XL-BYG logo

Gør det selv

Ny skorsten på et par timer

En brændeovn skal have sin egen "private" skorsten; den må ikke tilsluttes samme skorsten som f.eks olie- eller gasfyr. Med den smarte skorstenspakke fra Isokern er det lige så nemt at bygge en helt ny skorsten som at stable byggeklodser oven på hinanden. Men du skal huske at kontakte din lokale skorstensfejer, inden du går i gang med byggeriet.

Skorstensfejeren er eksperten, når det gælder om at fortolke Bygningsreglementet, så det er ham, du skal spørge til råds, inden du går i gang med dit skorstensprojekt. Han kan bl.a. svare dig på:

  • Hvor mange ildsteder må der sluttes til skorstenen - og hvilke?

  • Er underlaget i orden til at bære skorstenen?

  • Skorstenen skal normalt være synlig/tilgængelig på alle fire sider. Dog kan du muligvis få lov til at bygge den, så den har direkte kontakt til en væg.

  • Hvor tæt må skorstenen være på brændbare materialer - f.eks i forbindelse med hul og gennemføring i etageadskillelsen?

  • Hvordan skal skorstenen sikres/afstives inde på loftet?

  • Hvor høj skal skorstenen være (over tagfladen/tagryggen)?

  • Hvor og hvordan skal bøsning til brændeovnens røgrør monteres?

Nemt og overskueligt skorstensprojekt

Med en saml-selv skorsten fra Schiedel kan du selv bestemme, hvor skorstenen skal placeres, og hvor høj den skal være. Schiedel forhandler både løsninger til skorstene placeret indendørs med en maksimal frihøjde på 2 meter over taget og til udendørs, fritstående skorstene med en frihøjde over taggennemføringen på mere end 2 meter. Begge skorstene er CE-mærkede, tåler høj temperatur og har en 0-afstand til brændbart materiale. De komplette skorstene er typisk billigere end stålskorstene, og samleprincippet gør projektet meget overskueligt.

Vælg den skorsten, der passer til dig

En enkeltmodulsskorsten monteres typisk inde i huset og er velegnet til brændeovne. Her monterer man ét komplet modul ad gangen med lim imellem. Hvis du vil bygge en skorsten med mursten omkring, er det også muligt. Den komplette modulløsning gør arbejdet nemt, hurtigt og økonomisk overkommeligt.

En dobbeltmodulsskorsten kan bygges som fritstående eller direkte op mod brændbare byggematerialer. Denne løsning er det rette valg, når du har brug for en skorsten, der tåler høje temperaturer, og som skal kunne bruges med mange typer brændsel. Skorstenen har separate inder- og ydermoduler med luftmellemrum, hvilket sikrer mod høje temperaturer på overfladen.

Isokern skorstenspakken består af i alt 12 moduler, inklusive et modul med renselem, lim og limpose til limning af elementerne samt en afdækning af letbeton.

Du kan købe ekstra moduler, hvis skorstenen skal være højere end 4,5 meter, og du kan købe specialmoduler f.eks med hul og bøsning til brændeovnens tilslutning og endelig kan du få færdige "knæ-moduler" hvis skorsten skal "trækkes", så den f.eks slår et knæk inde på loftet.

Sådan bygger du skorstenen

De enkelte moduler limes sammen med en speciel skorstenslim, og hvis du er omhyggelig med starten på skorstenen, kan det stort set ikke gå galt, efterhånden som du stabler modulerne oven på hinanden.

Trin 1 - Sikring af bæredygtigt underlag

Skorstenen skal placeres på et plant og bæredygtigt underlag - f.eks 10 cm betondæk. Hvis du har trægulv, er du nødt til at skære hul i gulvet og støbe fra (beton)undergulvet op til niveau med færdigt gulv.

Trin 2 - Optegning til startmodul

Når du har tegnet den præcise placering op på betongulvet (brug et modul som skabelon), tegner du diagonalerne op, så der dannes et kryds, der præcist angiver midten af startmodulet.

Trin 3 - Markering til loftgennemføring

Nu kan du ved hjælp af krydset på gulvet og en lodsnor finde præcis det punkt i loftet, hvor der skal laves hul til skorstensgennemføringen.

Trin 4 - Opblanding af skorstenslim

Rør skorstenslimen op med vand som angivet på emballagen. Lad være med blande mere, end du kan bruge ad gangen.

Trin 5 - Planslibning af startelement

Kanten på undersiden af startelementet skal fjernes, så undersiden bliver helt plan. Det kan du enten gøre med vinkelsliberen eller med en murerhammer.

Trin 6 - Limning af startmodul

Smør lim på undersidens kanter på startmodulet - både på kanten rundt langs ydersiden, på den runde kant og de fire "hjørne-streger". Tjek med vaterpasset at modulet er helt vandret på begge leder. Brug plastkiler til eventuelle justeringer! Husk at elementet med renselemmen formentlig skal monteres nu i det næste element - normalt så langt nede som muligt. Du kan enten vælge at købe et (ekstra) modul med bøsning til montering af brændeovnens røgrør, eller du kan selv skære hullet efter monteringen.

Trin 7 - Stabling af moduler med lim

De enkelte moduler limes sammen med den medfølgende lim og limpose. Brug så meget lim, at en lille smule overskydende lim presses ud på forsiden, når det næste element stables oven på. Tør denne overskydende lim væk med en fugtig børste eller svamp - både på yder- og indersiden.

Trin 8 - Hul i tag til gennemføring

Nu er det tid til at fjerne en eller flere tagplader eller tegl, så skorstenen kan komme igennem taget.

Trin 9 - Stabling af moduler i vatter

Efterhånden som du stabler moduler oven på hinanden, er det vigtigt at du for hvert eller hvert andet modul tjekker, at skorstenen bliver ved med at være i lod. Hvis den mod forventning ikke er helt i lod, skyldes det stort set altid, at du har brugt for meget lim i et element.

Trin 10 - Arbejde oppefra

Når der ikke længere er plads til at arbejde nedefra, er det en god ide med det samme at bære resten af modulerne op på loftet, så du kan fortsætte herfra.

Vær forsigtig, når du færdes på taget. Sørg for at arbejde fra f.eks et rullestillads, og har du en assistent ved hånden, går det udvendige arbejde meget nemmere.

Trin 11 - Montering af afdækning

Tjek en sidste gang med vaterpasset at skorstenen er helt lodret på begge leder.

Slut af med at montere den medfølgende letbeton-afdækning. Den limes fast på alle kanter på toppen af det sidste modul. Efter monteringen udfyldes spalten mellem afdækningen og topmodulet med skorstenslim. Husk at der er særlige krav til højden på skorstenen.

Trin 12 - Forstærkning af skorstenen

Inden du kan lukke etageadskillelsen, forstærkes skorstenen - med f.eks taglægter, der skrues fast i loftbrædderne.

ANDRE HAR OGSÅ LÆST

ANDRE HAR OGSÅ SET