Der findes en lang række måder at spare på varmeregningen, hvoraf nogle er ganske nemme og ikke kræver store investeringer, men blot små, praktiske rutiner, mens andre er mere omfattende og mere grundlæggende for din boligs isolering. Vi har samlet de bedste og nemmeste råd til dig. Vi starter med de små, nemme – og ganske gratis – rutiner:
Det siger sig selv, at den mest effektive måde at spare på varmeregningen er at skrue ned for varmen – eller helt at slukke. Men det er naturligvis ikke altid, det er den optimale løsning, men en sænkning af et rums temperatur fra fx 22°C til 21°C betyder en besparelse på varmeregningen på cirka 5%.
En så enkel ting som at have den samme indstilling på husets radiatorer giver en bedre udnyttelse af varmen. Når radiatorernes termostater står ens, vil du ikke opleve, at der er en enkelt eller to radiatorer, der er brandvarme, mens andre er kolde. Kombinationen af en kold og en varm radiator i samme rum er nemlig en dyr løsning.
Om natten bør du også indstille dine termostater ens, og du bør ikke sænke temperaturen mere end et par grader. Det er dyrt at opvarme et koldt rum hver morgen.
En radiator, der står bag en sofa eller bag et langt gardin, der går ned over radiatoren, er ikke en god varmeløsning. Varmen fra radiatoren kan ikke komme ud i rummet, og radiatorens termostat har svært ved at aflæse den reelle temperatur i rummet.
Frisk luft i boligen er altid en god idé og sundt for indeklimaet, men hold dig til små, korte udluftninger på 5-10 minutters længde. Og gerne et par gange hver dag. Lader du døre eller vinduer stå åbne for længe – især om vinteren – udskifter du ikke kun den tunge luft, men du nedkøler også vægge, lofter, gulve og møbler, som du efterfølgende skal bruge meget varme på at genopvarme. Det er ikke godt for varmeregningen.
Du kan eventuelt overveje at installere et ventilationsanlæg med varmegenvinding, der suger den “brugte“ luft ud og genbruger varmen til den friske luft, der blæses ind udefra.
Har du gardiner eller persienner for dine vinduer, er det en god idé at trække dem for hver aften. På den måde hjælper de med at holde på varmen i rummet. Bor du i en ældre bolig, hvor isoleringen måske ikke er helt i top, kan du også montere lange gardiner foran yderdørene. Det vil også gavne din varmeregning.
Ovenfor har vi vist en række små, men effektive tiltag, du kan gøre i din hverdag for at spare på varmeregningen. Alle sammen uden at de koster dig noget. Der findes dog også en række endnu mere effektive investeringer, du kan gøre for at bringe dit varmeforbrug ned. Her er de vigtigste:
En udvendig facadeisolering er en af de mest energieffektive investeringer, du kan gøre for at spare på varmeregningen – fx er udvendig efterisolering 30% mere energieffektiv end en indvendig efterisolering.
Populært sagt, så giver en udvendig efterisolering dit hus en “en overfrakke på“, hvor du monterer isolerende facadebatts på alle ydervægge. Det giver dig på én gang en effektiv isolering, og står du med et ældre hus, samtidig en facaderenovering.
En nemmere løsning kan også være at hulmursisolere huset, hvis der er et hulrum mellem ydervæggen og indervæggen.
Der findes en lang række kvalitetsprodukter og metoder til efterisolering af husets facader. Læs vores guide til facadeisolering og udvendig efterisolering her. Du kan læse om hulmursisolering her.
Et af de steder, hvor der tabes varme, er gennem loftet – især i ældre huse, men alt efter hvordan taget er konstrueret, findes der en række effektive måder at lave en god efterisolering på.
Har du fx et uudnyttet loftsrum, kan du lægge isoleringsmåtter direkte mellem eller over spærene. Du kan også få blæst isoleringsmateriale ind på loftet. Husk at kontrollere, om der er en tæt dampspærre.
Står du med et hus med fladt tag, en 1. sal med skråvægge, eller går dit loft til kip, så kan du lave en indvendig efterisolering, hvor du monterer et lag isolering uden på den eksisterende væg.
Du kan også efterisolere de indervægge, der vender ud imod husets facade. Det foregår ved, at du monterer gipsplader på et stålskelet (en forsatsvæg) og lægger isoleringen i hulrummet. Her skal du også være opmærksom på at få en tæt dampspærre, så du ikke får råd og fugtskader. Du kan også efterisolere indvendigt ved at bruge særlige isoleringsplader.
Ganske som med den udvendige efterisolering, så findes der en række forskellige løsningsmodeller til loft- og vægisolering. Du finder dem alle hos XL-BYG. Læs mere om efterisolering af loft og vægge her. Ønsker du selv at efterisolere dine skråvægge på loftet, så tjek vores trin-for-trin guide her, og vil du gerne isolere dine kolde ydervægge, så kan du se vores video her.
Det er ikke så let at efterisolere sit gulv. Det kræver enten, at du alligevel skal lægge nyt gulv og derfor får mulighed for at lægge isolering under det nye gulv, eller at du står med et eksisterende gulv, hvor der er et hulrum under gulvbrædderne. Det er ofte tilfældet i ældre huse. Her kan du benytte en teknik, der minder om hulmursisolering, hvor isoleringsmaterialet blæser ind.
Kældervægge bør isoleres udefra for at undgå fugt og kondens. Efterisolering kan dog også foretages indefra med særlige isoleringsplader, der er gode til at modtage og afgive fugt.
Efterisolering af kældergulve er ofte en stor (og dyr) opgave, fordi du skal banke det gamle gulv op først. Fordelen er, at du får mulighed for at lægge dræn, samtidig med at du måske både kan øge loftshøjden og anlægge gulvvarme.
I mange ældre boliger er varmerørene ikke isolerede på tilstrækkelig vis – ofte er de slet ikke isolerede. Der er mange penge at spare ved at lægge isoleringsskåle om alle synlige varmerør. Husk at der kan være mange varmeførende rør i kælderen eller i krybekælderen.
Læs også vores artikel om rørisolering her.
Der er mange varmekroner at spare ved at have gode energirigtige vinduer. Enkeltlagsglas isolerer meget lidt. Ældre termoruder er bedre, men leverer ikke nær så god isolering som moderne energiruder. Står du med en bolig, hvor dine vinduer er mere end 10-15 år gamle, kan du spare på varmeregningen ved at skifte ruder eller vinduer ud med effektive energiruder.
Se vores video om, hvor du selv kan montere energiruder her og læs mere om fordelene ved energiruder her.
Hos XL-BYG kan du få den nødvendige rådgivning og vejledning til dine isoleringsprojekter og de rette materialer, så du kan spare på din varmeregning, og vi kan hjælpe dig til at vælge den rette løsning.
Ønsker du mere baggrundsviden, kan du også læse vores artikel om energirenovering her.