Et omfangsdræn kan med lidt god vilje sammenlignes med en underjordisk tagrende. Alt det vand der siver ned langs kælderens ydervæg, fx fra hyppige og voldsomme regnbyger, trænger ind og gør kælderen fugtig, hvis vandet ikke skaffes effektivt og hurtigt af vejen.
Langt størsteparten af arbejdet med omfangsdræn kan du klare selv. Dog skal du have en aftale med en autoriseret kloakmester, inden du går i gang med opgaven. Kloakmesteren skal også klare arbejdet med tilslutning af drænet til den offentlige kloak og etablering af de nødvendige brønde. Men når det gælder det meste af gravearbejde, er der frit slag for gør-det-selv-arbejdet!

Dette skal du bruge:
Pas på når du graver ud til drænet. Grav kun 4 meter ad gangen, læg drænrør og kast til med jord, inden du graver ud til de næste 4 meter. På den måde undgår du at huset får skader.

Drænet skal falde 2-3 mm pr. løbende meter, så vandet kan løbe mod kloakken. Brug et rotationslaser-vaterpas til at styre faldet.

Tjek med kloakmesteren hvilken dimension drænrør du bør bruge. 80 mm passer til de fleste opgaver - tjek med kloakmesteren om det skal være med eller uden filter. Drænrøret lægges ved fundaments underkant og ca. 50 cm fra væggen. Fyld op med et 30 cm tykt lag nøddesten oven på drænet.

For at sikre at drænrørene er effektive og "trækker", dækkes laget af nøddesten med fiberdug. Så kan der ikke trænge sand og jord ned mellem stenene og lukke hullerne i drænrøret.

Hvis du vil sikre kælderen optimalt, kan du isolere ydervæggen - under jorden - med styropor-plader og/eller beklæde væggen med grundmursplader, og behandle murværket med asfalt, inden du fylder udgravningen op med jord.

Sådan ser konstruktionen ud:
Fiberdug
Nøddesten
Drænrør
Isolering
Inddækning

Når drænet skal sluttes til kloakken, skal det ske gennem en særlig brønd - et såkaldt sandfang. Denne del af arbejdet skal du under alle omstændigheder overlade til den autoriserede kloakmester.

Hvis du vil vide mere, om hvordan du kan klimasikre dit hus og din have, kan du læse mere her!