Bor du alene, er det lidt sværere at spare på elregningen. Køleskab og TV koster jo det samme, uanset hvor mange der bor under samme tag. Men uanset hvor stor eller lille husstanden er, så er der gode penge at spare ved at følge en række simple el-spareråd.
For lige at give et hurtigt overblik over, hvor strømmen egentlig bliver brugt, har vi lavet en praktisk oversigt, der ser således ud:
Der er områder, hvor det er nemmere at spare penge end andre – og med ganske få tilretninger af de daglige vaner, kan elforbruget nedsættes betragteligt. Det er godt for familiebudgettet og godt for CO2-regnskabet!
Belysningen står for 12% af dit elforbrug, og der er nemme penge at spare, hvis du dropper de gamle glødepærer og går over til LED-pærer, der har et markant lavere elforbrug. Husker du at slukke for lyset, når du forlader et rum, er der yderligere nemme penge at spare. Du kan også udnytte dagslyset bedre ved fx at flytte skrivebord eller børnenes legehjørne hen til et vindue.
Det sted i husholdningen, hvor der virkelig bliver brugt meget strøm, er på “underholdning“ – og mange lader deres TV, musikanlæg, computere, printere, spillekonsoller, transformere til lamper osv. stå på standby i døgndrift. Det er selvfølgelig praktisk, men der er penge at spare, hvis du kun tænder for fx TV og spillekonsoller, når de rent faktisk bliver brugt. Især ældre apparater fra før 2012 har et højt standby-forbrug.
Når køleskab og fryser trænger til udskiftning, er det en god idé at kigge efter nye hårde hvidevarer, der er mærket med energiklasse A+++. Vælg også et køleskab og en fryser, der passer til dine behov. Jo større, jo mere strøm kræver den.
Den optimale indstilling for dit køleskab er 5°C, og for fryseren -18°C. En tommelfingerregel er, at dit el-forbrug stiger med 5% for hver grad, du sænker temperaturen i køleskabet, og 3% i fryseren, så sørg for at indstille den korrekt.
Et af de steder, hvor du nemt kan spare rigtig mange el-penge, er ved at minimere brugen af tørretumbleren – som er en af husstandens store energislugere. En tørring kan let løbe op i næsten 10 kr.! Lad så vidt muligt dit tøj tørre udendørs eller i en tørrekælder. Undlad at tørre tøj i stuen eller andre steder i boligen pga. fugt. Husk også, at ældre tumblere bruger væsentlig mere strøm end nye tumblere.
Et af de områder, som de færreste tænker over, når det handler om at spare på elregningen, er cirkulationspumpen. En cirkulationspumpe pumper vand rundt til husets radiatorer døgnet rundt, året rundt. Det betyder, at du med fordel kan slukke for den i årets varme måneder, hvor du alligevel ikke bruger radiatorerne. Husk dog at tænde pumpen en gang om måneden, så den ikke sætter sig fast. Overvej også at skifte din gamle cirkulationspumpe ud med en ny A-pumpe.
Tø maden op i køleskabet. På den måde “sparer du på kulden“ i køleskabet ved at lade dine frosne varer hjælpe med afkølingen.
Indstil emhætten til lavest mulige sug. Ofte er det ikke nødvendigt at benytte max sug til madlavningen.
Fyld altid opvaskemaskinen helt op (og vælg også fx “ECO“-programmet).
Læg låg på dine gryder, når du laver mad.
Det er billigere at bruge elkedel frem for cooker. Kog også kun den mængde vand, du har brug for – og hæld det varme vand i en termokande, så det holder varmen længere.
Brug mikrobølgeovn og brødrister frem for ovn, når du skal lune eller opvarme rester, brød o.l.
Skal du udskifte komfur, så vælg induktionskogeplader eller keramiske kogeplader.
Fyld altid vaskemaskinen op og drop forvasken.
Vask ved lavest mulige temperatur (og vælg fx maskinens “ECO“-program).
Stream direkte på TV’et frem for computeren.
Terrassevarmere og el-ovne er energislugere, så begræns brugen af dem.
Brug sensorer på udendørsbelysning, i garagen og i skuret, så lyset ikke er tændt hele natten.
Hos XL-BYG har vores faguddannede medarbejdere god indsigt i de forskellige måder at spare på elregningen. De kan fx rådgive dig i valg af produkter, der er strømbesparende; de kan vejlede dig i valg af LED-pærer, eller de kan anvise dig, hvordan du benytter en el-spareskinne eller sætter sensorer op.