Videoguide
Guide: Træbeskyttelse af udendørs facader
Vælg den rigtige træbeskyttelse og følg den rette arbejdsgang, så sikrer du det bedste og mest holdbare resultat, når du skal træbeskytte dine træfacader. Få gode råd i filmen her.
Videoguide
Vælg den rigtige træbeskyttelse og følg den rette arbejdsgang, så sikrer du det bedste og mest holdbare resultat, når du skal træbeskytte dine træfacader. Få gode råd i filmen her.
Træværk er et simpelt og holdbart materiale at bruge til hegn, carport, huse og lignende. Det kræver dog lidt vedligeholdelse, hvis træværket skal holde sig flot og solid i mange år.
Her får du en vejledning i god vedligeholdelse af træfacaden - lige fra reparation af skader til påføring af grunder og træbeskyttelse.
Vær først og fremmest opmærksom på, at det er bedst, hvis carporten, facaden eller hegnet er konstrueret, så der ikke er områder, hvor vandet kan samle sig og opfugte træet - Vandet skal kunne løbe af og væk. Det betyder blandt andet, at vandrette flader skal have et fald, så vandet kan løbe væk. Et eksempel kan være stolpe-ender.
Gennemgå træværket omhyggeligt. Er der områder med råddent træværk, skal det udskiftes.
Hvis der er gammel, løstsiddende træbeskyttelse, skal det skrabes af med en skarp skraber. Sørg for at være grundig - indtil du når en frisk, bæredygtig bund af rent træ.
Træoverfladen slibes med slibepapir.
I stedet for slibepapir kan du bruge en højtryksrenser til rengøring af træoverfladen. Pas dog på med højtryksrenseren. Hold en passende afstand. Kommer du for tæt på, risikere du at flå overfladen i stykker med den kraftige vandstråle.
Løst materiale og harpiksudsvedninger omkring knaster skrabes væk – så den nye træbeskyttelse kan hæfte ordentligt.
Når du har skrabet i bund, aftørres knaster og/eller harpiksudsvedninger med en klud fugtet med husholdningssprit eller knastelak.
Skimmel og alger behandles med Fjern Belægninger.
Det kan være en god ide at behandle hele facaden - også selv om træværket er nyt. Alger og skimmel kan være vanskelige at se, og behandlingen er også med til mindske algeangreb fremover.
Nu er det tid til den sidste del af den vigtige forbehandling: Vask overfladen med Trævask, som fjerner almindeligt støv og snavs.
Bare pletter grundes med GORI 11 eller GORI 22 mod råd og svamp.
Vær sikker på, at overfladen er helt tør, inden du går videre med opgaven.
Brug en fugtmåler og tjek, at træets fugtindhold er på maksimalt 18 %. Vær opmærksom på, at fugtigheden max må være 15 % i vinduer og døre.
Du får det bedste og mest holdbare resultat, hvis temperaturen er over 5 grader - både mens du arbejder, og indtil træbeskyttelsen er helt tør.
Til nyt træ kan du med fordel vælge en acrylbaseret træbeskyttelse. Den har en lang holdbarhed, er slidstærk og beskytter godt mod solens nedbrydende stråler.
Til tidligere behandlet træværk skal du bruge enten en ren oliebaseret træbeskyttelse - eller en acrylbaseret, der indeholder olie.
En ren oliebaseret træbeskyttelse har en rigtig god indtrængningsevne.
Træbeskyttelse der er acrylbaseret OG indeholder olie, kombinerer fordelene ved to forskellige typer træbeskyttelse: acrylen lægger sig i overfladen og beskytter mod sollys, men olien i produktet trænger godt ind. Derfor er denne type specielt velegnet til ældre træværk.
Træbeskyttelse findes i transparent og dækkende udgaver og begge typer kan tones i et utal af farver.
Nu er turen så endelig kommet til at påføre træbeskyttelsen. Du kan med fordel bruge to pensler - en stor til selve fladerne og en lille, der bedre kommer ind i kroge og hjørner.
Du kan også vælge at bruge en malerrulle og du kan sprøjte træbeskyttelsen på. Sørg for aldrig at male i direkte sollys.
Du skal behandle med to til tre gange træbeskyttelse, hvis du vil have et både ensartet og holdbart resultat.
Dog skal særligt udsatte steder som f.eks. endetræ have et ekstra lag træbeskyttelse.
Hvis du har sørget for omhyggelig afrensning og valgt den rigtige træbeskyttelse, kan du glæde dig over et flot og holdbart resultat i mange år fremover.
Når du skal vælge træbeskyttelse, er der en gammelkendt tommelfingerregel: Jo mere pigment der er i produktet, desto bedre er træet beskyttet! Det betyder - i de fleste tilfælde - at den farveløse træbeskyttelse ikke er nogen god ide! Dog er det fint med farveløse midler til "selvimprægnerende" træsorter som f.eks. lærk og ceder.
