XL-BYG logo

Artikel

Energioptimering af facaden med Isover Plus System

Isover Plus System er et facadesystem bestående af træstolper beklædt med glasuld med op til 75 procent genbrugsglas. Systemet bliver monteret direkte på den bærende ydervægskonstruktion.

Energikrisen i 2022 har gjort det tydeligt, at den vigtigste energi er den, vi ikke bruger. Det er uden tvivl en af tidens store udfordringer, og vi er nødt til at reducere energiforbruget på at opvarme bygninger. En godt isoleret bygning holder på varmen og er med til at reducere energiforbruget i bygningen. En oplagt løsning er en udvendig efterisolering af facaden.  

Isover Plus System har en høj isoleringsevne og anvendes til energirigtige facadeløsninger ved nybyggeri, renovering og efterisolering. Systemet giver mulighed for en række forskellige facadeløsninger i fx træ, skifer, plademateriale, puds eller en kombination af flere forskellige materialer. 

Nemt at montere

Isover Plus Systemet består af stolper af isolering og træ, bøjler, skruer og beslag samt formstykker. Det er let at håndtere og kan forarbejdes og monteres med almindeligt håndværktøj – og så har stolperne forborede huller og monteres uden at bruge raw-plugs.

Plus System Formstykkerne kommer i tilpassede mål, så de passer præcis mellem stolperne. Vindtæt afdækning monteres direkte udenpå.

Når ydermuren efterisoleres udefra, bliver muren tykkere. Det betyder, at de oprindelige vinduer og døre kommer til at sidde længere inde i murhullerne. Den tykkere mur kan også få betydning i forhold til tagets udhæng, og alt andet lige vil udhænget blive smallere end tidligere. Afhængig af hvilken tykkelse du vælger til facadeisolering, vil det få indflydelse på husets udtryk og lysforhold. Her kan man med fordel trække vinduerne med ud i den nye facade og ved en større renovering, som også omfatter taget, forlænge udhænget.  

Hvor meget påvirker Isover glasuld? 

Alle byggematerialer er forbundet med en klimapåvirkning. Et godt vurderingsgrundlag er at se på materialets samlede levetid – og ikke kun fremstillingsfasen. Det kaldes livscyklusanalyse (LCA), og den består af fem faser, der danner grundlag for produktets EPD (Environmental product declaration). 

Nogle foretrækker kun at kigge på fremstillingsfasen – og det er da også ofte den letteste del at regne ud. Men materialets påvirkning, positivt eller negativt, i brugsfasen og hvor længe den brugsfase varer, spiller fx også en rolle. Hvis man udelukkende kigger på fremstillingsfasen, svarer det til at sammenligne køb af biler ved kun at kigge på udbetalingsprisen og ikke tage højde for de månedlige afdrag.

For hver gang Isover laver en LCA-beregning:

  1. bruges produktspecifike data 

  2. medtages transporten 

  3. indregnes alle fem faser 

Alt sammen for at skabe transparens og give dig som kunde det bedste beslutningsgrundlag. 

Dokumentation er en af vejene frem til en bedre fælles fremtid for byggebranchens parter. 

Isover begyndte at lave EPD´er i 2017 og i dag har mange Isover produkter allerede en produktspecifik tredjepartsverificeret EPD. Målsætningen er klokkeklar: I 2025 har alle Isover produkter en EPD. 

Skal du bruge dokumentation til LCA-beregning, kan du finde relevante dokumenter på både tidligere og nye ordrer ved at logge ind på XL-PRO.DK.