Gør det selv
Hvordan skal jeg gøde min græsplæne?
Er det nødvendigt at give sin græsplæne gødning? Hvis du ønsker en flot, grøn græsplæne, er svaret: ja!
Gør det selv
Er det nødvendigt at give sin græsplæne gødning? Hvis du ønsker en flot, grøn græsplæne, er svaret: ja!
Efter en hård vinter kan græsplænen have brug for lidt hjælp. Græsset skal derfor tilføres næring for at blive stærkt. Det gøres bedst via gødning. Når du gøder græsset, mindsker du samtidig fremvækst af ukrudt og mos, da græsset optager al den energi, der ligger i jorden og bliver mere modstandsdygtigt.
Fordelene ved gødning af græsplæne er mange. Først og fremmest giver det en sund og velplejet plæne, som man har lyst til at færdes på. For børnenes vedkommende indbyder en lækker græsplæne også til leg og sjov.
Når græsset er sundt og velnæret, mindsker du desuden risikoen for, at der kommer ukrudt som f.eks. bellis, mælkebøtter og tidsler, da ukrudtet simpelthen ikke får nok næring til at gro. Ved effektiv gødning af græsplæne mindsker du også risikoen for mospletter i græsplænen.
Nogle nyere plæneklippere har en indbygget multiklip-funktion (også kaldet bioklip). Ved denne klippemetode findeles det afklippede græs og føres ned i bunden af plænen som ny næring til græsset. Hvis du har en plæneklipper med multiklip, behøver du derfor ikke gøde så meget. Det er desuden den mest naturlige og mindre miljøbelastende måde at tilføre næring til sin græsplæne.
Er din plæneklipper ikke udstyret med den slags smarte funktioner, er der dog andre metoder til at få en flot græsplæne. Gødning er en vigtig proces i den forbindelse.
Folk bliver ofte i tvivl om, hvornår gødning af græsplæne skal gøres første gang. Det bedste er at give græsset den første omgang gødning, når vækstsæsonen starter i løbet af april måned. På dette tidspunkt begynder græsset at genvinde sin styrke efter vinteren, og det er nu, det har brug for ekstra næring for at kunne vende tilbage med fuld kraft! Gødning af græsplæne skyder således sommersæsonen i gang, så du har en lækker græsplæne, når sommeren for alvor rammer landet.
Det kan ligeledes være svært at vurdere, hvor tit man skal gøde for at opnå det bedste resultat. Bruger du kunstgødning, bør du sprede gødning 3-4 gange i løbet af sæsonen. Bruger du derimod organisk gødning, skal du kun sprede det én gang i april, da næringen frigives langsomt over en længere periode. Organisk gødning skal strøs i større mængder end kunstgødning, da det skal række til hele vækstsæsonen.
Der er nogle retningslinjer for, hvor ofte og hvornår man bør sprede den almindelige kunstgødning for at pleje græsset bedst muligt. Som tommelfingerregel bør du gøde første gang i april, dernæst i juni og slutteligt i august. Du kan tilføje en spredning mere midt på sæsonen, hvis det er nødvendigt.
Hovedreglen ved kunstgødning er altid: ”Lidt, men ofte”. Det er således bedre at sprede en lille mængde flere gange end bare at give plænen masser af gødning på én gang. Giver du store mængder gødning, risikerer du at overgøde græsset, så du bliver nødt til at slå det hver anden dag. Overgødning resulterer desuden i grimme, svedne pletter, som er svære at rette op på.
Der er meget delte meninger om, hvorvidt det er bedst at bruge kunstig eller organisk gødning. Man kan argumentere for brugen af begge dele, og som boligejer bør du altid vurdere, hvad der egner sig bedst til dig og din have.
Organisk gødning fremstilles af gødning fra dyr såsom heste, køer og høns, men det kan også indeholde planterester. Fordelen ved organisk gødning er, at den er mere miljøbelastende end den kunstige version. Den svider ikke planterne og virker i længere tid, så man ikke behøver foretage gødning af græsplæne flere gange. Sidst, men ikke mindst er den særdeles velegnet til at aktivere mikroorganismer i jorden, hvilket giver en mere effektiv omsætning af næringsstofferne.
Kunstgødning eller NPK-gødning består af kemiske salte, som blandes i særlige forhold, der egner sig til specifikke formål. N (nitrogen/kvælstof), P (fosfat) og K (kalium) skal helst være blandet i forholdene 12-5-14 eller 14-3-18. Det betyder, at der er mest kvælstof og kalium og mindre fosfat – disse blandingsforhold er sundest for plænen og har den bedste effekt på væksten. Kunstgødning har den klare fordel, at det er meget let for græsset at optage. Derudover er det meget koncentreret, så man ikke skal bruge ret meget ad gangen. I sidste ende er den afgørende faktor dog ofte, at kemisk gødning er betydeligt billigere end organisk gødning.
Plænegødning er en kunstgødning, der er specielt udviklet til græsplæner. Denne type er den mest velegnede til brug på græs, da sammensætningen er skræddersyet til at pleje din græsplæne helt optimalt. Almindelig NPK-gødning kan få græssets top til at vokse meget hurtigere end rodnettet. Det resulterer i en ubalance mellem top og bund, hvor rodnettet ikke kan følge med græssets vækst. Plænegødning sikrer, at der hele tiden er balance i væksten, således at græsset trives bedst muligt - både hvor det er synligt og usynligt.
Gødningen strøs ud over plænen i et fint lag – enten med hænderne eller en gødningsspreder, som er en lille vogn med huller i bunden. Når du strør kunstgødning, er det meget vigtigt, at det kommer helt ned på jorden og ikke sætter sig på græsstrå og planter. Det er nemlig så koncentreret, at de kemiske stoffer kan svide planterne. Af samme grund bør du altid gøde, når græsset er helt tørt, da perlerne så nemmere ruller ned på jorden, hvor de skal være.
Det er en god ide at gøde, når der er udsigt til regnvejr, så næringen rigtigt kan sive ned i jorden, hvor græsset kan optage den.
Kalk kan have en yderst gavnlig effekt for græs og andre planter i haven. Det skyldes, at kalken sikrer en god pH-balance i jorden, så planterne bedre kan optage næringen. Den naturlige kalk, der ligger i jorden, vaskes ud med regnvandet, og derfor bør man ind imellem give ekstra kalk for at forhindre, at der ligger en masse uudnyttede næringsstoffer i jorden.
Kalk har i øvrigt den fordel, at det giver jorden krummestruktur, hvilket øger jordens evne til at holde på vand, ilt og næringsstoffer.
Ved at give din græsplæne kalk med 2-3 års mellemrum forbedrer du altså jordens struktur og evne til at frigive næringsstoffer til græsset. Det er en meget billig og effektiv metode til at hjælpe græsset med at optage den gødning, du spreder i vækstsæsonen.
Se vores græsplejesæt, hvor vi har samlet alt, hvad du skal bruge.