XL-BYG logo

Artikel

Kalkmaling giver et smukt, råt resultat

Kalkmaling er blevet en mere og mere populær maling. Og med god grund. Malingen er nem at påføre, tørrer hurtigt og giver en flot, mat, nærmest rå finish. Og så er maling baseret på kalk et naturprodukt.

Hvorfor bruge kalkmaling?

Der er en lang række gode grunde til at vælge maling med kalk, når du skal male indendørs på vægge. Først og fremmest er der den flotte og lidt mere industrielle og matte finish, du får med kalkmaling – men du kommer også til at arbejde med en maling, der er nem og behagelig at påføre, og som er helt fri for mikroplast, giftige tilsætningsstoffer og kemi, der kan give allergi.

Kalkmaling er et naturprodukt fremstillet af læsket kalk, vand, bindemiddel og farvepigmenter. Ganske enkelt. Vi kender typisk kalkmaling fra hvidtede kirker eller gamle bygninger, hvor det har været den foretrukne maling i århundreder. Den kan imidlertid spores helt tilbage til de gamle egyptere, så der er tale om et produkt, der har været velkendt i årtusinder. I dag har maling baseret på kalk fået en ny og fortjent popularitet.

Hvilke farver kan du få kalkmaling i?

Der findes flere hundrede forskellige nuancer af maling med kalk, så du kan uden tvivl finde lige netop den farve, du har i tankerne. Alene i Jotuns LADY Minerals kalkmalinger har du mere end 120 forskellige nuancer at vælge imellem.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at kalkbaseret maling er en del mørkere, når den påføres. Den rigtige farve kommer frem, når malingen tørrer.

Hvordan arbejder du med kalkmaling?

Kalkmaling er utroligt nemt at påføre. Du skal blot huske at arbejde vådt-i-vådt. Det vil sige, at du ikke må lade et malet område tørre ud, men hele tiden sikre, at du arbejder fremad i et roligt tempo, hvor du fx starter i det ene hjørne af en væg og derfra maler videre uden at holde pause. Tørrer en del af det malede område, får du en synlig overgang, som du ikke kan male væk igen.

Inden du starter med at male væg, anbefaler vi, at du følger disse enkle råd:

  1. Børst væggen ren for snavs og støv. Huller efter søm og skruer lappes, så du får en ensartet overflade.

  2. Det er ofte ikke nødvendigt at grunde væggen, før du går i gang med kalkmalingen – men tjek altid den pågældende maling, så du er sikker.

  3. Rør malingen grundigt igennem. Kalkmaling er tykkere end traditionel maling og kræver en ekstra tur med rørepinden. Rør også undervejs i malearbejdet.

  4. Vi anbefaler, at du bruger en bred pensel. I og med at kalkmalingen er tungere og tykkere end almindelig maling, er det ikke nemt at bruge rulle. Når du bruger pensel, får du samtidig en flottere struktur i overfladen.

  5. Korte strøg med penslen giver et mere intenst udtryk, mens længere strøg giver et mere roligt udtryk.

  6. Undgå pauser og mal hele vægfladen i én arbejdsgang. Kalkmaling tørrer hurtigt – blot 30 minutter.

  7. Kalkbaseret maling fremstår altid mørkere, inden den tørrer, så vær ikke bange for, at du har fået blandet en forkert nuance, når du går i gang. Når malingen er færdigtørret, er den altid lysere.

  8. Mal altid to gange. Du kan male allerede efter cirka 30 minutter. Efter anden omgang bør du vente 3-4 timer, til malingen er tørret op.

Du kan sagtens bruge kalkbaseret maling udendørs

Ganske som der findes kalkmaling til indendørs brug, findes også typer udviklet til at blive brugt udendørs. Kalk er diffusionsåbent, lader murværket ånde og holder en facade eller en pudset ydervæg flot i årevis. Kalkmaling giver god beskyttelse af ydervægge og facader, og så har det en naturligt insektafvisende og antibakteriel virkning.

Trænger facaden til at blive frisket op, behøver du ikke først at rense ned. Du maler ganske enkelt med ny maling direkte oven på den gamle.

Hurtige svar på typiske spørgsmål

Vi møder fra tid til anden spørgsmål om kalkmaling fra vores kunder i XL-BYGS malerafdeling. Vi har samlet en række af de mest almindelige her – og givet et hurtigt svar.

Hvor meget kalkmaling skal jeg bruge?

Som tommelfingerregel dækker en liter kalkmaling 10 kvadratmeter.

Kan jeg male med kalkmaling på en murstensvæg?

Ja, det kan du sagtens.

Kan jeg bruge rulle, når jeg maler med kalkmaling?

Ja, det kan du godt, men denne malingtype er tykkere og tungere end almindelig maling, så du får det bedste resultat, når du bruger pensel.

Kan jeg male oven på kalkmaling?

Ja, du kan altid male med en ny kalkbaseret maling oven på den gamle, og hvis du ønsker at skifte til en almindelig maling, er det også muligt. Her bør du dog først starte med en omgang grunder.

Kan jeg male med kalkmaling på savsmuldstapet

Ja, det kan du gøre helt uden problemer. Strukturen i savsmuldstapet spiller godt sammen med kalkmalingens egen struktur.

Hvordan fjerner jeg kalkmaling igen?

Du bruger ganske enkelt blot sandpapir! Enten med håndkraft eller med slibemaskine.

Kig forbi XL-BYG Farvecenter

Står du med et maleprojekt, hvor du overvejer at benytte kalkmaling, så kig forbi en af vores maleafdelinger og tag en snak med vores faguddannede medarbejdere. De kan vejlede dig i farver, påføring og vedligeholdelse – og så kan de hjælpe dig til at finde de rigtige pensler og afdækning, så du får det bedste resultat med kalkmaling.

ANDRE HAR OGSÅ LÆST

ANDRE HAR OGSÅ SET