XL-BYG logo

Gør det selv

Sådan efterisolerer du skråvæggen på loftet

Hvis du sørger for, at dit hus – og især loftet – er isoleret efter de nyeste krav, er der mange tusinde kroner i årlig besparelse på varmekontoen. Især på loftet er der penge at spare. Med Rockwool FlexiBatts og Super FlexiBatts er det en smal sag at efterisolere skråvæggen. Læs her hvordan du efterisolerer - oppefra og nedefra.

Rockwool's specielle, fleksible mineraluld kan "flexe" 20 - 40 mm både i bredden og i længden, hvilket gør den særdeles velegnet til f.eks. skrå- og skunkvægge, fordi isoleringen kan sidde fast mellem fx spær uden ekstra fastgørelse. Hvis du bruger en masonitplade som "assistent", går arbejdet ekstra nemt og smertefrit.

Findes der i forvejen en dampspærre i skråvæggen, i form af en plastfolie eller alukraftpapir, skal man være opmærksom på følgende: Isoleringstykkelsen under dampspærren, dvs. ind mod det opvarmede rum, må max. være halvdelen af isoleringstykkelsen på den udvendige side af dampspærren. Det vil sige, at en dampspærre maximalt må være placeret 1/3 inde i isoleringen.

Ønskes der en større isoleringstykkelse end muligt i forhold til ovenstående, så skal den gamle dampspærre fjernes og en ny dampspærre etableres, der så igen maksimalt må være placeret 1/3 inde i isoleringen.

Sådan efterisolerer du oppefra

Her er en enkel trin-for-trin guide til projektet.

Trin 1 - Tilskæring og placering af masonitplade

Sav en masonitplade til, så den får samme bredde som afstanden mellem spærene. Inden du placerer mineralulden, skubber du midlertidigt masonitpladen ned i skråvæggen - med den glatte side opad/ud mod lægterne.

Trin 2 - Isolering i skråvæg

Masonitpladen gør det meget nemt at skubbe isoleringen ned mellem lægter og skråvæg - også selv om der er sømspidser i lægterne eller mørtelrester.

Når du skal skubbe isoleringen ned i skråvæggen, er det en god ide at bruge en kost til at skubbe med. Husk, der skal være en ventilationsspalte under taglægterne på mindst 50 mm.

Trin 3 - Isolering på loft

Når du har isoleret skråvæggen, er det en rigtig god investering på varmekontoen, hvis du samtidig isolerer mellem de vandrette loftbjælker, hvis dette ikke allerede er gjort.

Husk at skære i smig, dér hvor isoleringen fra skråvæggen og den vandrette isolering mødes.

Sådan efterisolerer du nedefra

Nu ved du, hvordan du isolerer oppefra i huset. Vil du hellere isolere nedefra, kan du benytte denne vejledning.

Skråtaget kan du også med fordel isolere med FlexiBatts. Husk på, at der skal være en ventilationsspalte mellem undertag og isolering på 50 - 70 mm, så tagkonstruktionen kan ventileres effektivt.

Trin 1 - Nem og fleksibel montering af isolering

FlexiBatts kan flexe 20 mm, når det gælder isoleringstykkelser mellem 45 og 70 mm. I tykkelser fra 95 mm og opefter kan isoleringen flexe op til 40 mm. Det betyder, at isoleringen kan trykkes lidt sammen inden den monteres, og så sidder den fast af sig selv, når den udvider sig! De kanter, der er fleksible, er mærket med en grøn streg.

Trin 2 - Ny dampspærre monteres

Hvis du har fjernet en gammel dampspærre, er det nu tid til at montere en ny. Dampspærren skal have et overlap på mindst 5 cm i samlinger, som lukkes med tape. Dampspærren tapes også mod tilstødende bygningsdele.

Trin 3 - Montering af vægplader

Til sidst kan du slutte af med at montere gipsplader, træpaneler eller lignende. Husk at det kan være nødvendigt at montere vandrette lægter og forskallingsbrædder, hvis afstanden mellem spærene er for stor til den ønskede vægbeklædning.

ANDRE HAR OGSÅ LÆST

ANDRE HAR OGSÅ SET