XL-BYG logo

Guide

Støttemuren holder på jorden

En støttemur lavet af Danblok er en fremragende løsning. Den er let at sætte op og yderst holdbar. Se hvordan du opsætter den smarte støttemur i vores trin for trin vejledning.

En støttemur kan være ideel, hvis der er store niveauforskelle i haven. Her vil en støttemur sikre mod jordskred og give dig mulighed for at lave bede og græsplæne, der er helt vandrette. Anvend gerne den effektive Danblok, hvis du selv ønsker at opsætte din støttemur, da denne forenkler opgaven. Danblok har således en "indbygget" hældning på 10 grader, så det er nemt at bygge din støttemure uden at skulle tænke på, om hældningen er korrekt og regelmæssig.

OBS: Du kan selv bygge en støttemur i op til 1,5 meters højde med 10 graders hældning. Har du behov for større højde eller øget hældning, er det en opgave for en professionel anlægsgartner.

En støttemur kan enten bygges op, så blokkene stødes sammen med en lille fuge...


…Eller blokkene kan sættes med større indbyrdes afstand, så der kan vokse planter i åbningerne. Det giver en støttemur, der nærmest falder i ét med naturen. Vælg den metode, der passer bedst til din haves indretning.

Sådan bygger du støttemuren

Den smarte støttemur bygget på Danblok har både indbygget hældning, og så er den forsynet med en "knast", der automatisk låser de enkelte blokke/rækker sammen. Når du har lagt den første række til din støttemur præcist, er det en smal sag at bygge videre, netop på grund af låseknasten.

Trin 1 - Placeres på fast bund

Du skal først og fremmest sørge for, at din støttemur sættes på fast bund. Det vil i praksis sige 90 cm dybde. Renden til en støttemur skal efter udgravning fyldes op med stabilgrus, som skal stampes for hver 25-30 cm grus med en motoriseret stamper, en såkaldt jordloppe, der evt. kan lejes til formålet. Fyld op til cirka 20 cm under støttemurens niveau.

Trin 2 - Jordfugtig beton lægges

Oven på det komprimerede og let afrettede gruslag skal du nu lægge et lag jordfugtig beton, som skal danne basis for det første lag blokke i din støttemur. Betonlaget skal være cirka 20 cm højt og 50 cm bredt.

Trin 3 - Det første lag er vigtigt

Det første lag blokke er utrolig vigtig for hele støttemurens udformning. Derfor skal du spænde en snor ud, der skal flugte med den første række blokke og med denne rækkes forkant. Husk at en støttemur skal begynde cirka 3 cm under niveau (flisebelægning eller græsplæne).

Trin 4 - Kontroller grundigt

Brug skaftet på mukkerten når du skal banke den første blok på plads og ned i betonlaget. I den første række skal du tjekke omhyggeligt for hver blok, at den dels er helt vandret og at forkanten af blokken flugter 100 % med snoren.

Trin 5 - Lav fugeafstand

Der skal være en fugeafstand på 3-5 mm mellem blokkene i den første række. Når hele rækken er sat i den fugtige beton, er der pause i arbejdet, til betonen er hærdet. Det varer typisk 2-3 dage. Først da kan du gå videre og bygge resten af din støttemur op, idet du forskyder næste række blokke, så de lapper halvt ind over hinanden.

Trin 6 - Resten lægges

Når beton er gennemhærdet kan du fortsætte, og har du været nøjagtig med den første række, er resten af arbejdet både hurtigt og overkommeligt. Blokkene er forsynet med låseknasten, så blokkene kun kan placeres på den rigtige måde. Du får således en færdig støttemur uden alt for meget arbejde med vaterpasset.

Trin 7 - Tjek for ujævnheder

Hvis der er små ujævnheder, kan du med fordel jævne disse ud med små stykker murpap, som lægges mellem blokkene i de enkelte rækker. Tjek hyppigt ved hjælp af snoren, at rækkerne flugter, som de skal.

Trin 8 - Husk at fylde op med sand

Efterhånden som arbejdet skrider frem, skal du fylde op med sand eller grus bag ved din støttemur, hver gang du har lagt to rækker. Der skal være plads til et lag på minimum 10 cm tykkelse/dybde, som kan virke som dræn og lede vand væk. Hvis der er et areal bag/ovenfor muren, der leder vand ned mod din støttemur, kan det være nødvendigt at lægge dræn ned på bagsiden af støttemuren over den første/nederste række blokke for at undgå, at din støttemur belastes af tung, våd jord.

Trin 9 - Stamp let

Lav en brolæggerjomfru af en stolpe og stamp let for hver 20 cm, du fylder op med. Sandet skal kunne lede (regn)vand væk, og det skal derfor ikke komprimeres for meget. Slut af med jord/muld de sidste 20 cm i toppen.

Trin 10 - Biler skal holde afstand

Hvis der er tung trafik på jorden bagved din støttemur, skal biler holde en afstand på en meter til selve støttemuren.

ANDRE HAR OGSÅ LÆST

ANDRE HAR OGSÅ SET