Er du i gang med ombygning eller renovering af huset? Trænger den gamle facade efterhånden til et ansigtsløft? Eller vil du beklæde redskabsskuret i haven? Uanset opgaven kan du finde inspiration til flot og stærk facadebeklædning og -maling her på siden. I din lokale XL-BYG kan du opleve de forskellige løsninger på helt tæt hold, få vareprøver og brochurer med hjem og på den måde komme et skridt nærmere, hvad du skal vælge til din facade og endegavl.
En velholdt facade gør ikke alene huset smukkere. Den forlænger også levetiden betragteligt. Men hvordan ved du, om du vælger de rette materialer – og hvordan opnår du det udtryk, du ønsker? Få overblikket her.
Hos din lokale XL-BYG kan du altid få en snak med en faguddannet medarbejder, der kender produkterne, og som ved, hvad det vil sige at vedligeholde et hus. Han kan rådgive dig personligt om gør-det-selv-projekter eller hvilke opgaver, du med fordel kan overveje at hente en håndværker ind til.
I vores forretninger finder du også en specialiseret malerafdeling, der kan rådgive om den rette maling til facaden og træbeskyttelsen.
Vores fornemste opgave er at inspirere og vejlede. Derfor er du altid mere end velkommen i din lokale XL-BYG til at se og mærke produkterne. Spørg efter en vareprøve, du kan tage med hjem, så du bedre kan få en fornemmelse af, hvilken facadebeklædning eller facademaling, der passer til dit hus.
Træbeklædning (klinkbeklædning eller profilbeklædning) giver et varmt og flot udtryk, og det organiske står flot op imod fx mursten og malede facader. Og med en omgang træbeskyttelse og -maling i den rette farve kan du give huset yderligere personlig stil.
Udvalget af træmaling og træbeskyttelse i stærk kvalitet er heldigvis stort, så du har gode betingelser for ikke alene at holde træet sundt, men også smukt i mange år.
På billedet: Træbeklædning af sorten Cumaru fra Global Timber
Effekten af fx at male sternbrædderne hele vejen rundt eller give vinduerne en omgang er langt større end indsatsen. Uanset om du fastholder den eksisterende farve eller prøver en ny. Den farve, du vælger til træværket, kan også med fordel bruges til at skabe harmoni mellem husets forskellige elementer. Tænk fx i at give skuret, carporten og plankeværket den samme farve.
Omvendt kan det også være flot at holde vinduesrammer og sternbrædder i én farve, mens du vælger en kontrastfarve til sålbænke og andet træværk som fx gavltrekanten for at opnå en fængende dynamik.
Hos XL-BYG finder du et stort udvalg i træmaling, olier og træbeskyttelse fra GORI og RUM i et utal af farver. Se vores video om træbeskyttelse og kom godt fra start.
I dag findes smarte facadeløsninger, der kombinerer det bedste fra to verdener med et design, der ligner træstruktur, og som kræver mindre vedligeholdelse. Vi tænker på fibercement, som fås både som plader, planker og brædder. Fibercement kendes også som Hardieplank, Cedral (tidligere Ivarplank) eller eternit og er fremstillet af cement, kalk, vand og fibre, der sikrer fleksibilitet og holdbarhed. Et utroligt vejrbestandigt og let materiale, som kan bruges som beklædning på samme måde som træ.
Facadeplader i fibercement kan med fordel for æstetikken benyttes sammen med andre materialer som fx pudsede mure og murstensvægge. Kontrasten mellem en pudset mur og en facadeplade i farvet fibercement kan være virkelig virkningsfuld.
Og benytter du samme type plade overalt – på gavltrekanter, sternbrædder, redskabsskuret, carporten osv. – får du skabt et gennemgående, roligt udtryk, der giver dit hus karakter.
Swisspearl og James Hardie tilbyder en lang række facadeløsninger i fibercement i et flot og stramt look, som nemt kan tilpasses og monteres på stort set alle overflader. Vælg mellem forskellige strukturer og et utal af farver, brug samme produkt på tværs af overflader og skab flot harmoni.
Drømmer du om at bygge til? Overvej da, om ikke tilbygningen skal have en let ydervæg beklædt med facade i fibercement. Det kan især være en god løsning, hvis det er svært at lave en tilbygning, som ligner det eksisterende hus.
