Artikel
Vedligeholdelse af grillen
Vedligeholdelse af grillen er vigtig, hvis du vil have din grill i mange år. Det behøver ikke være svært og tidskrævende - læs med og få tips til vedligeholdelse.
Artikel
Vedligeholdelse af grillen er vigtig, hvis du vil have din grill i mange år. Det behøver ikke være svært og tidskrævende - læs med og få tips til vedligeholdelse.
Det sjove ved din grill er maden, smagen, gæsterne og alle oplevelserne omkring den. Du kommer dog ikke helt uden om en smule vedligeholdelse af din grill, hvis du gerne vil holde den pæn og funktionel i mange år. Følger du nedenstående gode råd, er du godt på vej mod en langtidsholdbar grill.
Du kan se vores store udvalg af forskellige grill og tilbehør her
Brug syrefri olie til rengøring omkring skruer og samlinger
Kontrollér at gastilslutningen er forsvarligt spændt
Lav en lækagetest
Beskyt rustfri ståloverflader med stålpleje og en blød, tør klud
Rens grillristen for overskydende produktionsolie i varmt sæbevand og tør af
Smør risten ind i madolie
Brænd risten ren ved 200°, inden du lægger maden på
(10 min. for rustfri stålriste og 1 time for støbejernsriste)
Rengøring og vedligeholdelse af din grill behøver hverken at være tidskrævende eller besværlig. Tricket til effektiv rengøring er at rengøre grillristen, mens den endnu er varm. Der kan du nemt og hurtigt børste fedt og sodrester af med en grillbørste, mens det tager længere tid, hvis du venter til grillen er blevet kold. Det er vigtigt, at du ikke bruger stålbørsten fra din værkstøjskasse, men i stedet køber en grillbørste, som er beregnet til den type grillrist, du har. For at få maden til at slippe lettere og for at forebygge rust, er det vigtigt at smøre grillen med en smagsneutral madolie både før og efter brug. Dryp olien på et stykke køkkenrulle og fordel den i et tyndt lag ud over risten.
Til den lidt grundigere rengøring af risten, findes en grillrist-rens på spray, som kan bruges til både rustfri stål- og støbejernsriste. Den sprayes på og virker i et minuts tid, hvorefter der børstes efter med grillbørsten. Husk at en grill ikke behøver være klinisk ren. Den gode grillsmag kommer af gentagen brug, og du skal ikke være bange for, at resterne fra sidste grillning bliver uhygiejniske. Grillen kommer op på så høje varmegrader, at eventuelle bakterier brænder af hver gang. Hvis der opstår sorte flager på indersiden af låget på din grill, er det sjældent malingen, der skaller af, men derimod aflejringer af sod og stegefedt. Det kan fjernes med knofedt, varmt vand og opvaskemiddel.
En kuglegrill kræver ikke meget udvendig vedligeholdelse, hvis den står under et betræk og/eller på en overdækket terrasse. Du kan dog rengøre den med en opvredet klud med sæbevand og polere efter med en tør klud – så bliver den ved med at se ud som ny.
Det ovenstående gælder for både kul, gas og elgrill. Der er et par finesser mere til rengøringen af en gasgrill, som dog stadig er meget overkommelig. Afhængigt af modellen, sidder der enten løse eller fastmonterede ”flavorizer bars” under risten på en gasgrill. Du behøver ikke rense dem mellem hver brug, men det er en god idé at rense dem grundigt 1-2 gange om året. Det gøres ved at skrue helt op for alle brændere uden noget på grillen. Derefter lader du grillen blive kold igen og børster af med en grillbørste. Hvis du synes, de trænger til en lettere rengøring ind imellem, kan du lægge dem i blød i sæbevand, vaske dem af med en svamp og tørre med et viskestykke, inden de lægges i grillen igen.
På en gasgrill skal du også huske at tjekke gasslange og tilslutning jævnligt for revner og lækager. Opdager du den mindste revne i slangen, skal den udskiftes. Et godt tip til at tjekke slangen, er at smøre et lille stykke ad gangen med sæbevand. Hvis der opstår bobler herved, er slangen utæt og skal udskiftes. Det samme trick kan bruges ved gasfordeleren – også kaldet manifold – som sidder i den ene ende af slangen og fordeler gassen i grillen. Enten kan du tænde for gassen, åbne låget og lugte dig frem – eller du kan smøre sæbevand omkring tilslutningen og observere, om der dannes bobler. I så fald skal manifolden udskiftes.
Har din gasgrill låg eller skabsfronter i rustfrit stål, kan du pleje dem med et stålrenseprodukt, så du undgår flyverust – måske har du et middel til brug i køkkenet i forvejen? Ellers findes der også et særligt stålplejeprodukt til udendørs brug. Husk, det er vigtigt at bruge en blød klud og at føre den i stålets retning, så du ikke kommer til at lave ridser i stålet.
Emaljerede overflader kan vaskes af i varmt sæbevand.
Et sidste tip til at forlænge din grills levetid mest muligt er helt simpelt at dække den med et betræk, når du ikke bruger den. Monter grillbetrækket, når grillen er kold, og du kan ubekymret lade den stå fremme til næste gang, du skal grille.
Når du først er inde i rutinerne, bliver rengøring og vedligeholdelse en naturlig del af din hverdag med grillen. Og husk på, at du jo slipper for at rense ovn, komfur, stegepande, gryder og så videre, når du laver al din mad på grillen. Husk også, at din grill kun bliver bedre med tiden – og der er ingen grund til at holde den pinligt ren.