Artikel
Hvilken tagrende skal du vælge?
En tagrende skal opfylde flere krav. Både med henblik på funktion, men naturligvis også i forhold til design. Præcis hvilke krav kan du finde ud af i vores guide til valg af tagrende.
Artikel
En tagrende skal opfylde flere krav. Både med henblik på funktion, men naturligvis også i forhold til design. Præcis hvilke krav kan du finde ud af i vores guide til valg af tagrende.
Vi kender tagrender som et element af huset, der bare skal være der. De har ikke nogen designmæssig indflydelse. Faktisk er det ofte en del af huset, som ønskes gemt væk. Sådan behøver det dog ikke være, da tagrender i dag findes i mange forskellige og ikke mindst flotte designs. Se hele vores udvalg af tagrender her.
For at beskytte husmur, sokkel og eventuelt træværk mod konstant fugt skal tagrender lede vandet væk fra huset. Det er kun muligt, hvis tagrenderne har den rette bredde og desuden er udstyret med nok nedløbsrør. I Danmark er kravene til tagrender, at de skal være 125 mm brede og have nedløbsrør for hver 10 – 12 meter. Klimaforandringerne påvirker dog mængden af nedbør, så der i dag både kommer mere regn og ikke mindst på kortere tid. Det stiller større krav til tagrenderne end dem, vi i dag kender, hvorfor tagrende-producenten Lindab anbefaler en tagrende på 150 mm fortsat med nedløbsrør for hver 10-12 meter.
Jo bredere tagrenderne er, desto vigtigere bliver designet også. Det skyldes, at man med større tagrender har sværere ved at gemme tagrenderne væk som før. Det behøver man heldigvis heller ikke. Ligesom størrelsen på tagrenderne er fulgt med tiden, er designet også. Du kan derved få tagrender, der fremhæver et bestemt udtryk i husets design. Hvis du har et funkishus, kan du understrege det kantede design ved at vælge firkantede tagrender. Har du et typisk parcelhus i traditionel stil, kan den traditionelle tagrende være i bedre tråd med husets indretning.
Tagrendedesign omfatter også valg af materiale og ikke mindst farver. I mange storbyer må man ikke benytte zink og kobber til tagrender, hvorfor man her anvender tagrender i lakeret stål. Det medfører den fordel, at man kan vælge tagrender i hele 11 forskellige farver. Du kan altså vælge nøjagtig den tagrende, som passer bedst til din og husets stil. Vælger du tagrender af lakeret stål, vælger du også tagrender, der ikke udleder miljøfremmede stoffer.
En anden løsning, som kan anvendes i byer med zinkforbud, er Stål Plus Tagrenden fra Plastmo. Tagrenden er udviklet som et miljøstærkt og grønt alternativ til zink. Med denne tagrende har du mulighed for at opnå det smukke originale zinklook, samtidigt med at du ikke udleder zink til miljøet. Stål Plus Tagrendens udvendige overflade får med tiden en flot mørk farve, der kan sammenlignes med zinkens patina. Tagrendens indvendige overflade sikrer, at der ikke ledes zink videre til grundvandet. Stål Plus fås i det klassiske halvrunde design samt i en kvartrund model, der passer perfekt til moderne bygningsdesign.
Det er vigtigt, at en tagrende blender ind i husets design, ligesom den naturligvis også skal overholde de lovmæssige krav om bredde og antal nedløbsrør. For omkostningerne til opsætning af tagrenderne er det dog også af essentiel betydning, at dette er en let proces. Der er flere muligheder, når det gælder montering af tagrender.
Med Lindab tagrender får man et kliksystem og komplet tilbehørsprogram, som gør det enkelt at opsætte tagrender med rørholder, løvsi og tilslutning. Er du gør-det-selv-mand eller -kvinde, er opsætningsprocessen således så simpel, at du let selv kan påtage dig opgaven og derved spare omkostningerne ved hjælp udefra.
En anden metode, som foretrækkes af mange professionelle og gør det selv-folk, er montering med tagrendelim. I mere end 60 år har Plastmo anvendt denne metode til samling af deres plast og metal tagrender – og limen holder stadig. Det er en nem og stærk samlemetode, som giver meget diskrete og flotte samlinger.
Følg denne udførlige vejledning i montering af dine nye Lindab tagrender.
Følg denne Quick Guide til montering af Plastmo Tagrender.
Vil du vide mere om, hvordan du kan klimasikre din bolig og have? Læs mere her!