Guide
Nyt gulv på en dag
Et trist og kedeligt betongulv kan få nyt liv med et flot Pergo klikgulv. Det er nemt og hurtigt, og du klarer mindst et par kvadratmeter i timen. Få trin-for-trin vejledning her.
Guide
Et trist og kedeligt betongulv kan få nyt liv med et flot Pergo klikgulv. Det er nemt og hurtigt, og du klarer mindst et par kvadratmeter i timen. Få trin-for-trin vejledning her.
Kendetegn ved Pergo gulve:
Ridsefaste - velegnede til hunde- og kattepoter
Modstandsdygtige overfor slid, slag og snavs
Hygiejniske og nemme at vedligeholde
Svanemærket
Pergo gulvet skal lægges "flydende" - det vil sige som en, stor sammenhængende "skive" der ikke er hverken limet, sømmet eller skruet fast til undergulvet.
Er ujævnhederne i det gamle betongulv mere end to millimeter dybe over en strækning på to meter, skal gulvet udjævnes, før du lægger klikgulvet. Hvordan gør du så det?
Et hyppigt råd er at fylde lunkerne op med en selvnivellerende gulvspartelmasse. Den købes typisk som pulver og røres til en flydende masse, som mange bruger til at støbe vandrette "frosne søer” i hulningerne. Problemet er, at den slags søer ude i kanten bliver så tynde, at den hårde spartelmasse risikerer at knække. Skal det holde, bør der bruges så meget spartelmasse, at hele gulvet er dækket, og der ingen steder er mindre end f.eks. to millimeter spartelmasse, afhængigt af produktet.
Så bliver det dyrt, og den professionelle gulvmand benytter derfor ofte et næsten gratis kneb, som du kan forsøge dig med: Han strør fint strandsand ud på gulvet.
Sandet vil altid søge hen mod de laveste områder, og det er derfor en både stabil og plan bund under dit nye gulv.
Har du opdaget, at gulvet skråner lidt i den ene ende af rummet?
Hvis gulvet ellers er i orden, kan du godt lægge Pergo klikgulv oven på det gamle gulv, selvom det skråner. Men det vil blive ved med at skråne.
Grunden til, at det omtalte gulv, der er et såkaldt svømmende gulv, lægges uden om f.eks. tunge underskabe, er, at et svømmende gulv skal kunne bevæge sig. Og det kan det ikke, hvis der står tunge ting oven på det.
Nu er du klar til at lægge det nye gulv. Efter det indledende arbejde med f.eks. at fjerne gulvtæppe og/eller spartle, går det stærkt. De enkelte planker klikkes lynhurtigt sammen - uden brug af lim.
Når du får dit nye gulv hjem, skal det stå i ubrudt emballage i normal rumtemperatur, dvs. minimum 15 graders varme og i en luftfugtighed mellem 30 og 75 %. Her skal pakkerne opbevares i minimum to døgn, så plankerne kan nå at akklimatisere sig.
Gulvet skal være lige. Brug et langt vaterpas eller helt lige bræt, så du kan sikre dig, at der ikke er områder med fordybninger på mere end 3 mm, i modsat fald må fordybninger spartles. Der må heller ikke være "buler" højre end 1,2 mm indenfor en radius af 2,5 meter. Hvis det er tilfældet, må du som her have høvlet bulerne væk af et gulvfirma eller en murer.
Inden du går i gang med det nye gulv, er det en fordel at afmontere/udskifte fodpanelerne, så de kan monteres (igen), når gulvet er lagt.
Sørg for at støvsuge gulvet meget omhyggeligt inden du går videre i processen.
Hvis gulvet lægges på beton (eller klinker) skal du altid bruge en dampspærre - f.eks. Pergos Smart Underlay som er en kombineret dampspærre og trindæmpende folie, som nedsætter trinstøj med cirka 30 %.
Begynd fra venstre og læg de første planker løst ud på underlaget, så du kan se, hvordan lægningen "går op" mod den tilstødende væg. Det sidste stykke, som saves til i længden, skal være mindst 40 cm langt. Hvis det ikke er tilfældet, må du starte med en planke i halv længde. Ud fra den første række kan du vurdere hvor skæv din væg er. Store ujævnheder kan tegnes ind på første brædderække og fjernes. Husk altid at fjerne feren ind mod væggen, inden du starter med at lægge gulvet.
Sav plankerne til med en hånd- eller elektrisk stiksav. Det stykke du saver af, starter du med i den næste række.
Plankerne skal klikkes sammen - uden brug af værktøj. Læg planken fladt mod gulvet og skub den ind mod rækken af allerede lagte planker, så feren kommer ind i noten. Løft så planken op i en vinkel på cirka 30 garder, og skub den så forsigtigt mod venstre, så den rammer det forrige bræt.
Vip nu planken forsigtigt op og ned mens du presser ind mod de lagte planker. Når du hører et klik, er planken, låst og ligger som den skal!
Nu skal du anbringe kiler langs væggene, idet gulvet skal holde en afstand på cirka 1 cm hele vejen rundt langs væggen, så det kan "arbejde". Brug en kile på hver langside og en i hver ende af brædderne. Brug f.eks. kilerne, der følger med installationssættet.
Hvis der ikke er kiler nok, kan du uden problemer supplere med kiler af f.eks. træplade. Kilerne fjernes når gulvet er lagt og mellemrummet ind mod væggen skjules nemt, når fodpanelerne (gen)monteres.
Den næste bane Smart Underlay foldes ud og skubbes op mod den allerede lagte bane. Fjern derefter klæbestrimlen lidt ad gangen. Fold flappen indover og tryk den fast mod banen.
Det er nemt at skære gerigter ned i højden, så der bliver plads til, at gulvet kan gå ind under gerigterne. Vend en planke om og før saven oven på planken, mens du saver. Så får du den rigtige højde.
Hvis du har en multicutter, er det rigtig nemt at save til ved gerigter og indfatninger.
Brug det særlige stykke værktøj og hammeren til at få den sidste planke på plads med.
Så er der kun tilbage at genmontere de gamle fodlister - eller måske endnu bedre benytte lejligheden til også at skifte dem ud sammen med det nye gulv.