Gør det selv
Indendørs malearbejde
Kom godt i gang med det indendørs malerarbejde. Få gode råd til at gøre arbejdsgangen så let som mulig, og få smukt malede vægge, lofter samt skabslåger og døre.
Gør det selv
Kom godt i gang med det indendørs malerarbejde. Få gode råd til at gøre arbejdsgangen så let som mulig, og få smukt malede vægge, lofter samt skabslåger og døre.
For at komme bedst muligt fra start med malerprojektet og for at sikre et pænt og jævnt resultat i de mindste detaljer kan du starte med at gøre lister og paneler nydelige med sandpapir, spartelmasse, vand og skuresvamp.
Urenheder på overfladerne afvaskes med et grundrengøringsmiddel. Derefter spartles og slibes samtlige paneler og lister. Blanke flader matslibes for at sikre, at malingen binder. Sørg for at slibestøvet er helt fjernet, inden selve malearbejdet påbegyndes.
Hvis du også skal male vægge, er det en fordel at male fodlister og indfatninger, inden der males vægge. Så betyder det ikke noget, at malingen rammer væggen ved et uheld.
For at undgå misfarvninger fra mørke knaster, skal disse forsegles med knastlak eller tilsvarende.
Brug maskeringstape for at få pæne og jævne kanter. Alternativet er en tilspidset rund pensel, som f.eks. ANZA CENTER. Tag ikke for meget maling på penslen, og "tril” den mellem fingrene, mens penslen føres i et roligt og ensartet tempo. Denne form for malearbejde kaldes "beskæring”.
Brede lister kan påføres med en rulle. Brug ANZA Filt, MINI eller MIDI, der begge fi ndes i en bredde på 5 og 10 cm.
Generelt opnås det bedste resultat, når der anvendes en flad pensel i så stor en bredde som muligt. Til vandbaseret maling anbefales en flad ANZA ELITE pensel, og til oliebaseret maling en flad ANZA CLASSIC. Så er der vist ikke andet at sige end god fornøjelse og lykke til! Selv om det umiddelbart ligner en smal sag at male sin stue, så er det værd at stoppe op og lytte til eksperternes råd, for der er mange penge at spare.
Afvaskning og forbehandling er et must. Selv om dine vægge synes rene og nydelige, har de en masse usynligt støv og snavs samlet på overfladen. Så spring ikke over hvor gærdet er lavest. Fat om vand og klud!
Overfladerne skal være rene og faste. Meget sugende flader, som f.eks. spartlede overflader, bør grundes inden. Selv usynlige ujævnheder bør spartles. De afsløres lettest ved at man holder en skarp lampe tæt mod væggen, og ser efter "skygger”. Struktur og væv kan nemlig let skjule mindre ujævnheder.
Vask vægfladerne. Og gør det oppefra og nedefter. På den måde undgår du, at snavs løber ned over de afvaskede områder.
Hvis tapetet begynder at bule efter afvaskning, sidder det ikke fast og bør tages ned.
Sørg for at dække gulv og møbler af, så du undgår malingstænk. Det kræver lidt tid, men det er en skam at ærgre sig gul og blå bagefter. Brug afdækningsplast, og maskeringstape til at holde det på plads. Tapen er let at have med at gøre, og let at hive af igen.
Montér maskeringstapen omhyggeligt og tryk hårdt efter, så der ikke kryber maling ind under tapen. Sværere er det ikke, men forskellen er stor.
Start med at male hjørner langs lister og el-kabler med en pensel.
Skal væggen have en anden farve end loftet, opnås de pæneste kanter, hvis loftfarven går 1 cm ned ad væggen. Brug maskeringstape, og vær omhyggelig med at montere tapen helt lige.
Jo grovere vægoverfladen er, des mere langhåret skal malerullen være. Det er en god regel, du bør skrive dig bag øret.
Dog skal du være opmærksom på, at langhårede ruller efterlader mere rullemønster end de korthårede.
På tapetserede og jævne flader anvendes ANZA Elon malerulle, som giver meget lidt rullemønster.
På grovere flader anvendes f.eks. ANZA Rilon, der giver en god dækkeevne og lidt større rullemønster.
På store flader bør MAXI rullen tages i brug. Den har den højeste kapacitet.
På mindre overflader, i f.eks. køkken og bad, anvendes MIDI/MINI ruller, der er lettere at komme til med. Det samme gælder bagved rør og radiatorer.
Mal oppefra og nedefter i et roligt tempo. Vær forsigtig så malingen ikke stænker på loftet. Lad rullen overlappe med ca. 10 cm på foregående område.
Skån dig selv og anvend et forlængerskaft, så går arbejdet lettere, hurtigere og er mindre anstrengende.
Afslut med en pensel og dup hjørnerne for at få en ensartet overflade.
Alle malinger kan fortyndes med vand, terpentin eller andet. Men hvor tynd skal malingen egentlig være?
Jo tyndere malingen er, jo lettere har den ved at trænge ind i træet. Er den for fed, lægger den sig bare som et lag uden på underlaget. Derfor bør grundmaling som regel fortyndes ret meget, så den har en konsistens, der kun er en smule tykkere end vand. Så trænger den bedre ind, og du sparer samtidig på den dyre maling.
