XL-BYG logo

Artikel

Få smukke trælofter og -gulve med ludbehandling

Et ludbehandlet gulv eller loft er lyst, og træets årer står smukke og tydelige frem. Det giver et naturligt og lidt rustikt udtryk, der passer ind i mange danske hjem. Hos XL-BYG har vi de ludprodukter, du har brug for, hvis du vil gøre ludbehandlingen af dit gulv (eller måske dit træloft) til et gør-det-selv-projekt.



Viser 7 ud af 7 produkter

Hvorfor ludbehandle gulv, loft, møbler og andet træ?

Et ludbehandlet gulv fremhæver træets struktur, samtidig med at det giver træet en høj holdbarhed og modstandskraft imod slid.

Lud findes i to varianter: Hvid lud og naturlud. Begge typer finder du selvfølgelig i din lokale XL-BYG. Begge typer lud fremhæver træets naturlige struktur og medvirker til at hæmme træets naturlige gulning. Med en hvidpigmenteret lud giver du træet et lysere og lettere udtryk, der giver en øget rumfornemmelse og er med til at understrege lysindfaldet.

Lud og sæbe er en klassisk kombination – men hvad er lud?

Lud er i virkeligheden læsket kalk, der er tilsat harpiks og voks – altså et basisk og lettere ætsende produkt. Gennem århundreder har lud været den foretrukne form for træbehandling i Danmark, kombineret med en efterbehandling med sæbe. Kalken trænger ind i træets porer og struktur og giver en meget høj slidstyrke. Men det er vigtigt at huske, at en ludbehandling ikke kan stå alene.

Lud efterlader træets porer åbne, og derfor er efterbehandlingen vigtig, så overfladen kan hærde og få den ønskede slidstyrke. Det er her, sæben kommer ind. Sæben lukker og beskytter træet “i samarbejde“ med luden. Det er dog vigtigt at understrege, at du kun bør ludbehandle træet én gang.

Hvad kan du ludbehandle? Og hvad kan du ikke?

Lud er et oplagt valg til nåletræ, hvor luden trækker dybt ind i alle porer og sprækker. Det er også muligt at ludbehandle bøg og ask, men du bør ikke ludbehandle egetræ – her vil egens naturlige indhold af syre indgå i en kemisk proces med luden og efterlade en mørkgrøn farve, du ikke kan få væk igen.

Sådan lud- og sæbebehandler du dit trægulv

Det er kun muligt at ludbehandle trægulve, der enten er slebet eller høvlet (eller på anden måde er ubehandlede). Men hvilket udstyr skal du bruge, når du ludbehandler? Det er i grunden ret simpelt. Her er en gennemgang af arbejdsprocessen.

Ludbehandling trin for trin

På en måde kan du se på lud som en maling. Luden hældes forsigtigt ud på det ny-støvsugede gulv i passende mængde og fordeles med en bred nylonpensel (husk at bruge gummihandsker og sikkerhedsbriller, da lud er basisk og har en ætsende virkning). Påfør luden i træets længderetning, bræt for bræt.

Lad gulvet hvile natten over, så kalken i luden kan sætte sig og opnå den ønskede, hærdende effekt. Der vil typisk være små rester af kalk på gulvets overflade, som du skal fjerne med rent vand og en opvredet gulvklud. Det er vigtigt at få disse kalkrester væk, så de ikke misfarver gulvet under sæbebehandlingen. Afvaskningen sker også i bræddernes længderetning, bræt for bræt. Skift gerne vand undervejs.

Når gulvet er tørt, tjekker du efter, om træet har “rejst sig“ under afvaskningen. Er det tilfældet, sliber du ganske let med fint sandpapir i korn 180 eller finere. Også denne gang i længderetningen. Inden du går i gang med sæbebehandlingen, støvsuger du gulvet en sidste gang.

Og så videre til sæben…

Selve sæbebehandlingen er relativt enkel. Du blander en god og fedtet omgang sæbevand af sæbespåner, som du opløser i lunkent vand (brug en god, stor 10-12 liters spand). Sæbevandet skal være som en tynd grød.

Brug en god gulvklud i bomuld og skur gulvet i bræddernes længderetning. Dyp gulvkluden jævnligt. Massér sæben ind i træet med gulvkluden og en skurebørste. Skyl kluden i rent vand indimellem. Søer af vand tørres op straks, og det samme gælder, hvis sæben skummer gult (her er der tale om reststoffer fra den harpiks, der er i luden).

Når du har været over gulvet, lader du træet hvile og tørre op. Herefter gentager du processen – minimum 5-6 gange. Jo mere flittig du er, jo mere slidstærkt og smudsafvisende bliver gulvet.

Rengøring af ludbehandlede gulve

Det kalk- og sæbelag, du har opbygget, da du behandlede træet, er stærkt og meget modstandsdygtigt over for pletter og snavs. Sådan noget som rødvinspletter tørres bare op, og i det daglige er det tilstrækkeligt at give gulvet en let afvaskning.

Hvis du vil holde dit ludbehandlede gulv pænt, bør du skure det grundigt et par gange om året, evt. med lidt hvidt farvestof tilsat sæbevandet.

Du kan også ludbehandle trælofter og møbler

Ganske som du kan få et virkelig fint trægulv ved at ludbehandle det, kan du også gøre det med dit træloft eller dine møbler – især hvis du gerne vil give dine møbler et romantisk eller “gammeldags“ look.

Trælofter er altid flotte, men de gulner med årene, bliver mørke og får rummene til at virke mindre. Med en ludbehandling giver du træet nyt liv, og du får et lyst og venligt rum, især hvis du vælger en hvidpigmenteret lud. Træets struktur er stadig synlig, og du får et træloft, der ikke gulner længere. Trælofter behandles på samme måde, som hvis du malede dem på en hvilken som helst anden vis, altså med afdækning, tape langs kanterne og med pensel og malerrulle.

Ludbehandling af møbler giver som sagt et romantisk touch og foregår på samme enkle måde, som når du maler. Husk også her at bruge sandpapir efter ludbehandlingen, så du får fjernet kalkresterne.

Få råd og vejledning hos XL-BYG

Står du med lud- og sæbebehandling af dine gulve som dit næste gør-det-selv-projekt, så kig ind til din lokale XL-BYG. Her kan du få vejledning til de rette produkter, så resultatet bliver så flot og stærkt som muligt. Og samtidig kan du få rådgivning i, hvordan du på bedste måde får et flot og slidstærkt ludbehandlet trægulv eller får givet træloftet eller nogle af dine møbler nyt liv.