.

Hvor stor en grill har du behov for?

Vi vil gerne hjælpe dig med at sikre, at du får mest værdi for pengene i den grill, du vælger. I XL-BYG har vi grill i alle størrelser og prisklasser, så alle kan være med.

Det er vigtigt for din grilloplevelse, at du får købt den størrelse, der kan matche dit behov. Forestil dig, at du har en lille grill og skal grille til 20 personer, så bliver du aldrig færdig. Og ønsker du at forberede hele måltidet på grillen, så du ikke skal have gang i både køkken og grill, har det også betydning for den optimale grillstørrelse.

Hvad skal du grille - og til hvor mange?

Hermed nogle gode bud på, hvor stort et grillareal du har brug for, alt efter hvad - og til hvor mange der skal grilles. Forventer du kun at grille til hverdag eller også gerne, når du skal have gæster?

Det der først og fremmest afgør, hvilken størrelse grill der passer bedst til dig, er, hvad du vil grille.

Hvis du fx skal grille til 4 personer, er det ganske fint med en lille grill, hvis du kun griller kød. Men vil du også grille grøntsager, bør du som minimum vælge en grill med 3 brændere, som typisk er ca. 60 cm bred.

Har du et mellemstort selskab, anbefales en grill med minimum 4 brændere og gerne flere, især hvis der også skal grilles grøntsager, kartofler og brød.

Vil du gerne bruge rotisseri, som efterhånden er blevet et must for mange grillejere, er det en god ide at gå efter en grill med god plads ned til grillristen, så rotisseriet kan køre rundt, uden du skal fjerne risten og dermed miste grillflade til grøntsager og andet.

Gasgrill

En gasgrill opvarmes ved hjælp af flaskegas. Der sidder en eller flere brændere i selve grillen, så du kan opnå både direkte og indirekte varme. Fordelen i forhold til kulgrillen er, at gasgrillen varmer hurtigere op, og det kan være nemmere at styre temperaturen, idet temperaturindstillingen ofte foregår på en drejeknap. Den mere præcise dosering af varmen gør gasgrillen til en mindre miljøbelastende løsning, og det bliver legende let at lave sin mad på grill.

Spørgsmålet om smagen er næsten religiøst. Nogen sværger til den originale kulmetode, der giver smag fra fedt, der drypper ned på de varme kul. I en gasgrill er det efterlignet i kraft af de såkaldte flavorizer bars, som fedtet drypper ned på, så de afgiver smag, og smagen bliver kun mere og mere ”rigtig”, jo mere grillen bliver brugt. Flavorizer bars sidder under risten og bliver meget varme samtidigt med, at de beskytter brænderne mod fedt og snavs.

Man skal være ekstraordinær grillekspert for at kunne smage forskel på, om maden er grillet over briketter eller gas, så om du vælger gas- eller kulgrill handler mest af alt om, hvilken ”religion”, du tilslutter dig.



Viser 8 ud af 48 produkter

El-grill

El-grillen er et lidt overset, men godt alternativ til gas og kul, hvis du ønsker en nem optænding - blot ved tilslutning til en stikkontakt. Den er oplagt til familien eller parret med et lidt mindre grillbehov, og som sætter pris på, at det er nemt og hurtigt at komme i gang med at grille. Og så kan el-grillen faktisk fås med stort set samme indretning og tilbehørsprogram som en gasgrill.

En lukket el-grill er også god til dig, der gerne vil eksperimentere med de forskellige former for tilbehør, der findes, som fx til Weber el-grillen Pulse, der nok er det nærmeste, du kommer på en gasgrill.

En el-grill er især optimal til lejligheder, mindre boliger og sommerhuse. En væsentlig fordel sammenlignet med gasgrillen er, at du slipper for gasflasken, så du ikke har den at slæbe rundt og op og ned ad trapper, hvis du fx bor i lejlighed. Med en el-grill løber du ikke tør for brændstof, som du kan med en kul- eller gasgrill.



Viser 8 ud af 48 produkter

Pillegrill

Træpillegrillen besidder egenskaber, som kulgrillen og gasgrillen må kigge langt efter, og som er eftertragtede hos grillentusiaster verden over.

En af de unikke egenskaber ved en pillegrill er, at den varmer op til præcist den temperatur, du indstiller den til. Der optændes med træpiller, som opbevares i en beholder på siden af grillen. Udover at tilføre konstant, jævn varme i grillen giver træpillerne en lækker, autentisk røgsmag til maden.

Grillen styres digitalt og holder den angivne temperatur. Skulle det begynde at blæse eller regne, eller skulle solen pludselig begynde at bage ned på terrassen, regulerer grillen selv indtaget af træpiller og derved temperaturen, som forbliver som indstillet.

Du kan både lave traditionel grillmad og bage på en pillegrill. Den er god til bagning, fordi varmen er så let at regulere og holde stabil. Derudover er pillegrillen perfekt til low & slow-mad, hvor der skal grilles længe ved lave temperaturer.

Sammenlignet med en gasgrill kan pillegrillen tilføre røgsmag, uden at det ryger hele tiden, og på en gasgrill er temperaturindstillingen manuel og ikke automatisk som på pillegrillen.

Sammenligner man den med en kulgrill, er pillegrillen hurtigere at tænde og varme op, og så varmer den kun op til den temperatur, du har valgt. Derudover afgiver pillegrillen ikke støv eller aske.



Viser 8 ud af 48 produkter

Kulgrill

Kulgrillen er den oprindelige grill, og mange sværger stadig til den særlige smag, der kommer ved grillning over kul. Den specielle grillsmag kommer af kombinationen af den høje temperatur og fedt fra kødet, som drypper ned på kullene og får dem til at afgive den velkendte grillsmag under stegningen. Ønsker du den autentiske grillsmag, anbefales du at bruge trækul.

Der kan være stor forskel på grillkul og på kul og briketter. Den største forskel på kul og briketter er, at grillbriketter har en mere ensartet kvalitet og længere brændetid med mere jævn varme. De er derfor det rigtige valg, hvis du fx griller store stykker kød eller til mange personer. Kul har den fordel, at de hurtigere bliver klar til grillning, og så afgiver de en høj varme og autentisk grillsmag til kødet.

Optænding med briketter i en kulgrill foretages lettest med en grillstarter, som placeres over 2-3 tændblokke, der antændes. Tændblokke er langt den mest sikre metode til optænding, men du kan også bruge tændvæske. Herefter går der cirka 20-30 minutter, før briketterne har en askegrå farve, hvilket betyder, at de er klar.

Grillningen i en rund, lukket kulgrill kan være ved direkte eller indirekte varme. Direkte varme bruges til korttidsstegning, og indirekte til langtidsstegning af fx fjerkræ eller stege. Direkte varme opnås ved at lægge kullene direkte under kødet, mens du kan skabe indirekte varme ved at skubbe kullene ud mod siderne i grillen og stille fx en tom foliebakke ned imellem. Et godt tip er at fylde vand, grøntsager og urter i foliebakken og lave en lækker skysauce på saft fra kødet på grillen.



Viser 8 ud af 48 produkter

Med denne lille gennemgang håber vi, du er kommet nærmere et svar på spørgsmålet om, hvilken grill du skal købe. Du kan også skabe dig overblik over, hvilken grill der passer til dig og dine behov i skemaet her.

Vi står altid klar i din lokale XL-BYG med kompetent rådgivning og vejledning til valg af grill efter dine behov.

ANDRE HAR OGSÅ LÆST

ANDRE HAR OGSÅ SET