Færdigmalingen skal være noget federe, men fx ikke så fed, at en malerrulle glider i malingen, når du begynder at rulle den på. Slutmalingen tjekkes med rørepinden. Det skal dryppe tyndt, når du trækker den op af malingen.
Husk, at det altid er bedre at male flere gange tyndt end få gange tykt.
Samme råd om afrensning og afdækning gælder også lofter.
Når det handler om lofter, bør hele fladen males i én arbejdsgang.
Lad malerullen overlappe foregående strygning med ca. 1/2 malerulles bredde. Rul i et roligt tempo for at undgå stænk på andre flader. Montér malerullen på en forlængerskaft. Det gør arbejdet lettere, og man opnår et bedre overblik over det udførte arbejde.
Sørg for at rulle overflødig maling af i rullebakken, så der ikke kommer unødige stænk på gulv og vægge.
Lofter er i almindelighed mere jævne end vægge, derfor er en ANZA Elon rulle, med relativ kort og tæt luv et godt bud, da den efterlader mindst mulig rullemønster. Men rullemønstre er umulige at undgå helt.
Så brug MAXI rulle på store arealer. Og MIDI rulle på små arealer. Så gør du intet galt. Men valget af malerulle til lofter er lidt af en smags- og temperament sag, så prøv dig frem.
Skal loftet males mere end én gang, anbefales det, at de efterfølgende gange påføres på tværs af foregående strøg. Så dækker malingen bedre. Tilrettelæg eventuelt arbejdet så sidste omgang, påføres i samme retning som lysindfaldet fra vinduerne. Du vil fryde dig over effekten.
Afslut med at duppe kanter og hjørner med en pensel, for at opnå den samme overfladestruktur som den store flade, og for at få en god og ensartet finish.
Urenheder afvaskes med et grundrengøringsmiddel. Ujævnheder spartles og slibes. Blanke flader matslibes for at sikre malingen bedste vedhæftning. Sørg for at slibestøvet er helt fjernet inden selve malearbejdet påbegyndes.
Afmontér de låger og døre, hvor der er svært tilgængelige kanter. Afmontér synlige greb og beslag. Smalle kanter males almindeligvis bedst med pensel, enten en oval eller en fl ad, mens brede kanter males lettest med en korthåret ANZA Filt MINI malerulle.
Ellers kan malearbejde udmærket udføres, mens låger og døre sidder på plads, men det kan være mere bekvemt at lægge dem på et par bukke eller på et arbejdsbord. Fladerne på glatte låger og døre kan males med både pensel og rulle, mens fyldingslåger og døre males med pensel. Det anbefales ikke at bruge pensel og rulle på samme flade, da det giver varierende overflademønstre.
Brug ANZA Filt, enten MINI eller MIDI, der begge findes i både 10 og 15 cm rulle. Resultatet bliver bedst, når der anvendes så stor rulle som muligt. Påfør malingen først i den ene retning, derefter i tværgående retning, så dækker malingen bedre.
Generelt opnås det pæneste resultat, når der anvendes så bred en pensel som muligt. Til vandbaseret maling anvendes en flad ANZA ELITE, og til oliebaseret maling en flad ANZA CLASSIC. Malingen påføres i et ensartet lag for at undgå "løbere”. Malingen påføres først i den ene retning, i et ensartet lag, og der fortsættes med "blød hånd” i den modsatte retning. Det giver bedre dækkeevne og flottere finish. Som regel er det nødvendigt at male ad flere gange. Sørg for at malingen er helt tør, inden der males næste gang. Opbevar penslen i en lufttæt plasticpose, mens malingen tørrer, så den er klar til brug næste gang.
Har du oplevet, at det kan være svært at få den nye farve til at dække, selv om du bruger pensel, på en gammel malet overflade?
Det kan være fordi, overfladen før var malet med alkydfarve, og at du nu maler med olie-vand-maling. De nye oliemalinger, hvor vand erstatter opløsningsmidler som terpentin, har mange af de egenskaber, som man kan savne ved akrylfarve. Du kan få en næsten lige så blank og robust overflade som med terpentinmalingen, men slipper for en masse sundhedsskadelige stoffer.
Men malingen er ikke udpræget let at arbejde med. Slet ikke, hvis du efterstræber den blanke overflade, som en pensel kan efterlade. Den har ikke samme evne til at fordele sig jævnt og "flyde sammen” som alkydmaling eller linoliemaling. Den har en tendens til at trække sammen i tynde striber fra penselhårene og efterlade en mængde små flader udækkede. Det er, som om den har svært ved at få bid i den gamle farve, selv om den er slebet mat.
Så forsøger man at fordele den endnu bedre, og så går det helt galt.
Det hele skyldes nemlig, at malingen – helt som andre vandbaserede farver, der har de samme problemer – tørrer udefra. Hvis du stryger mere end to gange i malingen, vil overfladen være blevet så sej, at penslen trækker, ja nærmest ruller malingen af igen – bunden er nemlig stadig flydende og har ikke fået fat.
Det taler for at rulle farven på – og det fungerer faktisk ret godt. En rulle af finporet skumplast giver så jævn en overflade, at farven næsten bliver glat.
Men de besværlige steder skal selvfølgelig stadig pensles, og der må du være tålmodig og male i flere omgange.