Før du går i gang med skovl eller spade, skal du tænke lidt på placeringen. For at få mest glæde af livet i og omkring havebassinet, skal det ligge, så du kan se det fra huset og terrassen. Vil du have planter og fisk til at trives, skal det også ligge et sted, hvor solen skinner mindst seks timer om dagen (skab evt. skygge med høje sivplanter).
Vand i haven skal også helst holdes lidt væk fra træer og buske for at undgå nedfald af blade. Derudover er det bedst når vand i haven ligger i læ for nord-nordvestenvinden. Det er også vigtigt, at tage stilling til, om du ønsker vand i haven for at holde fisk og planter, da dette har betydning for bassinets dybde.
Plastfolie (vælg en af de mindre miljøbelastende folier med mange års holdbarhed mod forrådnelse). Tilbehør og miljø: Planter, fisk, pyntefigurer, springvand m.m. afhængigt af behov.
Når du bruger bassinfolie til at få vand i haven, tilpasser folien sig hullet. Grav bassinet ud i terrasser, så det får flere dybder – dette af hensyn til fisk og især planter, der trives bedst i dybder fra 10 til 14 cm.

Brug en lægte og et vaterpas for at sikre, at bassinkanten er vandret, når du har gravet ud. Inden bassinfolien lægges i, skal bassinets bund fores med et fint lag sand eller Pindstrup spagnum, for at beskytte foliens underside, når vandet hældes i. Inden bassinet fyldes op, rettes folien ud. Fyld først lidt vand i bunden, træd folien til i bunden, ved terrasser og kanter. Læg evt. nogle rundede sten i bunden.

Når folien er lagt på plads, kan bassinet fyldes op.

Når bassinet er fyldt op, kan bassinkanten færdiggøres. Skær den overflødige folie af, så der bevares en overlapningskant på min. 15 cm. Herpå lægges pyntesten, græs eller små fliser.

I havebassinet har du fornøjelse af planter, der normalt ikke kan gro i haven. Også blomster, der trives med fugt har gode betingelser langs "bredden". Subtropiske vandplanter kan også vokse i dammen, hvis blot de får lov at overvintre inden døre. Der plantes i plantekurve, som kan fås i forskellige størrelser. Kurvene gør det lettere at udskifte planterne og tage dem op til deling og afpudsning.
Der findes både rodslående og fritflydende vandplanter, men da de kræver forskellig dybde, bør du forhøre dig på planteskolen før du beslutter dig for blomsterpragten. På planteskolen får du også en detaljeret beskrivelse af udplantning og pasning.

Der stilles særlige krav til både bassin og haveejer, hvis der skal leve fisk i bassinet. Skal fiskene overvintre i bassinet, skal det have frostfri dybde, dvs. mindst 90 cm. Fisk trives bedst i flok og sammen med planter, der sørger for ilt i vandet. Koldtvandsfisk som guldfisk og coikarper har bedst chance for at overleve i haven, men antallet af fisk og størrelsen på samme afhænger af bassinstørrelse.
Har fiskene overvintret i stuen, kan de ikke tåle at komme ud, før vandet er min. 10 C. Start med at lægge fiskene i en pose og væn dem gradvis til det kolde vand, så de ikke får kuldechok. Pas også på med at give fiskene for meget foder, da vandet ellers rådner – og fiskene dør.
En pumpe med springvand har to funktioner: Dels ser det flot ud, dels sørger pumpen for at ilte vandet, hvilket er en fordel, hvis der er fisk og planter i vandet. Det ideelle er at lade vandet løbe igennem én til to gange pr. time. Hvis bassinet rummer 1000 l, kræver det, at pumpen har en kapacitet på 1500 l i timen. Husk også at tænke på hvilken slags springvand, du vil have i bassinet, da det også har indflydelse på pumpens størrelse.

Om vinteren går søen i hi, og selvom der ikke er liv i søen, er det vigtigt at lave hul i isen, så gas og kultveilte fra bunden kan slippe ud.
Er der fisk i havebassinet, kan du sammenligne dette med et udendørs akvarium. Det vil sige, at det skal passes lidt, og at du skal tænke over, hvad du sætter ud. Fisk, der fodres, tilfører vandet næring gennem afføringen, og den næring kan kun omsættes, hvis der er planter til at optage den. Hvis ikke, gror bassinet til med alger. Trådalger er planter, der er gode til at optage næring.
Bruger du lidt tid på at rengøre og vedligeholde, kan det snildt holde de næste ti år. Det er f.eks. en god idé at skifte vandet sidst på sæsonen, rense folien for evt. alger eller reparere den, hvis det er nødvendigt.
Det er også vigtigt at passe livet i søen og sørge for, at fisk og planter trives. Tilsæt f.eks. vandet et algemiddel, der hæmmer algevækster, og kom fiskemedicin i vandet, så fiskene undgår sygdomme. Du kan også luge ud i alger og planter en gang imellem, disse kan herefter kastes på kompostbunken.