Cirkulær økonomi – en økonomisk model baseret på bæredygtighed, hvor produkter og materialer er i kredsløb og kan benyttes flere gange eller anvendes i nye produkter. På den måde udnyttes naturens ressourcer på bedst mulig vis – og produkter kan designes til at blive brugt igen, og igen.
Certificerings eller mærkningsordning – bruges til at markere, om et produkt eller byggeri lever op til en række fastsatte krav inden for bæredygtighed mm. Se mere om certificerings- og mærkningsordninger hos XL-BYG.
CSR – en forkortelse for Corporate Social Responsibility, som handler om en virksomheds sociale ansvar eller samfundsansvar – både ift. miljø og hensyn til samfundet i almindelighed.
Den frivillige bæredygtighedsklasse – skal kort fortalt fremme bæredygtigt byggeri i Danmark. Bygherrer kan fra 2020-2030 tilmelde projekter, som på sigt skal gøre byggebranchen klogere på bæredygtigt byggeri – så der på sigt bliver et ensartet grundlag for at opføre bæredygtigt byggeri. De nye klimakrav i bygningsreglementet fra januar 2023 er udarbejdet på baggrund af Den Frivillige Bæredygtighedsklasse.
EPD – en forkortelse for Enviornmental Product Declaration. En EPD kaldes også en miljøvaredeklaration, som indeholder verificeret dokumentation for byggevarens miljømæssige egenskaber. EPD’er findes i forskellige udgaver, som afhænger af den data, der findes om produktet – i visse tilfælde vil du skulle bruge en branchespecifik EPD, hvis der ikke findes tilstrækkelige data, når du beregner din LCA.
Genanvendelse – handler om, at et produkt eller materiale bearbejdes og tager ny form. Det kan fx være glas fra gamle vinduer, som smeltes om til ny glasuldsisolering.
Genbrug – er kort fortalt en proces, hvor en genstand genbruges til samme eller lignende formål og får nyt liv. Det kan fx være et stykke elværktøj, som genbruges ved at blive solgt eller foræret videre til en anden og dermed får et formål igen.
LCA – en forkortelse af Life Cycle Assesment, som på dansk kaldes en livscyklusvurdering. LCA’en er en vurdering af den miljøbelastning, som et materiale eller byggeri forårsager. I en LCA beregnes hele processen – fra råmaterialer til fremstilling, transport, brug, vedligehold og endelig genbrug eller bortskaffelse. Det er netop denne LCA, som skal bruges til at dokumentere nybyggeris klimapåvirkning i forbindelse med de nye klimakrav.
LCC – en forkortelse af Life Cycle Costing, som kan oversættes til livscyklusomkostninger, en metode til beregning af en bygnings levetidsomkostninger (totaløkonomi). Det vil sige, at det ikke blot er prisen for opførelsen af byggeriet, der beregnes, men også driften af byggeriet.