XL-BYG logo

Artikel

Derfor skal du have aftalen på skrift

Som professionel håndværker ved du, at du skal aflevere dine opgaver i overensstemmelse med både den gældende lovgivning og god håndværksmæssig skik. Men det er ikke altid nok til at sikre såvel dig som din kunde juridisk. En skriftlig kontrakt kan derimod give tryghed.

Tillid er godt – dokumentation er bedre

Et godt samarbejde med kunden bygger på tillid. Men det er altid en god idé at indgå en skriftlig aftale, når du indleder en opgave. Det giver tryghed og klarhed, hvis der mod forventning skulle opstå misforståelser og uenighed undervejs i byggeriet eller efter byggeriets afslutning. Hvis I kun har mundtlige aftaler, kan der opstå uklarhed om fx materialer, og hvad kunden forventer, at du rent faktisk skal udføre.

Inddrag evt. andre aktører i aftalen

Er der vigtige leverandører eller underentreprenører involveret i en opgave, du indgår i eller har ansvaret for? Så sørg for, at de aftaler, oplysninger og evt. særlige vilkår, der er i samarbejdet med dem, også fremgår af din aftale med kunden. Så mindsker du risikoen for, at du kommer i klemme mellem kunden og andre parter i opgaven.

Skriv dine forretningsbetingelser

Skriftlige aftaler er både tryghed for dig og en service for kunden. Du kan vælge at indføre et sæt almindelige forretningsbetingelser for din virksomhed – de kan fx stå på din hjemmeside og lægges som bilag ved skriftlige aftaler. Det kan gøres ret enkelt, hvis de tager udgangspunkt i standardvilkår på området. Det kan fx være de dokumenter, der er udarbejdet specielt til brug for aftaler om arbejder og leverancer i branchen, herunder fx AB 18, AB Forenklet eller AB Forbruger etc.

På byggerietsregler.dk kan du downloade standardvilkår til dine egne forretningsbetingelser.

I tvivl? Søg juridisk rådgivning

Vær opmærksom på, at rådene på denne side er lavet som en hjælp til, at du kan tage forholdsregler. De kan aldrig kan erstatte professionel juridisk rådgivning – så søg juridisk hjælp, når du er i tvivl.