Gør det selv
Maling af vinduer
Vinduer skal vedligeholdes med maling for at undgå råd og svamp. Få gode råd og trin-for-trin guide til arbejdet her.
Gør det selv
Vinduer skal vedligeholdes med maling for at undgå råd og svamp. Få gode råd og trin-for-trin guide til arbejdet her.
Vinduerne er mere udsatte end andre dele af husfacaden. På grund af temperaturforskelle inde og ude udsættes de konstant for fugt og kondens. Vinduesrammer, karme og paneler skal være tætte. For at det skal nytte at male, skal vinduets glas og kit være i perfekt stand. Ellers ødelægges vinduet af fugt. Derfor er det vigtigt at male med en udendørsmaling, som tillader fugten at slippe ud. En kraftig akrylmaling, også benævnt vinduesmaling, er i dag den almindeligste type. Linoliemaling er et alternativ, som er længere tid om at tørre.
Et par gyldne regler for vinduesmaling er:
Start arbejdet med at tage vinduesrammerne ned.
Fjern rester af tætningslister og rens med malingsfjerner.
Skrab det løse kit af. Tryk aldrig med værktøjet (stemmejern) mod glassiden.
Skrab glasset rent med en skarp vindueskraber og giv rammerne en grundolie, inden du fuger med nyt kit.
Du kan bruge en varmepistol til at fjerne gammel maling. Men pas på, at glasruden ikke springer. Brug evt. en infrarød lampe.
Vælg de rigtige pensler til opgaven.
Brug Anza Precision pensel nærmest glasset eller den smallere Anza Rundpensel, hvis vinduet har sprosser mellem den opdelte vinduesrude. Det gør det lettere at male kanterne uden at stænke på glasset.
En lakpensel som Anza Skråpensel er god til større flader på vinduesrammer, karm og paneler.
Mal ikke den udvendige og indvendige side af vinduerne på én gang. Mal hellere alle vinduernes ene side den ene dag.
Vent til malingen er blevet tør, inden du sætter rammerne op. Ellers bliver det svært at åbne vinduerne igen.
Grundrens
Trægrunder eller grundingsolie
En kraftig akrylmaling eller træbeskyttelse
Anza Farveskraber med klinger
Vinduesskraber med ekstra blade
Jernspartel
Sandpapir (korn 150)
Kitkniv
Blød børste
Vaskesvamp
Afdækningstape
Anza Skråpensel
Anza Precision pensel
Anza Rundpensel
Læs her, hvordan du bærer dig ad med vinduesmalingen.
Støvsug eller børst vinduesrammer, sprosser, false og karme fri for støv. Hvis karme, vinduesfalse og paneler har været malet flere gange, bør du afrense dem. Skrab alt løstsiddende maling af med et smalt skrabejern på ca. 3 cm. Husk også at skrabe inde i vinduesrammen. Hvis malingen er for tyk, kan vinduet ikke lukkes ordentligt. Vask grundigt med grundrens. Brug en vaskesvamp for at komme ind i alle profiler og kanter til glasset.
Skru vinduets beslag af. Eventuelle koblingsbeslag mellem dobbelte vinduer kan smøres med vaseline som beskyttelse mod malingsrester.
Fjern løstsiddende vindueskit med en flad spartel. Hvor der er glasisætningsbånd checkes disse og udskiftes om nødvendigt. De skal være i niveau med glaslisten. Kit med frisk vindueskit i samme tykkelse og mængde som det gamle. For at opnå en jævn overflade dypper du kitkniven i en sæbeopløsning, inden du glitter.
Mørke træpartier slibes ned til det rå træ. Slib træværket med slibepapir i korn 150. Vær grundig ved overgangen til råt træ for at undgå ujævnheder. Børst grundigt rent med en blød børste eller støvkost. Giv alle overfladerne en grundolie, også kitkanterne. Vær omhyggelig med at mætte endetræet med olien.
Mal al vinduets træværk med en grundmaling. Du kan evt. afdække med afdækningspapir og -tape ved vindueskarm og paneler. Malingen skal dække ca. 2 mm af glasset, når du maler på kitkant og vinduesrammer. Derved dannes en spærre, som forhindrer vand i at trænge ind mellem glas og kit.