Valget mellem vand- og oliebaseret grunder er ofte et spørgsmål om temperament. Dog bør du holde dig til samme type på samme træværk - eller med andre ord, er du først startet med en oliebaseret grunder, skal du forsætte med en oliebaseret træbeskyttelse og omvendt!
Træbeskyttelse er et tørt stof, der kræver væske for at binde og trænge ind i træværket. Derfor er træbeskyttelsen blandet op med enten vand (akryl) eller terpentin (alkyd), der fungerer som "transportmiddel" ved at fugte og fragte beskyttelsen ind i træet. De vandige træbeskyttelser kan være baseret på både akryl og alkyd, mens beskyttelse baseret på terpentin altid er alkydbaseret.
Træbeskyttelse baseret på vand er mindst lige så god og holdbar som beskyttelse baseret på terpentin, men forskellen er, at den vandbaserede er minde miljøbelastende. Den lugter ikke og værktøjet kan rengøres under vandhanen. Træbeskyttelse baseret på terpentin kan tørre ved næsten alle temperaturforhold over frysepunktet, mens den vandbaserede er længere om at tørre i fugtigt vejr og kræver mere varme.
Du kan i dag få træbeskyttelse i mere end 2000 nuancer, og du kan uden problemer skifte fra den ene farve til den anden. Hvis du vil have farve på træværket, skal du bruge RUM eller Gori. Skal træet stå "naturligt", vælger du en laserende (gennemsigtig) træbeskyttelse.
Nyt, ubehandlet træværk må ikke stå for længe uden behandling. Nedbrydningen af træet starter nemlig allerede den første dag, træet er udendørs.
Det er vigtigt at vaske træværket, inden du går i gang med at grunde eller behandle med træbeskyttelse. Det gælder både ældre træværk, der allerede er behandlet og det gælder også helt nyt træværk. Her kan der nemlig også sidde løse træfibre og snavs, som ikke umiddelbart er synligt med det blotte øje. Hvis du smører træbeskyttelse på oven på dette lag, får du en dårlig vedhæftning, og du risikerer, at den nye træbeskyttelse skaller af.
De senere års milde vintre gør at mikroorganismer i luften kan overleve og blive til flere end nogensinde. Disse mikroorganismer kan udvikle sig til alge- og skimmelangreb på udendørs overflader. Det er ikke usædvanligt, at der opstår alge- og skimmelvækst på relativt nymalede træoverflader, og også på andre typer overflader som fx fliser, plastiktagrender, tagsten med mere. Hvis der er opstået alge- og skimmelvækst på en allerede behandlet overflade, er det vigtigt, at desinficere så hurtigt som muligt med et skimmelhindrende produkt som fx GORI Fjern Belægninger Koncentreret eller GORI Fjern Belægninger Extra, idet væksten ellers vil formere sig.
Husk at angrebene ikke nødvendigvis er synlige med det blotte øje, så derfor er det vigtigt at desinficere træværket inden grunding og træbeskyttelse. Ellers vil skimmel og alger relativt hurtigt vokse gennem laget af maling og vise sig som små sorte prikker på den malede overflade.Hvad er forskellen på transparent og dækkende træbeskyttelse?
Træets struktur og årer ses tydeligt, hvis du bruger transparent træbeskyttelse. Bruger du derimod en dækkende træbeskyttelse, får du en ensartet malet overflade, men hvor strukturen stadig kan ses.
Generelt har dækkede nuancer en bedre holdbarhed end transparente. Det skyldes, at dækkende nuancer har et højere pigmentindhold og dermed beskytter træværket bedre mod sol og andre vejrforhold.
Du får optimale forhold, når temperaturen er mellem 10 og 25°C og luftfugtigheden er under 80%. Mål evt. med en fugtmåler: Udendørs træværk må max indeholde 18% fugt - vinduer og døre max 15%.
Mal ikke i direkte sol, fordi grunder og/eller træbeskyttelse så vil tørre for hurtigt, og resultatet vil blive stribet eller struktureret, og direkte sol gør det også vanskeligere for træbeskyttelsen at trænge ordentligt ind i overfladen.
De hårde (ædel)træsorter behandles på en lidt anden måde, idet fx mahogni, teak, merbau, nyatoh ofte har et meget højt naturligt olieindhold, - og derved til en vis grad er "selvimprægnerende". Derfor skal ædeltræsorterne ikke grundes mod råd og svamp. Der findes forskellige GORI ædeltræsolier specifikt til fx mahogni, teak, merbau, nyatoh, til cedertræ samt til lærketræ. Disse typer træbeskyttelse er transparente og fremhæver træets årer, nuance og glød.