Hovedparten af danskernes huse er lavet af mursten, der er som skabt til det danske vejr. Et velopført murstenshus kræver sjældent vedligeholdelse, for mursten er stort set uforgængelige.
Vil du alligevel gerne give muren et løft, kan du med fordel kigge på fugerne. Det er en forholdsvis nem genvej til betydelig forandring. Fugerne har nemlig langt større betydning for det samlede udtryk, end man umiddelbart skulle tro.
Fugemørtel fås i forskellige farver, lyse og mørke, så du frit kan vælge, hvor lys du vil have muren til at fremstå, hvor megen kontrast mellem sten og fuge, du ønsker, og dermed også hvor meget stenene skal træde frem i facaden.
Og det er heldigvis ikke kompliceret at omfuge. De gamle fuger skal kradses ud, og der skal lægges ny mørtel ind. Det giver et flot resultat, der er arbejdet værd - næsten som var huset nybygget!
Vi har også lavet en lille video, der viser, hvordan du selv kan reparere revner i murstensmuren.
Facademaling og murmaling findes i et væld af farver og fås både i cementpulverform fra Skalflex eller Saint Gobain Weber og færdigblandede som fx Dyrups Facademaling. Uanset hvilken malingtype, du foretrækker, kan du finde en nuance, der matcher tag, vinduer og døre og således skabe ro og harmoni på tværs af huselementer.
Find inspiration til husets farver i denne video, oplev mulighederne med cementmaling, og hvordan det kan forny facaden.
Alene det at opfriske soklen giver et skarpt og flot førstehåndsindtryk af dit hus. Her kan du med fordel tænke i en kontrastfarve til husets grundfarve, en mørkere nuance eller en farve, der matcher husets vinduer og døre.
En anden flot og effektiv løsning på et træt murværk er vandskuring. Det giver en elegant overfladestruktur, hvor murstenene lige netop er synlige uden at træde frem. Se her, hvordan du vandskurer.
Guide
Fremtidens "brædder" kræver minimal vedligeholdelse
Det ligner træ til forveksling, det bearbejdes som træ, men her holder ligheden også op. HardiePlank er brædder fremstillet af fibercement, og brædderne er stort set uforgængelige.
Guide
Facadeisolering
Du kan spare en stor del af varmeregningen. Trænger huset samtidig til en renovering af facaden, bør du overveje at vælge at isolere huset på den udvendige side. Der er flere fordele ved udvendig isolering: Typiske kuldebroer dækkes af isolering, intet tab af indvendigt boligareal, minimale indendørs gener og samtidig får huset en flot, moderniseret facade.
Info
Facader Temabrochure
Det danske vejr sætter store krav til husenes facader - det ved du alt om som professionel. Men er du opdateret på forskellige materialer og facadeløsninger, der er på markedet? I vores katalog kan du få dig et godt overblik over nogle af de mest benyttede og gennemprøvede facadeløsninger fra en række af de førende producenter.
Artikel
En malet facade holder i mange år
Det er næsten som at stå med et helt nyt hus, når facaden er nymalet. Og arbejdet med at male er i virkeligheden ikke så stort og uoverskueligt, som det umiddelbart kan se ud til. Få råd og vejledning til projektet her.
Artikel
Rockpanel tilbyder Cradle to Cradle-certificeret facadebeklædning
Rockpanels to populære produkter, Rockpanel Colours og Rockpanel Natural, er blevet Cradle to Cradle Certificeret® på sølvniveau. Det bekræfter, at produkterne er sikre, mere bæredygtige og understøtter en cirkulær produktlivscyklus, der bidrager til en mere bæredygtig fremtid.
Artikel
Husk ventilation bag facadebeklædningen og få en sundere bolig
Facadebeklædning monteres typisk uden på en bærende væg og er ofte af træ eller plader af fibercement. Men ikke alle kender til vigtigheden af at sikre en ordentlig ventilation bag facadebeklædningen. Vi har derfor lavet et hurtigt overblik over, hvad du skal være opmærksom på ved montering af facadeplader og -planker, så du får et sundt og stærkt resultat, der holder i mange år.