Sørg for, at malingen først kommer helt ind i alle hjørner. Stryg herefter med et let, langt træk, så malingen får en blank overflade. Ved maling af sprosser sætter du penslen opad mod kitkanten. Træk blødt nedad, så penselshårene går 2 mm ud over glasset. Drej penslen mod glasset samtidig med, at du stryger mod dig selv.
Efter minimum 12 timers tørretid kan du nu slutmale dit vindue udvendigt med vinduesmaling eller træbeskyttelse. Indvendigt bruger du træ- og/eller metalmaling til false og kanter.
Har du afdækket med malertape, før du påbegyndte malearbejdet, men har du glemt at fjerne det umiddelbart efterfølgende? Så vil du sikkert gerne vide: hvad gør man, når der er brugt malertape på vinduesglasset, som har siddet for længe?
Hvis du ikke kan trække malertapen af, fordi den har siddet for længe, må du skrabe tapen af med fx en barberbladsskraber. Det er besværligt, og du kan næppe fjerne de sidste limrester på ruden første gang.
Her har du to muligheder. Du kan fortsætte med skraberen, og du kan bruge rensebenzin. Husk i øvrigt, at de billige malertaperuller, som købes i byggemarkedet, ikke kan tåle at sidde på ruden i mere end godt et døgns tid.
Du kan vælge en dyrere tape af et anerkendt mærke. Så kan den typisk sidde i helt op til tre døgn.
Det er også vigtigt, at vinduesrammerne er ordentligt grundede med grundolie under malingen. Glaslisterne og især bundglaslisterne udgør et særligt problem. Ofte fordi de ikke er korrekt konstruerede. Er bundglaslisterne nedbrudte og dårlige, skal de fjernes og erstattes af nye. Evt. af aluminium. Sideglaslisterne tilpasses med en afstand på ca. 5-7 mm over bundlisten og afskæres som drypnæse.
Fugemasse udgør også et problem, da silikonen trænger ud i træet og giver dårlig vedhæftning. Dertil kommer, at silikonen ikke kan males over. I stedet må du bruge en fugemasse, som er egnet til at blive malet over.
Efterse og udskift eventuelle tætningsbånd eller kitmateriale. Tætningslister af PVC kan ikke anbefales, da de blødgørende stoffer fra plasten trænger ud og blødgør træbeskyttelsen. Der bør altid være en luftspalte mellem vindueskarm og vinduesramme. Det sikrer, at evt. fugt kan slippe væk.
En tommelfingerregel siger: Mindst hvert 10. år. Sydvendte vinduer: Hvert 5. år. Men hvis malingen er skallet af inden, er der ingen grund til at vente.
Gør det til en vane at kontrollere vinduerne én gang om året. Hvis der er synlige revner i maling og kit i de nederste rammer, er det tegn på, at de trænger til at blive malet. Hvis vinduerne ellers er i orden, kan du nøjes med at male de nederste dele og ca. 20 cm op ad siderne. Det er bedre end at vente til næste år. Men selv om du kun maler de nederste dele, skal det gøres grundigt.
Her får du et hurtigt overblik over de forskellige typer pensler til malearbejdet med deres primære egenskaber hver især, så du kan finde ud af, hvilken pensel du skal male vinduerne med.
Flade pensler bruges til større flader, hvor der ønskes den flotteste overfladefinish.
Den ovale pensel er lige så præcis som den runde pensel – også til større flader.
Runde pensler er bedst til beskæringsopgaver, dvs. når der skal males op mod en anden flade.
Præcisionspenslen giver et suverænt resultat og fuld kontrol i detaljearbejdet med lige linjer på små flader. Perfekt for dig, der skal male vinduer.
Skråpenslens ergonomiske skaft giver flere grebsmuligheder og den skråtstillede børste gør det lettere at se og have kontrol på hvordan penslen ligger mod underlaget, så du kan male mere præcist.
Almindeligt vindueskit bliver hårdt med tiden, og det er sjældent, man får brugt en hel bøtte. Du kan heldigvis nemt selv blande kit i stedet. Du skal blot købe noget kridtpulver og så blande det op med linolie.
Blandingsforholdet er vanskeligt at angive helt præcist, men det gør ikke så meget. Du skal bare røre det godt sammen, indtil det får den tykke, pastaagtige konsistens.
Husk i øvrigt, at kit, som er tørret noget ind og ser ud til at være færdigt, sagtens kan bringes tilbage til livet ved at varme og ælte det i hånden.