Når du har lært din gasgrill at kende, kan du begynde at forfine dine “teknikker“. Det gælder naturligvis – og måske først og fremmest – dine evner som grillmester, men det er også vigtigt at du lærer at optimere dit gasforbrug. Især hvis du har fået smag for at grille og måske kaster dig over større menuer, stege eller udvider grillsæsonen til også at omfatte de kolde vintermåneder (som faktisk er yderst velegnede til de lidt tungere grillretter).
En af de store fordele ved en gasgrill, fremfor en klassisk kulgrill, er, at den er hurtig at varme op og lettere at styre temperaturen på. Du kan spare en stor del af din gas, hvis du varmer grillen op til den rette temperatur.
En gasgrill er typisk 10-15 minutter om at nå 250-300 grader. Start aldrig med at grille, før grillen er varmet korrekt op. Regulér derefter temperaturen efter behov, fx kræver langtidsstegning blot 100-150 grader alt efter kødvalg. Stegning af bøffer eller bagning af pizza kræver derimod temperaturer op imod de 250 grader (ja, en pizza kan sagtens tåle max varme, så bunden bliver sprød). Det siger sig selv, at lavere temperaturer ikke kræver så meget gas som høje temperaturer.
Læs altid brugsanvisningen, inden du sætter din gasflaske til grillen. Start altid med at åbne grillens låg og stil gasflasken ved siden af grillen, så den står sikkert og stabilt. Når du monterer gasflasken, skal der være lukket for gastilførslen til grillen, og når du har monteret gasflasken korrekt, kan du åbne for regulatoren og tænde for grillen.
Åbn låget på din grill, inden du åbner for gassen. Gasflasken skal stå ved siden af grillen på et stabilt underlag. Nu kan du åbne for regulatoren og tænde for grillens brænder (eller brændere, hvis du har en stor grill), herefter lukkes låget, så du holder på varmen. Efter 10-15 minutter er grillen klar.
Står du med en steg eller en kylling, som du vil grille, kan du med fordel benytte indirekte varme under grilningen. Grøntsager bliver også yderst lækre med indirekte grilning. Indirekte varme giver en længere grilltid, men behøver ikke så meget varme (og dermed ikke så meget gas).
Når du benytter indirekte varme, skal du starte med at forvarme din grill til den rette temperatur. Herefter åbner du låget og slukker for den midterste brænder, så du kun benytter de yderste. Kødet eller grøntsagerne placerer du over den/de slukkede brændere.
Hos XL-BYG har vi stor erfaring med grill – både gasgrill, klassiske kulgrill og smarte elgrill. Vi kan også rådgive dig om gasflasker og ombytning af gasflasker. Kig forbi os tag en snak med en af vores medarbejdere, og få gode råd om tilberedning, grilltider, vedligehold af grill og se eventuelt vores store udvalg af forskellige grill-modeller.
Læs fx om vedligeholdelse af din grill her.
Du finder også masser af spændende grillopskrifter hos os – se fx vores video om at grill en hel kylling her.