XL-BYG logo

Artikel

Hvilket brænde skal jeg vælge?

Når temperaturen falder og vinteren nærmer sig, er det tid til at få gang i brændeovnen. Der tændes op rundt omkring i stuerne med brænde, der knitrer og breder den dejligste duft af hygge i hele boligen. Men hvilken træsort og hvilke egenskaber skal du gå efter?

For mange kan valget af brænde virke som en ligegyldig proces, men faktisk har det meget at sige i forhold til brændetiden og duften, at man vælger det rette. Det kræver, at man som det første skelner mellem lufttørret og ovntørret brænde.

Hvad er forskellen på lufttørret og ovntørret brænde?

Der findes i hovedtræk to typer tørring af brænde. Der er naturlig tørring eller lufttørring, hvor brændet får lov at ligge i tørre omgivelser, ofte udendørs eller i haller. Ovntørret brænde bliver derimod gennemtørret i en ovn lavet til formålet.

Ovntørret brænde har en lavere fugtighedsprocent end lufttørret brænde. Det betyder, at du kan benytte denne brændetype med det samme efter levering. Her kan du alternativt bruge træbriketter, der har høj brændværdi og kan bruges med det samme.

Lufttørret brænde er derimod typisk først klart til brug 5-6 måneder efter levering. Det udspecificeres hos den enkelte forhandler. Fordelen ved lufttørret brænde er til gengæld, at det typisk er billigere i indkøb. Hvorvidt du skal bruge lufttørret eller ovntørret brænde, afhænger derfor ofte af, hvornår du skal bruge brændet.

Hvad er den optimale fugtprocent til brænde?

Brænde skal helst maksimalt indeholde 18 % fugt og meget gerne mindre. Jo højere fugtprocent brændet har, desto mindre kan brændet udnyttes.

Benytter du fx brænde med 30 % fugt, vil udnyttelsen af brændet blive reduceret til kun 39 %. Du får altså ikke udnyttet brændet optimalt i forhold til at skabe varme, hvilket i sidste ende koster mere brænde end nødvendigt. Derudover er fordelene ved at anvende brænde med en lav fugtprocent, at det er lettere at tænde op med, det brænder bedre og forurener mindre. Vådt brænde vil afgive mere røg og sod, der kan være skadelig for omgivelserne.

Hvilken træsort skal jeg bruge til brænde?

Udover en vurdering af tørhedsgraden, skal du også overveje brændesorten. Der er nemlig kæmpe forskel på brændværdien i de forskellige træsorter. Generelt er det reglen, at jo tungere træsort, desto højere brændværdi, og jo højere brændværdien er, desto bedre.



Viser 8 ud af 48 produkter

Blandet løv

Den billigste brændetype, du kan vælge, er blandet løv. Blandet løv er en blanding af løvtræer. Det kan altså være både bøg, eg, ask, birk, elm og ahorn. Løvtræer har en højere massefylde end nåletræer og derfor også en højere brændværdi. Brændværdien ligger typisk på 400-450 for blandet løv.

Birk

Har du en pejs, eller ynder du at lave bål, er birk et godt valg. Birk skaber en smuk flamme og dufter dejligt. Derudover er birk nemt at tænde op. Brændværdien for birk ligger typisk på 570.

Ask

Ask er et lækkert stykke brænde, som både er let at tænde op med, ligesom det også brænder i forholdsvist lang tid. Duften fra ask i brændeovn er også yderst behagelig, og ofte en duft man forbinder med hygge. Brændværdien for ask er 570.

Eg

Selvom eg har samme brændværdi som ask, 570, har det helt anderledes karakteristika. Eg er sværere at tænde op med. Det brænder dog længere tid end ask. En ulempe er, at eg grundet den høje mængde syre kan lugte surt. Udsættes eg for fugt vil det også let kunne danne skimmel. En væsentlig fordel er til gengæld, at eg er enormt billigt i forhold til brændværdien.

Bøg

En af de træsorter, vi sælger mest af til brænde, er bøg. Det brænder langsomt og har den velkendte duft af røg og hygge, man forbinder med gode stunder omkring brændeovnen. Brændværdien er 580 og dermed høj sammenlignet med andre træsorter.

Korrekt opbevaring af brænde

Uanset om man vælger lufttørret eller ovntørret brænde, er det vigtigt, at brændet er helt tørt, når det tændes op med, og derfor også, at opbevaringen er korrekt.

Du kan vælge at lave et indendørs opbevaringssted tæt ved pejs eller brændeovn til det brænde, der skal bruges over de næstkommende 7 dage og så systematisk fylde op med nyt brænde, som så kan nå at tørre godt. Du kan også blot have en brændekurv indenfor og fylde op med brænde fra et godt brændeskur.

Et brændeskur eller en brændereol skal gerne dække af for al regn, så der ikke kan trænge fugt ind på denne måde. Forvent dog stadig en højere fugtprocent i brændet, end hvis du fx laver et helt aflukket brændeskur eller et indendørs opbevaringssted.

Guide: Byg din egen brændereol

ANDRE HAR OGSÅ LÆST

ANDRE HAR OGSÅ SET