Der findes et væld af forskellige byggeopgaver, og hver opgave kræver forskellige byggematerialer, værktøj og skruer. Her giver vi dig overblik over dine muligheder og kan forhåbentligt svare dig på, hvilken type skrue, du har brug for til netop dit projekt.
Er du også i tvivl om, hvilket værktøj du skal bruge, kan du hurtigt blive klogere i vores Guide til det rette elværktøj og Guide til håndværktøj.
Når vi snakker om, at det er vigtigt at vælge den rigtige skrue til byggeprojektet, er det selvfølgelig lige så vigtigt, at du også vælger det rigtige bor. Her i videoen præsenteres du for tre forskellige slags: Et klassisk træbor med spids, et murbor med krave og et stålbor. Navnene indikerer, hvilken type væg eller overflade borene kan bruges til.
For dig der har brug for overblik og en simpel vejledning i, hvilke skruer der er bedst til hvilke opgaver, er disse tips fra Casper Kjerumgaard en god hjælp. Følg hans guide til skruer, hør om vigtigheden af det rigtige valg og få en mere glidende byggeproces og et bedre resultat.
Gipsskruer er beregnet til gips. Det siger næsten sig selv, men alligevel er der flere, der forsøger sig med at bruge gipsskruer i andre overflader. Eftersom en gipsskrue er sprød og porøs og hurtigt risikerer at knække, er det dog ret essentielt, at de kun anvendes til gips.
Den klassiske skrue, spånskruen, fås i flere forskellige typer og størrelser, som du kan købe i smarte sortimentsbokse med et varieret udvalg. Spånskruer i forskellige størrelser kan du bruge til mange forskellige byggeopgaver i hjemmet, fra når du skal samle en højseng til børnene, til når du skal montere lister på badeværelset. Spånskruer kan skrues i både murstensvæg og betonvæg, hvor du har boret rawplugs i, og er derfor en meget alsidig skrue.
Spånskruer fås også til udendørs brug. Disse har en særlig belægning, så de ikke ruster, og de giver således rig mulighed for at bygge plantekasser, fuglehuse, eller hvad du drømmer om hjemme hos dig.
Nogle skruer er beregnede til helt specifikke typer byggeopgaver. Eternitskruer eksempelvis er beregnede til eternitplader, så disse er oplagte at vælge, når du fx skal lægge bølgeeternit på dit udhus. Eternitskruen kan du kende på den klassiske krave, som du kan se i videoen.
Beslagskruer har ligeledes mere specifikke formål. De er rigtigt stærke og gode til, når du fx skal lave overdækket terrasse og skal sætte sømvinkler på spærrene.
Skal du i stedet montere ny dør eller nye vinduer? Hertil skal du bruge et karmanker. Karmankret er særligt, fordi det ikke behøver rawplugs for at holde. Du skal blot forbore gennem karmen, og derefter kan du skrue dit karmanker direkte igennem og ind i væggen.
Til fodpaneler, lister og indfatninger i betonvægge er montageskruer helt ideelle. Ligesom med et karmanker skal du blot bore for og dernæst skrue montageskruen direkte ind i væggen.