De mest almindelige steder at anlægge et sedumtag er på bygninger med fladt tag eller med lav taghældning. Man ser ofte de grønne tage på blandt andet sommerhuse, garager, skure, hønsehuse eller shelters, men faktisk får mange nye huse, med fladt tag, også lagt et grønt og naturligt sedumtag.
Et sedumtag giver en tagløsning, der både er praktisk og æstetisk, og som falder smukt i ét med naturens omgivelser, da taget næsten bliver en del af haven selv.
Formindsker afløb af regnvand. Sedumtaget kan holde helt op til 45 liter pr. m2
Sedumtaget er godt for biodiversiteten, især insekter og fugle er glade for det grønne tag
Sedumtagets planter renser luften og optager CO2
Sedumtaget isolerer for lyd og temperatur
Et grønt tag er effektiv til at optage regnvand, helt op til 50% optages af planterne og det underliggende drænlag, som planterne vokser i. På den måde aflastes kloakken, og du får nedsat risikoen for, at kloakken løber over. Planterne optager en del af regnvandet selv, mens resten af vandet ledes videre ned i kloakken i et mere jævnt tempo.
Et grønt sedumtag er et godt levested for smådyr, insekter og fugle. Så du kan se et sedumtag som en ekstra del af haven – men som du ikke skal bruge tid på at pleje!
Når du har etableret dit sedumtag, så har du samtidig fået dig en smuk og effektiv isolering – både overfor lyd, men også overfor fugt og temperaturer. Det grønne tag udjævner nemlig både fugt og temperaturudsving.
Hvis du er en habil gør-det-selv person, kan du sagtens selv anlægge et sedumtag. Du skal blot følge den medfølgende manual – og måske få lidt hjælp af familie og venner til at løfte plantemåtterne op på taget. Vi anbefaler dog, at du får en professionel tagdækker til at stå for arbejdet, så er du også sikker på, at du har forsikringerne på plads. Især de underliggende, vandtætte måtter skal være lagt korrekt.
Hos XL-BYG forhandler vi sedumtag fra GrowTek, der har specialiseret sig i gør-det-selv løsninger – både sedummåtter (der kræver underlag) og de yderst praktiske sedumbakker, der lægges direkte på taget. Du finder naturligvis også underlag – fra fx ISOLA– til dit sedumtag hos XL-BYG. ISOLA producerer underlag, der er specielt udviklet til græstag og sedumtag. Spørg vores medarbejdere efter det helt rigtige underlag.
Du kan vælge at købe sedumbakker, hvor stenurtplanterne er plantet i særlige bakker, som kan sættes direkte på taget. Bakkerne forbindes, så regnvandet ledes væk.
Du kan købe færdige plantemåtter fra fx GrowTek, hvor du både får membran, filtdug og planter i ét. Benyt fx et af de specialudviklede underlag fra ISOLA.
Uanset hvilken metode, du benytter så følg den medfølgende brugsanvisning. Du kan også tage en snak med en af medarbejderne i din lokale XL-BYG, så du er sikker på at få et godt og vellykket resultat.
Huse med lav taghældning eller med flade tage er ideelle til et sedumtag, men vær opmærksom på, at et tag med en hældning over de 25 grader ikke er velegnede til et grønt tag. Der er risiko for, at jord og planter begynder at skride ned og tørre ud.
Der er faktisk en alternativ måde at benytte sedum på: Som bunddække i haven. Du ruller ganske enkelt dine sedummåtter ud i haven (på samme måde som rullegræs) og på ingen tid har du et smukt, grønt bunddække – som insekter, sommerfugle og bier vil elske.
Der er naturligvis en række helt centrale spørgsmål, når det drejer sig om sedumtage. Vi har samlet de mest almindelig her, så du hurtigt kan få et overblik:
I princippet ja. Du skal dog være opmærksom på to helt grundlæggende ting: Tagets hældning og tagets (husets mures) bæreevne. Et sedumtag er tungt – helt op til mellem 50 kg og 130 kg pr. kvadratmeter. Få en ingeniør til at lave de nødvendige beregninger, før du går i gang. Husk også at tagets hældning ikke bør overstige 25 grader.
Nej, det kan det ikke. Har du et tag med bølgeeternit, tagpap eller tagfolie kan du anlægge dit sedumtag direkte ovenpå (under forudsætning af at du har styr på tagets hældning og bæreevne). Har dit hus tegl- eller betontegl skal du etablere et nyt lag af plader og tagpap, før du kan anlægge et grønt tag.
Et velanlagt og velplejet sedumtag kan sagtens holde i mange år, helt op til 30 år.
Selve laget af stenurtplanter kræver ikke vedligeholdelse, men du skal regne med, at der er en smule mere arbejde med et sedumtag end et traditionelt tag, når det handler om rensning af dræn og afløb. Selve stenurten er hårdfør og nøjsom, men det er en god idé at bruge gødning en eller to gange om året.
Der findes en række forskellige typer sedumtag, så prisen varierer. Vælger du den mest almindelige løsning med færdige sedumbakker eller sedum som “rullegræs“, så er en tommelfingerregel, at prisen pr. kvadratmeter ligger mellem 300 og 500 kr. Hertil skal du så lægge prisen for tagdækker, hvis ikke du selv kaster dig over projektet.
En sedummåtte består af en række lag, der både gør det muligt for planterne at vokse og som sikrer, at måtterne leder regnvandet væk. Øverst er naturligvis selve vækstlaget af stenurt og græsser (alt efter hvilken type grønt tag, du vælger), herunder er der et jordlag, som planterne vokser i. Under jordlaget ligger en drænplade og en vandtæt membran, der beskytter den underliggende tagplade (tagpap eller tagfolie).
Ja, der kan være lokalplaner eller servitutter, der forbyder grønne tage. Tjek altid før du går i gang.
Går du med tanker om at etablere et sedumtag, så tag en snak med en af vores faguddannede medarbejdere. De ved alt om anlæggelse og vedligeholdelse, og de kan rådgive dig om fordele og ulemper i forhold til lige netop dit hus. Du kan også få hjælp til udregning af helt konkrete priser for et sedumtag, så du får overblik over den investering, du står overfor.
Læs mere her, hvis du vil vide mere om, hvordan du kan klimasikre dit hus og din have.