Artikel
Lær at udnytte de forskellige grillmetoder til din fordel
Vidste du, at der findes forskellige måder at grille på? Der er generelt tale om fire forskellige grillmetoder; indirekte varme, direkte varme, cirkulær varme og 50/50 metoden.
Artikel
Vidste du, at der findes forskellige måder at grille på? Der er generelt tale om fire forskellige grillmetoder; indirekte varme, direkte varme, cirkulær varme og 50/50 metoden.
Det har stor indflydelse på maden, hvilken grillmetode du vælger at anvende. De fire metoder, vi præseneter herunder, kan bruges til både kuglegrill og gasgrill.
Med den rigtige metode kan du grille dig til det saftigste kød og mest velsmagende tilbehør. Bliv klogere på de fire forskellige grillemetoder, og bliv den nye grillmester i familiens og vennernes selskab.
Når du griller med direkte varme betyder det, at kullene er fordelt over hele risten i bunden af grillen. Her griller man direkte over kullene. Det er en metode som er velegnet til fødevarer, som skal have kort tid med intensiv og høj varme. Hvis du skal grille med direkte varme i en gasgrill, skal låget åbnes og alle brændere tændes. Herefter lukkes låget indtil den ønskede varme er opnået og maden lægges på grillristen. Når maden er placeret i din gasgrill, skal du lukke låget igen.
Grillens intensive varme er god til tilberedning af steaks, flankesteaks, hakkebøffer og koteletter. Mad som man ofte også ville tilberede på panden ved stærk varme. Metoden er også velegnet til grill af grøntsager, som f.eks. squash, tomater, svampe, asparges og peberfrugter. Som en tommelfingerregel er det fødevarer, som har brug for 20 minutters tilberedningstid eller mindre, der er velegnet til den direkte varme grillmetode.
Når man griller med indirekte varme på en kulgrill, har man placeret kullene i hver sin side i grillen. Maden tilberedes midt på grillristen, så den ikke ligger direkte over kullene. På den måde får maden strålevarmen fra de to sider med kul.
Når du skal grille med indirekte varme med en gasgrill skal låget åbnes, og de to yderste brændere tændes. Herefter lukkes låget igen. Når den rette temperatur er opnået, skal du lægge maden ind på den del af risten, hvor brænderne ikke er tændt. Hvis din gasgrill kun har to brændere tændes der for det ene, mens maden placeres på risten, uden at ligge direkte over den tændte brænder.
Det er oplagt at tilberede større stykker kød ved den indirekte grill metode. Det kan være en hel kylling, and og diverse oksestege. Der er tale om mad, som man ofte ville tilberede i en traditionel ovn. Det kan desuden være en god idé, at placere et vandbad mellem de to sider med kul. På den måde sikrer man at maden ikke får direkte varme nedefra. Ved den indirekte varme er det oplagt at tilberede fødevarer, som har brug for jævn varme over længere tid. Udover større stykker kød, kan grøntsager som har brug for længere tid med jævn varme som f.eks. kartofler, gulerødder og græskar også være en oplagt mulighed.
Ved denne grillmetode placeres kullene langs kanten i en cirkel. På den måde skabes der jævn varme fra alle sider, og der undgås direkte varme nedefra. Ved gasgrill bruges den indirekte grillmetode i stedet.
Denne grillmetode er oplagt til at bage pizza på grillen og andet bagværk, men kan også benyttes til tilberedningen af større stykker kød.
Når du griller med 50/50 metoden får du både direkte og indirekte varme. Metoden går ud på at halvdelen af risten i bunden af grillen fyldes med kul, mens den anden halvdel er tom. Hvis du skal grille 50/50 med gasgrill åbnes låget, gassen tændes og der skrues op for brændere i den ene side. Lågen lukkes igen, så man kan opnå den rette temperatur. På den måde har man mulighed for at brune maden over de tændte brændere, hvor den herefter kan tilberedes færdig i den anden side.
50/50 grillmetoden er oplagt til fødevarer som først skal brunes af, og som herefter har brug for at jævn varme i længere tid. Det kan være større stykker kød, men også grøntsager som man ønsker skal have en ’brændt’ skorpe, men har brug for at en længere tilberedningstid.
God appetit!