Uanset om du skal spartle en helt ny væg eller en gammel væg, så er det vigtigt, at du har gjort dit forarbejde grundigt. Søm og skruer skal fjernes, store huller skal håndspartles og løstsiddende puds og gamle tapetrester skal fjernes. Herefter er du klar til at spartle væggen.
Du skal bruge:
Malerulle håndtag 25 cm.
Ergo spartelrulle
Ergo spartel
Rullespartelmasse
Diverse hjælpeværktøj:
Det tager lidt tid at spartle – og så er det ikke altid nemt at undgå at, der kommer spartelmasse på gulvet. Sørg altid for god afdækning i gerne halvanden meter ud på gulvet og brug malertape langs kanter og hjørner.
Den nemmeste og hurtigste måde at spartle en væg på, er ved at rulle spartelmassen på. Det gør du med en særlig spartelrulle, der minder om en almindelig malerrulle, men som bedre holder på spartelmassen, så du kan få den bedste fordeling. Inden du starter, fugter du spartelrullen med vand og fjerner løse tråde. Rullen rystes, så den kun er fugtig. Rullespartelmassen arbejdes godt ind i rullen og herefter påfører du spartelmassen på væggen på samme måde, som når du maler. Sørg for at få et ensartet lag på cirka 2 millimeter. Påfør ikke spartelmasse i et større område, end du kan nå at glitte efter inden tørring.
Står du med en væg af letbeton (porebeton, en meget ujævn væg eller måske en murstensvæg, som du gerne vil gøre helt glat, så er du nødt til at have en ekstra arbejdsgang, før du kan tage hul på Trin 2.
Rengør din væg med en blød kost eller en støvsuger, så den er fri for støv og pudserester. Påfør grovspartelmassen med en bredspartel på 25-30 centimeter og træk den ud over væggen, så du udjævner huller, skævheder og kanter. Lad grovpartlen tørre i 8-10 timer (alt afhængig af tykkelsen), slib eller skrab små ujævnheder af med din spartel. Du er nu klar til at gå i gang med Trin 2.
Du skal nu i gang med at gøre dit spartelarbejde flot og jævnt. når rullespartlen er rullet på væggen, efterlader den en rustik overflade. Den udglatter du med en bred spartel. Det er her du skal benytte en såkaldt ERGO spartel, fordi den er designet, så du kan bruge begge hænder. Det giver en større kontrol, når du trækker din spartel hen over den våde spartelmasse. Brug lange, rolige bevægelser fra loft til gulv og fra gulv til loft. Hold din spartel plant med væggen, så får du den glatteste finish, og du minimerer dit afsluttende slibearbejde. Med en japanspartel retter du spartelmassen til i hjørner, ved stikkontakter og fodlister.
Lad spartelmassen tørre i 8-10 timer inden du går i gang med slibningen. Hele væggen slibes let med store rolige bevægelser med sandpapir (korn 120 - 180) og slibeklods. Det støver, så husk støvmaske.
Tjek din væg en sidste gang for småfejl og små ujævnheder (f.eks. kan der opstå små lufthuller under spartlingen). Brug lidt spartelmasse og din japanspartel til en sidste udbedring. Eventuel ny spartel skal tørre og slibes efter. Nu er din væg færdigspartlet!
Du skal bruge:
Diverse hjælpeværktøj:
Afdækningen fra dit spartelarbejde bør du udskifte efter du har rengjort din væg. (hvis du skal sætte filt op på en væg, der allerede er klar, så skal du naturligvis bruge afdækning og malertape langs paneler, kanter og i hjørner). rengør din nyslebne væg med en blød kost eller brug en støvsuger. Herefter påfører du grunder med en glathåret rulle. Grunderen sikrer at vævlimen vævlimen tørrer ensartet op.
Når grunderen er tør, kan du starte opsætningen af filt. Den valgte filt skæres i baner, der er lidt længere end væggens højde. En for-grundet filt er nemmest at arbejde med. Tilskær nogle baner, så du har dem klar, når du begynder at sætte op.
Påfør vævlimen på væggen i et ensartet lag med en almindelig malerrulle. Brug en pensel til at påføre lim langs paneler og kanter. På før ikke mere lim end til 2 baner filt.
Med vævskraberen glatter du filtet ind imod væggen og vævlimen, så der er god kontakt. Sørg for, at banen sidder lige! Og sørg for, at der er overskud af filt i enderne (ved loft og gulv og ved kanter), så filten kan skæres til med hobbykniven. Næste bane sættes op og lægges et par centimeter ind over den tilstødende filtkant, inden den glattes på plads med vævskraberen. Skær med hobbykniven ned i midten af overlægget (altså skær gennem de to lag filt). Fjern afskæringerne og løft ganske let op i de to baner, så du kan påføre ekstra lim i overgangen. Brug din pensel. Filtkanterne lægges på plads og glattes med vævskraberen. På den måde bliver alle overgange usynlige. Limrester fjernes med en fugtig klud, mens limen er våd.
Når filten er tør, er du klar til at male!